In 4.5 pont démon fantasy Könyvmolyképző orgyilkos Sarah J. Maas Üvegtrón váltott nézőpont Vicky YA

Sarah J. Maas - Üvegtrón

Üvegtrón #1

"Jégből van a szíve. Acélból az akarata. A könyörtelen orgyilkos."

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.
**************

Már nagyon régóta vártam erre a könyvre, ugyanúgy, mint az Üldöztetve című regényre, és mivel ott már kifejtettem mi is volt a probléma, nem untatnálak ezzel titeket még egyszer. Hanem lássuk is akkor a regényt.

Direkt nem olvastam róla értékeléseket, hogy ne tudjanak befolyásolni, és ebből adódóan jó pár meglepetés ért olvasás közben. Először is én nem erre számítottam. Vagyis nem teljesen. Mikor meghallottam, hogy ebben a könyvben a főszereplő orgyilkos azonnal el akartam olvasni, mert valamiért imádom őket. (A könyvekben!:) És az eleje jól is indult. Celaena könyörtelen, okos és vakmerő volt, de idővel a hangsúly áthelyeződött a szerelmi háromszögre és ez nagyon nem hiányzott. Nem mondom, így is jó volt a könyv, csak egy kicsit csalódtam.

De ne siessünk ennyire előre, először térjünk rá a karakterekre:
Celaena: mint már említettem először a könyörtelen és számító oldalát ismerhetjük meg az alig 18 éves orgyilkosnak, akit Adarlan legjobbjaként tartanak számon, mint az alvilág királynője. Mikor először találkozunk vele a történetben, már egy éve Távolvég bányájában raboskodik, ami ugyan nem töri meg, de mégis mind lelkileg, mind testileg teljesen legyengíti. Ezzel szemben, mikor az udvarba kerül szép fokozatosan visszanyeri erejét és ezzel párhuzamosan felszínre kerül lágyabb oldala is. Be kell vallanom először nagyon zavart ez a kettősség, sokkal jobban szerettem a könyörtelen oldalát, de idővel be kellett látnom, hogy így reális és életszerűbb a karaktere, mert mindent összevetve mégis csak egy 18 éves fiatal lányról beszélünk, aki szereti a szép ruhákat, a könyveket és az édességet, és akinek mindennél nagyobb szüksége van barátokra. Ugyanakkor a rengeteg átélt trauma és harc hatására lett egy orgyilkos oldala is, akinek köszönhetően maradt életben Celanea. És ezért volt az elején furcsa ez számomra, mert túl nagy volt az ellentét és éles a határa a két személyisége között, de idővel sikerült az írónőnek árnyalni a karakterét és nem éreztette ilyen élesen ezt a kettősséget. Üdítően hatott a karaktere a YA könyvek hősnői után: erős, bátor, független és kitartó, aki nem vár a hercegre, hogy megmentse, legyőzi ő egyedül a sárkányt, sőt még táncot is járna a csontjain.
– Szeretem a zenét. Amikor felcsendül a muzsika, én… Teljesen elveszek benne. Érti, hogy miről beszélek? Egyszerre leszek üres és mégis teli. Érzem, ahogy körülöttem elsüllyed az egész világ. Amikor játszom, akkor… Kivételesen nem elpusztítok valamit. Hanem létrehozok.
Aztán ott vannak még ugyebár a főhőseink is: a herceg és a kapitány. Mondhatni egymás ellentétei: Dorian a romantikus, könyvmoly és nőcsábász herceg, aki nem tudja mit kezdjen az életével, amit szörnyen unalmasnak talál, miközben meg kell felelnie könyörtelen apjának; és ott van hűséges barátja Chaol, aki mindenben támogatja és romantikus ideáljai mellett ő a realista, a halk és Celanea szerint folyton vicsorgó kapitány, aki a földön tartja a herceget. Mind a kettőjüket könnyen meg lehet szeretni, de igazság szerint ha választanom kéne én Chaolt választanám.
– Sajnálatos módon az olvasás mostanára már kiment a divatból.
– Semmi baj. Annál több jut nekem.
A történet lassan csordogál, ami megadja az egész műnek a nyomasztó alaphangulatát, amit meg-meg tör a főszereplők közötti humor és a szerelmi háromszög. És gondolom ez a legtöbb olvasónak tetszik is, de én nem bántam a sötétebb hangulatot és meglettem volna anélkül is, hogy a szerelmi szál ellágyítja azt. De szerencsére ez a szál nem nyomott el mindent, megfelelő arányban kaptunk mellette akciót, izgalmat és rejtélyt is. Tetszett még, hogy mindent életszerűen, lépésről lépésre épített fel az írónő, kezdve Celanea felépülésétől egészen a kapcsolatok kifejlődéséig.

Mivel fantasyról beszélünk így fontos szerepe van az írónő által létrehozott világnak is, ami sajnálatomra nem igazán lett kidolgozva, igaz nagyon esély se lett rá, hisz Celaena a könyv nagy része során be volt zárva a palotába és mi is csak annyit tudhattunk, amennyit ő tapasztalt. De a történet alakulását figyelembe véve, valószínűleg a következő részben sokkal többet kapunk. A politika és a mágia is felüti a fejét még a cselekményben, igaz mindkettőből csak éppen kóstolót kaptunk a következő rész előtt.

Összességében megérte várni erre a könyvre, még ha nem felelt meg tökéletesen az elvárásaimnak, de rengeteg apróság tette élvezetessé az olvasást (a főszereplők könyvimádata, Fürge, a kutyus, titkos ajtók, Nehemia stb.) Ajánlom az összes olvasónak, aki szereti az izgalmakkal és mágiával kevert fantasyt egy belevaló hősnő szemszögéből tálalva. A sorozatot 6 részesre tervezi az írónő, amiből eddig 2 (+4 előzménynovella) jelent meg külföldön.

****************

4,5/5

Borító: 5*/5 - valami gyönyörű lett, nagyon örülök, hogy a Könyvmolyképző meghagyta az eredetit.
Karakterek: 4/5 - főszereplőket szerettem, de a mellékszereplők eléggé egysíkúak lettek
Történet: 5/5
Kedvenc karakterek: Celaena, Chaol
Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös pöttyös)
Oldalszám: 544.o.
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: Throne of Glass
Részlet a könyvből itt
>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Giga lájk egyetértek :) én egy huzamra végeztem vele nem tudtam letenni, sőt még utána napokig ezen gondolkodtam!

    VálaszTörlés
  2. @Cora
    Hát igen, az az igazi könyv, ami még olvasás után is foglalkoztat:) És remélem még idén kiadja a Könyvmolyképző a 2. részét.

    VálaszTörlés