In 4 pont Corvina Így szerettek ők irodalmi bulvár magyar író Nyáry Krisztián Vicky

Nyáry Krisztián - Így szerettek ők

Így szerettek ők #1


Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Igazság szerint nem terveztem, hogy elolvasom a könyvet, bármekkora felhajtást is csináltak körülötte. (Vagy éppen azért nem?:) De aztán bementem a könyvtárba és a friss beszerzések polcáról egyenesen engem nézett, és mivel úgy is magyar érettségire készülök, beadtam a derekam a csábításnak. Ami, mellékesen megjegyezve, igen nagy volt, mert valami gyönyörű a könyv borítója és kötése élőben.

És így utólag már tudom, hogy nem volt rossz döntés. A könyv maga egy bulvár, pontosabban irodalmi bulvár, tehát ennek megfelelően kell kezelni és olvasni, de szerencsére az írója se próbálja ennél többnek, komolyabbnak eladni a művét, így ezzel nincs is semmi baj. Nem is emlékszem már hol olvastam olyan kritikákat, hogy ebből a könyvből érdemes lenne a gyerekeket tanítani, mert érdekes blablabla. Az tény, hogy érdekes, de hogy helyettesítené a tényanyagokat és ezt kéne tanulni? Kétlem. Inkább a tények után egy kis színesítés gyanánt ajánlanám, mert arra tökéletes. Megmutatja milyen is volt a híres magyar költők, írók magánélete, kapcsolatai és döntéseik következményét hogyan viselték.
Szabó Magda sejtette, hogy csak egy az aktuális fél tucatból, de nem bírt ellenállni a férfinak. Az első rámenős közeledési kísérletnél felpofozta Szobotkát. Hiszen ő nyakas debreceni kálvinista lány, nem olyan, mint a fővárosi nők, majd ő megmondja mit mikor lehet. A férfinak ez tetszett és várt. 
Az biztos, hogy volt itt minden: szerelem, megcsalás, hűtlenség, megbocsájtás, öngyilkosság, züllöttség.

Ritka volt az életükben az előrelátás, vagy a stabilitás, a nyugalomról már nem is beszélve. De be kell látnunk, hogy a művészek erről (is) ismertek (tisztelet a kivételnek). A történetek érdekesek és szórakoztatóak voltak és számomra mindenképp érdekesebbé tették a száraz tényanyagokat, amiket órán kellet bemagolni. Valamint olvasni a botlásaikról és a szerelmükről sokkal emberibbé tette a szemeben őket, akik ugyan úgy vétkeztek, mint minden emberi lény.

Maga a kivitelezés, mint már említettem, gyönyörű és külön tetszett, hogy az írója verseket és levélrészleteket másolt be a történetek mesélésének folyamába, amivel mind megszínesítette azokat, mind pedig hitelesebbé is tette őket. Arról persze nem akarok elkezdeni vitázni, hogy ebből ténylegesen mennyi az igaz, vagy mennyi az évek során hozzátett "mese", de mindenképp értékelem az ötletet.

Összességében: ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a költők élete és a bulvár is. Ajándékozásra tökéletesen alkalmas.

******************

4/5

Borító: 5*/5 - gyönyörű, nem csak kívülről de belülről is nagyon igényesen lett megcsinálva.
Történet: 4/5 - szórakoztatóak
Kiadó: Corvina
Oldalszám: 132.o.
Kiadás éve: 2012 
 
 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése