In Dracula dráma film horror2 történelmi2 TV sorozat

Vége az NBC vámpíros sorozatának - legalábbis egy időre (Dracula)


Elérkeztünk ehhez is, vége a hajdan sokak által várt Dracula széria 1. évadjának, mely mindössze 10 részből állt. Már írtam a sorozatról pár sort, mikor összeszedtem az őszi sorozataimat egy bejegyzés erejéig, és akkor eképpen vélekedtem: 

"És mielőtt még kihagynám, pedig miatta csúszott a poszt: elkezdődött a Dracula is. Ezt a sorozatot is nagyon vártam, reméltem, hogy végre egy igazi vámpíros sztorit fogok kapni, és eddig úgy tűnik, hogy ez igaz is. (Csak el ne kiabáljam). Nem azt mondom, hogy elájultam a pilottól, de nem volt rossz és remélem ki fogják használni a vérengzéses vonalat. (Nem, kicsit se vagyok szociopata:) Ugyanis a történet szerint valamikor az 1800-as években - ha jól emlékszem - felélesztik Draculát, aki ugyebár jogosan kicsit dühös, és bosszút akar állni régi ellenségein. (Igen, van egy kis Monte Cristo grófjás beütése a sorozatnak, de nem bánom)."


Most így a 10. rész után azt be kell látnom, hogy nem pont azt a vámpíros sztorit kaptam, amit vártam. Én sokkal több vérre és akcióra számítottam, ehelyett inkább hatalmi harcból kaptam jócskán, amit ugyan nem bántam, de néha már morogtam egy kicsit, mikor túlságosan is leült miatta a sztori. És ugyan azt írtam, hogy mindössze csak 10 rész volt az első évad, szerintem nem is kellett több, mert így legalább nem volt elnyújtva mint a rétestészta.Viszont azokat a ritka pillanatokat, amikor volt benne néhány harcjelenet Draculával, nagyon élveztem és remélem a jövőben több is lesz belőlük.

Nagyon korhűre sikerült a díszlet (Budapest jó választás volt:) és a beszéd is, sőt arra a korra jellemző problémákat is feszeget a film, igaz csak mellékszálakként. Amit viszont kifogásoltam, az a Rend bemutatása. Elviekben ez egy hatalmas, mindent uraló hálózat/szekta(?), és éppen ezért nem engedi Van Helsing se, hogy Dracula csak úgy nekik menjen. Ezért van az a sok tervezés, de nekem ez nem így jött át. Nem éreztem olyan félelmetesnek és hatalmasnak a Rendet, mint aminek be akarták állítani, sőt szerintem ha Grayson (Dracula) fogja magát és elkezd mindenkit lemészárolni hamarabb és egyszerűbben megoldották volna a problémát.


Azután ugyebár ott van az elmaradhatatlan szerelmi szál is, ami nagyon jól működik Mina és Grayson között, de Harker nagyon nem illett a képbe. Értem, hogy kellett a dráma és a bonyodalom, de már az elejétől kezdve annyira unszimpatikus és gyenge jellem volt, hogy végig annak szurkoltam, hogy Dracula őt is megtámadja. De nem... A másik felejthető karakter számomra maga Van Helsing volt, amit viszont nagyon sajnáltam, mert egy hihetetlenül érdekes karaktert lehetett volna kihozni belőle, de csak úgy hagyták lógni a levegőben, nem kezdtek vele semmit a készítők. Akire viszont kíváncsi leszek a 2. évadban is az Mina legjobb barátnője, Lucy, akinek minden bizonnyal újfajta problémákkal kell majd szembe néznie. Tetszett ez a megoldás, kíváncsi vagyok mit fognak belőle kihozni.


Az évadzáró epizódban is volt néhány csavar, ami felkavarta az állóvizet - éppen ideje volt, mert eléggé leült addigra - így nagyon kíváncsi vagyok a következő évadra is. Azonban még nem biztos, hogy lesz, mivel az NBC még mindig nem rendelte be a 2. évadot. A rajongók attól félve, hogy nem folytatódik a sorozat egy petíciót hoztak létre, amihez te is tudsz csatlakozni itt.

Összességében bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a kosztümös romantikus történeteket, jó adag politikai harccal és pár csepp vérrel keverve. Azoknak viszont, akik egy jó kis horrorra számítanak sajnos csalódniuk kell. Ez nem az a sorozat.

Eredeti cím: Dracula
Magyar cím: -
Megjelenés éve: 2013
Műfaj: dráma, horror, történelmi
Évad: 1
Epizódok szám: 10
Főszereplők: Jonathan Rhys Meyers (Alexander Grayson alias Dracula), Thomas Kreschmann (Abraham Van Helsing), Jessica de Gouw (Mina), Nonso Anozie (Renfield), Oliver Jackson-Cohen (Jonathan Harker)>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése