In 2013 5* pont Alexandra önálló realisztikus Stephen Chbosky Zsina

Zsina: Stephen Chbosky - Egy különc srác feljegyzései

"Az élet, a szerelem és a barátság regénye"
 Az "Egy különc srác feljegyzései" című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan - olykor mulatságosan, olykor meghatóan - egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok... Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit. A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a "Zabhegyező" jelentett a szüleik generációinak.

A könyvet még karácsonyra kaptam anyától és mióta felraktam a polcra nem nyúltam hozzá. Először is nagyon mérges vagyok magamra amiért hamarabb nem olvastam, másrészt örülök neki, mert pont erre a könyve volt most szükségem. Elkezdtem olvasni az Egyszeregyet de 30 oldal után úgy éreztem hogy most ez nem nekem való és valami mást kezdtem keresni. Így esett a választásom erre a könyvre.A történet: A 15 éves Charlie miután elvesztette egy közeli barátját, elkezdi első évét a középiskolában. Mivel nincs senki akivel beszélni tudna, így elkezd leveleket írni hogy megoszthassa valakivel a problémáit, gondolatait. Igazából nem tudjuk meg kinek írta a leveleket de miközben olvastam, végig  úgy éreztem hogy nekünk olvasóknak. A könyv Charlie első évéről szól a gimiben. Megtudhatjuk miket élt át, mi történt vele, hogy szerzett barátokat, hogy változott meg a kapcsolata a testvéreivel, mit gondol a rokonairól és úgy általában az életről.

Kedves Charlie!

Mikor az angoltanárod odaadta neked a Zabhegyezőt az első 20 oldal után ezt gondoltad:


Elolvastam az első 20 oldalt. Azt még nem tudom tetszik-e,de pont időszerűnek tűnik.

Pont ezt gondoltam én is a legelején. Hogy most pont a te történetedre van szükségem. Aztán  ahogy olvastam a leveleidet egyre jobban megszerettelek. Annyira akartam hogy jól sikerüljön minden az életedben Charlie, mert annyira megérdemled. Nagyon sok mindenen mentél keresztül egy év alatt, olyan dolgokon is amelyeken nem kellett volna. Csak azt szeretném neked mondani hogy bár lehet hogy néha nem látszik, de a szüleid, a rokonaid, a tanárod, a testvéreid és a barátaid szeretnem téged és bármit megtennének érted. Mikor megcsináltad Patricknek a kazettát ezt írtad:

Csodálatosan éreztem magam,mikor a kész kazettát a kezemben tartottam. Arra gondoltam hogy egy kazetta van a tenyeremben, telis-tele emlékekkel, érzésekkel, hatalmas örömmel és bánattal. Elfér a tenyeremben az egész. Eszembe jutott, hogy mennyi ember szerette ezeket a számokat. És hány embernek segítettek átvészelni a nehéz időket. És milyen sokan hallgatták őket, mikor jól ment a soruk. És milyen sokat jelentenek ezek a dalok. Nagyszerű lenne ha csak egy számot is én írhattam volna. Ha én írtam volna az egyik dalt, nagyon büszke lennék rá. az biztos. Remélem, hogy a számok szerzői boldogan élnek, Remélem. hogy tudják, ennyi bőven elég. Szerintem legalábbis, mert engem boldoggá tettek. És én csak egyetlen ember vagyok a sok közül.

Mikor a végére értem a leveleidnek pontosan azt gondoltam a történetedről, mint te a kazettáról. Annyi embernek okoztál örömet és felejthetetlen élményt. Büszke lehetsz magadra, és én is büszke vagyok rád. Remélem jól vagy.

Barátod:
Zsina


Összegzés: Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia 14 éves kor fölött nemtől függetlenül, de kell hozzá egy elgondolkodós hangulat. Kölcsönadom majd Vicky-nek és Nalla-nak meglátjuk majd ők mit szólnak. Bejelöltem a könyvben postit-tel a kedvenc részeimet meg is mutatom hogy néz ki.

5*/5


Borító:4/5
Karakterek:5/5
Történet:5/5
Kedvenc szereplő: Charlie

Kiadó:Alexandra kiadó
Oldalszám:340
Kiadás éve:2012


Zsina

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése