In 2013 5* pont Chaos Walking disztópia Patrick Ness sci-fi Vivandra Könyvek YA Zsina

Zsina: Patrick Ness - Kés a zajban

Megdöbbentően eredeti, izgalmas, különleges könyv a felnőtté válás veszélyes útjairól. 
Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. De Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan.De az lehetetlen.Hazudtak neki, menekülnie kell...


A történetről: Todd Hewitt alig várja hogy a 13. születésnapján belőle is férfi legyen. Az Újvilágban, Prentissvárosban lakik, ahol 146 férfi él de egy nő sem és az emberek és állatok hallják egymás gondolatait a Zaj vírus miatt. Két férfi a családja Ben és Cillian akik nevelik őt. Egy nap, 30 nappal a születésnapja előtt Todd hűséges kutyájával Mentcs-csel almát szed a mocsárnál amikor különös dolog történik.Olyan dolog ami lehetetlen.Egy hiány.Egy rés amin belül megszűnik a Zaj...mivel ilyen dolog nem létezik menekülnie kell mielőtt a város rá nem jön hogy mit hallott(vagyis mit nem hallott). Kiderül hogy minden amit tudott hazugság és most el kell mennie örökre...


A könyv véletlenül került a kezembe azután hogy a húgom egy oldal után úgy döntött hogy neki nem tetszik.Miután elolvastam róla pár értékelést úgy döntöttem megpróbálkozom vele.És milyen jól tettem. Az egyik legjobb könyv amit ebben az évben olvastam.
Az első könyv arról szól hogy a főszereplőink menekülnek Havenbe ahol reményeik szerint válaszokat és segítséget kapnak. Az út nem egyszerű hiszen sok helyen nem látják őket szívesen a Prentissvárosban történt szörnyűségek miatt. Ám akadnak olyan emberek akik segítenek nekik hogy eljussanak a célig. Az út során egy több mindenre rájönnek a világgal és a múlttal kapcsolatban.

A szereplők: A főszereplőt Todd-ot nehéz nem szeretni. Mivel ő az utolsó fiú a városban nem érti hogy a férfiak miért nem állnak vele szóba és hogy mi történik mikor valaki férfi lesz. Miután kénytelen menekülni találkozik a csönd forrásával Violával. Először elég döcögősen indul az ismeretségük mivel Todd-ot zavarja hogy ő nem tudja Viola mire gondol, Viola viszont minden gondolatát érti.De miután megmentik egymás életét(többször is) nagyon mély barátság alakul ki közöttük.
A többi szereplő is nagyon jól ki lett dolgozva az más kérdés hogy a legtöbbet nem nagyon kedveltem meg.


A világ: A bolygó olyasmi mint a föld kivéve hogy egy év 13 hónapból áll(vagyis Todd a könyv elején nagyjából 14 éves)és él még itt egy őshonos faj a szpakkerek akikkel az első telepesek harcoltak és ennek az eredménye a Zaj.


Azt hiszem a könyv legnagyobb erőssége az az hogy mindig történik valami. Mikor már úgy gondolod hogy ennél rosszabb már nem lehet, kiderül hogy de lehet még sokkal rosszabb.Nem lehet letenni csak úgy fogynak az oldalak.Egyszer sem éreztem azt a 460 oldal alatt hogy unatkoznék. A könyv tele van olyan csavarokkal hogy mire felfognád hogy mi van már jön egy következő. És mikor főhőseink végre megállnak pihenni és megismerik egymást az író olyan érzelmes jeleneteket írt hogy megkönnyeztem.Főleg akkor mikor a főszereplőink olyan döntéseket voltak kénytelenek meghozni amit még egy felnőtt se tudott volna.
A másik dolog ami nagyon tetszett az az író stílusa. Először bele kell rázódni hogy például "nincs" helyett "nem van-t"  használ de hamar meg lehet szokni.

Összegezve bárkinek ajánlom aki szereti a sci-fit és a disztópiát, de aki egy Beavatott szerű könyvre számít az csalódni fog ugyanis itt egyáltalán nincs szerelem. Viszont ajánlom úgy olvasni hogy kéznél legyen mind a három kötet ugyanis erős függővéggel végződik.5*/5

Borító: 5/5
Karakterek: 5/5
Történet: 5/5
Kedvenc szereplők: Todd,Viola,Mentcs

Kiadó: Vivandra könyvek
Oldalszám: 460
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: The Knife of Never Letting go


Zsina

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése