In 2013 5* pont angol betegség Dutton Books John Green könyv önálló realisztikus romantikus YA Zsina

Zsina: John Green - The Fault in Our Stars

John Green-The Fault in Our Stars

A könyvvel először februárban találkoztam, amikor angol oldalakon keresgéltem olyan könyveket amik érdekelhetnek. Nem tudtam semmit a könyvről csak azt, hogy szinte az összes blogon bekerült 2012 legjobb könyvei közé. Elolvastam pár értékelést és szóltam keresztanyámnak, hogy ezt szeretném szülinapomra. Aztán elmentünk síelni és mikor visszajöttünk anya, tesóm és én is az Szjg 8-at vártuk. Mikor reggel csöngettek anya ment ki a csomagért és eléggé meglepődött mikor fizetni akart és mondták neki hogy már ki van fizetve. Mikor behozta már látszott hogy elég kicsi a csomag egy 700 oldalas Szent Johannához de még így is meglepődtem, hogy egy keménykötetes Fault in Our Stars-t találtam benne. Miután elolvastam az Szjg-t leültem a földre és nekidőltem a radiátornak (ami egy idő után nem valami kényelmes) és fel sem álltam addig amíg be nem fejeztem a könyvet.

A történetről: Hazel Grace 16 éves és tüdőrákja van de hála egy csodagyógyszernek, kapott még néhány évet , viszont a teljes gyógyulásra nincs esély. Hazel beletörődve sorsába napjait TV-nézéssel és olvasással (van egy kedvenc könyve ami egy rákos lányról szól) tölti a legjobb barátai pedig a szülei. Nem akar nyomot hagyni a világban,célja az hogy halála minél kevesebb embernek okozzon fájdalmat így barátokat se akar szerezni, de anyja unszolására eljár egy rákos gyerekeknek tartott terápiás csoportba ahol egy nap megismerkedik a 17 éves isteni Augustus Waters-szel aki megváltoztatja az életét...


Mi lehet az első gondolatunk amikor kezünkbe veszünk egy könyvet, ami rákos gyerekekről szól? Hogy nem lehet jó vége, szomorú és tragikus. A Fault in Our Stars-ra ez mind igaz, de a könyv ennél sokkal több. Már az első oldalakon megkedveltem Hazelt, aki okos, érett, szarkasztikus és erős. Nem akar senkinek fájdalmat okozni csak annyi időt eltölteni a szüleivel amennyit lehet.


“I'm a grenade and at some point I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay?” 

A szívem szakadt meg Hazelért. Egy 16 éves lánynak nem kéne ilyen problémákkal foglalkoznia. Iskolába kéne hogy járjon és barátkozzon, ehelyett kénytelen oxigénpalackot vonszolni maga után bárhová is megy és azon gondolkodni, hogyan tudná megkönnyíteni a szüleinek a saját halálát. De Hazel szerencsés is. Szerencsés hogy találkozott Augustus-szal, szerethette őt és eltölthetett vele annyi időt amennyit csak tudott.
Ó Augustus..mit is mondhatnék róla? A fiúrók aki szereti a metaforákat ,vicces,intelligens és nyomot akar hagyni a világban?


“That's why I like you. Do you realize how rare it is to come across a hot girl who creates a adjectival version of the word pedophile? You are so busy being you that you have no idea how utterly unprecedented you are.”

De ami a legfontosabb és mindkét karakterre igaz az az ,hogy emberiek, habár egyáltalán nem viselkednek úgy mint a normális tinédzserek. És az az igazság, hogy ők nem azok. Nap mint nap olyan helyzetekben találják magukat és olyan döntéseket kell meghozniuk amiket egy felnőtt se tudna jól kezelni. Ezért van az, hogy Hazel és Augustus olyan éretten gondolkodnak. A két főszereplő között lassan alakul ki a szerelem és ez így is van jól, hiszen egyikük sem akarja megbántani a másikat. Minél több időt töltenek együtt annál jobban megismerik egymást és megváltoztatják egymás hozzáállását az élethez. Még a legrosszabb helyzetben is kitartanak egymás mellett és próbálják felvidítani egymást. Azt hiszem hogy ez a legszebb szerelem amit könyvben valaha olvastam.
És ott van még Isaac akinek szemrákja van így meg kell műteni és megvakul a barátnője pedig, aki megígérte hogy örökké vele lesz, elhagyja.


“Thank you for explaining that my eye cancer isn't going to make me deaf. I feel so fortunate that an intellectual giant like yourself would deign to operate on me.” 

A történetbe nem szeretnék jobban belemenni inkább a gondolataimat osztanám meg. Ez egy olyan könyv, amihez le kell ülni és el kell gondolkodni azon, amit olvasunk. A könyv hihetetlenül jól megírt , őszinte, tragikus, vicces és zseniális a stílusa. Megvan benne minden, ami egy kiváló könyvhöz kell. Az egyik percben nevettem a másikban folytak a könnyeim és voltak olyan pillanatok hogy a kettő egyszerre történt. Olyan kérdéseken gondolkodtam el mint: Mivel tölteném el azt az időt, ami még hátravan, ha tudnám hogy meg fogok halni? Vajon hagyhatunk nyomot úgy a világban, hogy senkinek se okozzunk fájdalmat? Egyáltalán érdemes-e nyomot hagyni? Hogy dolgoznám fel szülőként ha tudnám hogy a gyerekem meg fog halni és nem tehetek semmit hogy megakadályozzam?
Ezek mind nagyon komoly témák ezért mondanám hogy a könyv felnőtteknek is való.


“That's the thing about pain," Augustus said, and then glanced back at me. "It demands to be felt”

A másik dolog ami nagyon tetszett az a humor. Igen, ez a könyv vicces. Bár a komoly hangulat végig megmarad vannak benne olyan vidám és vicces jelenetek amiken hangosan nevettem. Hazel és Gus próbálnak vidámságot és nevetést csempészni az életükbe így próbálják egy-egy másodpercre elfelejteni a könyörtelen valóságot. Én hiszek abban, hogy a nevetéstől ha a probléma nem is oldódik meg, de könnyebb átvészelni a rossz dolgokat.

Még egy dolog, amit ki kell emelnem és azok a szülők. A legtöbb YA könyvben a szülők csak azért vannak hogy ott legyenek de itt nem. El sem tudom képzelni, hogy min mehetnek keresztül Gus vagy Hazel szülei. Nyilván annyi időt szeretnének velük eltölteni amennyit lehetséges de a legrosszabb dolog az, hogy tehetetlenek. És azt hiszem szülőként az lehet a legrosszabb, mikor látod hogy a gyereked szenved és nem tudsz tenni semmit.

És a vége..szerintem a vége tökéletes, pont olyan amilyennek lennie kell bár azt hiszem azon sírtam a legtöbbet.

A Fault in Our Stars egy olyan könyv amit mindenkinek el kellene olvasni(16 év fölött) még a felnőtteknek is, akik szeretik az elgondolkodtató, komoly témákkal foglalkozó szerelmi történeteket. Apa is elolvasta magyarul önszántából (najó kényszerítettem) és tetszett neki. Bár az elején kicsit megzavartam, mikor közöltem hogy: Van egy új kedvenc könyvem muszáj elolvasnod. Az író nagyon híres Amerikában és azért jó, mert általában fiú a főszereplő és fiú szemszögből írja a könyveit. A történet főszereplője  egy 16 éves lány... (hát nem csodálkozom hogy itt elvesztette a fonalat)

A könyv kedvenc lett és már meg is vettem John Green két másik könyvét a Paper Towns-t és a Will Grayson,Will Graysont. Ha túléltem az érettségit nekik is kezdek.
Keresgéltem a net-en és ezt találtam szerintem gyönyörű.

A könyvből egyébként film is fog készülni. Hazelt Shailene Woodley fogja alakítani (Egy amerikai tini titkos élete, Utódok) Augustust pedig Ansel Elgort.5*/5

Borító:5/5
Karakterek:5/5
Kedvenc karakter: Gus ,Hazel
Történet:5/5

Kiadó: Dutton Books
Kiadási dátum: 2012
Oldalszám:313


A könyvet Magyarországon a GABO kiadó adja ki Csillagainkban a Hiba címmel.

Zsina
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése