In 2013 5 pont fantasy gyilkosság halál idegenek ikrek Jennifer L. Armentrout könyv Könyvmolyképző Lux(en) sorozat paranormális romantika romantikus trauma Vicky YA

Vicky pötyögte: J. L. Armentrout - Obszidián


"Ők nem olyanok, mint mi..."

Jennifer L. Armentrout - Obszidián (Lux #1.)

Fülszöveg:

(Nekem a fülszöveg "enyhe" spoilert tartalmazott, úgyhogy csak saját felelősségetekre olvassátok:)
Amikor – éppen az utolsó középiskolai évem előtt – Nyugat-Virginiába költöztünk, beletörődtem, hogy vastag tájszólású emberek, melléképületek, szakadozó internet és rengeteg unalom tölti majd ki a napjaimat. Amíg észre nem vettem magas, szexi, különös zöld szemű szomszédomat. Az ég kiderült.
Aztán a srác megszólalt.
Daemon dühítő. Beképzelt. Pofoznivaló. Nem bírjuk egymást. Egyáltalán. De aztán, amikor egy idegen rám támadt, és Daemon egyetlen intéssel szó szerint megfagyasztotta az időt – akkor valami történt. Valami váratlan.
A szédítő idegen a szomszédból megjelölt engem.
Jól hallottad. Idegen. Mint kiderült, Daemon és a húga egy egész galaxisra való ellenféllel néznek szembe, akik mind az ő képességeikre pályáznak, a nyom pedig, amit Daemon rajtam hagyott, olyan fényesen jelzi számukra az utat, mint Las Vegas főútja. Csak úgy úszhatom meg élve, ha Daemon közelében maradok, amíg elhalványul a nyom rajtam.
Mármint ha nem ölöm meg addig én magam…
Juhúúúú, az első tényleges kritikát úgy tűnik én írom méghozzá - ahogy ez utólag kiderült - egy igen jó könyvről. De ne szaladjunk ennyire előre....
A könyvet már angolul is kinéztem magamnak és azon filóztam, hogy meg kéne venni, mikor felfedeztem, hogy a Könyvmolyképző kiadó megvásárolta a jogait és a Könyvhétre szándékában áll ki is adni. Nem mondom örültem, mint majom a farkának, már nem azért, mintha az eredeti nyelven való olvasás ellen lennék, de örülök, mikor egy-egy kívánságlistás könyvemet kiadnak nálunk is, így azok is elolvashatják, akik nem beszélik az adott nyelvet. 
A könyv kézhez kapása már kicsit macerásabb volt, ugyanis a könyvhétre nem sikerült kijutnom idén (sajnos), így kénytelen voltam megrendelni. A futárszolgálat azonban csak kisebb fennakadásokkal tudta kihozni, jó pár nap(!) késéssel, ráadásul nem is hozta az összes megrendelt könyvet, amin - gondolom nem nagy meglepetésre - jól fel is húztam magam...na de mindegy nem ez a lényeg.
Amikor végre a kezemben tarthattam nem győztem ámuldozni milyen szép a borítója. (Csillog a pasi szeme!:), és rögtön neki is estem, így sikerült kivégeznem 3 nap alatt (Ami csak azért tartott eddig mert közben ballagásra voltam hivatalos és oda mégse állíthattam be könyvet olvasva:)
A történet úgy kezdődik, hogy a főhősnőnk (Katy) éppen Nyugat-Virginiába költözik Floridából az anyukájával, annak reményében, hogy új életet kezdhet apukája halála után. Nem kell mondanom, hogy jó nagy változás volt ez Katy életében, amihez véleményem szerint az adott körülmények között jól viszonyul. Már az első sorokban megkedveltem Katyt, aki egy kifejezetten talpraesett, okos szerethető karakternek bizonyult és nem utolsó sorban igazi könyvmoly, ami óriási pluszpont volt nálam. Nem egy társasági személy, aki inkább szeret begubózni a szobájába egy könyvet olvasva, vagy a blogját frissítve, de azért őt sem kell félteni, nem egy elveszett, magába húzódó lányról van szó, amit már be is bizonyít a főhősünkkel (Daemon) történt első találkozása alkalmával. Ez a találkozás igen viccesre sikeredett, én hangosan nevettem a szócsatáikon, ami szerencsére végigkíséri a történetet is. 
"Szép arc. Fantasztikus test. Rémes modor. A helyes fiúk szentháromsága."
Ez az idézet hűen tükrözi Daemonról alkotott első benyomásunk, amit elég sokáig nem is fog megcáfolni. Ezen kívül még meg kell említeni azt a titokzatos légkört, aminek sem Katy, sem én ne tudtunk ellenállni. Szerettem, hogy olyan kis gonosz volt, ugyanakkor előjött a védelmező ösztöne is ha a húgáról volt szó, ami teljesen ellenállhatatlanná tette őt. Szándékosan bunkó volt Katyvel, hogy eltolja elüldözze magától, mert félt attól a vonzalomtól, mit a lány iránt érez. De persze erre nem volt képes és szép lassan egyre közelebb kerültek egymáshoz és egyre fontosabbá vált neki a lány. Azt hiszem új szerelmem van:)
Katyvel együtt pedig kész hurrikánt alkottak. A könyv fénypontjai a kettejük csatározásai voltak, ahogy mindig próbáltak a másik főlé kerekedni. Jókat nevettem rajtuk. Az a bizonyos szikra is meg volt köztük, amit sok könyvből hiányolok. De szerencsére Katy nem volt az a fajta lány, aki elolvad egy szexi pasitól, és rögtön a lábai elé omlik, és ez így is volt jó, mert Daemon így is meglehetősen méretes egóját csak tovább növelte volna:)


" Hát persze. Pénteken is úgy bámulták egymást az osztályban, hogy majdnem kiestek a szemükön. Tiszta lucsok volt minden, ha tekintettel szexelni lehetne, nyilvánosan lefeküdtek volna."
Fontos még megemlítenem Dee-t, aki a történet másik kulcsfigurája és nem mellesleg Daemon ikertesvére. Ebből persze rögtön sejthető, hogy fantasztikusan néz ki, de nem kell megijedni, nem egy beképzelt liba. Igazi szeleburdi csaj, aki mindennél jobban vágyik egy normális barátra és egy normálisnak mondható életre. Szó szerint berobbant Katy életébe és nem is igen szándékozott onnan eltűnni:) Aranyos, segítőkész, egyfolytában pörgő lány, aki tökéletesen kiegészítette Katyt. Róla tényleg elhittem, hogy jó barát és egyedi karakter, és nem csak egy tipikus YA típusú legjobb barátnő, aki csak úgy ott van, de az égvilágon semmi szerepe és karaktere nincsen.
"És az én húgomnak senki sem állhat ellent. Olyan, mint egy francos köteg napsütés."
Maga a történet is jól fel lett építve, az információ adagolás is megfelelő volt, addig a pontig, amíg Katy rá nem jött, hogy kik is igazából Daemonék. És itt van egy óriási bökkenő. Ugyanis a fülszöveg lelőtte a poént! Hogy lehet egy ilyen fülszöveget írni?! Hisz a könyv egy harmada arról szól, hogy Katy próbálja összerakni a furcsaságokat és rájönni a kirakós végeredményére, de nem igazán lehet ezt élvezni, ha már a legelején az orromra kötötték, hogy mi is ez az eredmény.... 
SPOILER AZOKNAK AKIK NEM OLVASTÁK A FÜLSZÖVEGET: És igen tényleg idegenek. Luxeneknek hívják magukat, fénylények, akiknek különleges képességeik vannak. És pont ezért vannak veszélyben és kénytelenek bujkálni a Földön (a bolygójukat elpusztították) az arumok, árnyékból született lények elől, akik elszívják az erejük és aztán megölik őket. Ezzel nem is lenne akkora probléma, mert az emberi testükben jól el tudnak rejtőzni az arumok elől, csakhogy ha az erejüket használják egy ember jelenlétében, akkor lenyomatot hagynak az emberen (szabad szemmel láthatatlan fényt), ami minél erősebb annál messzebbről látszik. És igen, pontosan ez történt főhőseinkkel is, így kénytelenek voltak elviselni egymást, amíg a jel el nem halványult...Ami viszont nekem hiányzott az a több információ a luxenekről. De remélhetőleg ezt pótolni fogja az írónő a következő részben. SPOILER VÉGE.
És a vége....külön tetszett, hogy így lett vége, ettől nem lett olyan szirupos és sok újabb csatározást sejtet a következő részre:)
Meg kell még említenem az utolsó pár fejezetet a könyv végén, ami Daemon szemszögéből lett írva. Nagy divat lett ez manapság, és általában én jobban is szeretem a pasi szemszögéből olvasni a történetet, de sok írónő nem vállalja ezt be, mert nem tudja hitelesen visszaadni egy férfi nézőpontját, ami valljuk be nem lehet egyszerű. És ez jól is van így, ha nem megy ne erőltessük. És itt is az a helyzet, hogy annyira nem lett hiteles. Érződik, hogy nő írta. Nem azt mondom, hogy rossz volt, de elég volt belőle ennyi. Az ölet aranyos volt és örülök, hogy ezt is lefordította nekünk a Könyvmolyképző.
Összességében tűkön ülve várom a folytatást és nem is biztos, hogy kibírom a magyar megjelenésig és lehet elolvasom eredetiben. Mindenképp megéri elolvasni azoknak, akik szeretik a YA romantikus könyveket egy kis fantasyval körítve. De nem kell megijedni, nem az a szirupos fajta, szóval olyanok is olvashatják, akik nem szeretik a nyálas romantikát.
5/5
Borító: 5*/5
Karakterek: 5/5
Történet: 5/5
Kedvenc szereplők: Daemon, Dee
Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös pöttyös)
Oldalszám: 424
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Obsidian
Érdekesség még, hogy a borítón szereplő páros magyar származású. Erről részletesebben olvashattok itt.
Trailer a könyvről:


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése