In 4 pont Andrzej Sapkowski bruksza elf/tünde fantasy férfi nézőpont kikimora mágus/varázsló novella PlayOn striga vaják Vaják sorozat vámpír

Andrzej Sapkowski: Vaják I. - Az utolsó kívánság

Vaják #1

Ismert mítoszokból és mondákból ihletet merítve Sapkowski művészi formába önti kard és mágia központú történeteit. Geraltról szóló történetei bővelkednek lélegzetelállító kalandokban, fanyar humorban, szenvedélyes szerelemben és rejtelmes sorsokban, miközben görbe tükröt tartanak modern életünk elé, és a Közép-Európára oly jellemző cinizmustól sem mentesek.
Sapkowski hőse nem a fantasykre oly jellemző Conan-féle tesztoszterontól csöpögő agresszív macsó figura. Harcos és mágus, ki a fantáziavilág erkölcsi és természeti egyensúlya felett őrködik. Az ismerős, de mégis kifordított történetekben strigákkal küzd, átkokat tör meg vagy konfliktusokat próbál elsimítani – megfelelő fizetség ellenében. Geralt egy két részes novelláskötet és egy öt kötetes saga hőse.

Azért akadt meg a szemem a könyvön még évekkel ezelőtt, mert erősen ki van hangsúlyozva, hogy a könyvbe nagyon erősen bele van szőve az európai mitológia. Ezzel pedig - mivel ez az egyik gyenge pontom - rögtön meg is győzött, hogy nekem olvasnom kell. Aztán jó sokáig csak halogattam, míg végül a könyvtárban szó szerint a kezembe adták, hogy itt van, olvasd! Úgyhogy olvastam:)
– Változik a világ, a nap is lemegy, meg a vodka is elfogy.
Az elején nagyon furcsa volt, elég nehezen rázódtam bele Sapkowski (ezt a nevet mondja már ki nekem valaki:) világába, mert még soha nem olvastam ilyen szerkezetű művet. Ugyanis ez nem egy regény, nem egy összefüggő szöveg, hanem novellákból felépülő novellafüzér, amelyek két részre tagolódnak: a novellák egyik része Geralt múltját mutatják be különböző megbízásokon keresztül, ami mind a világot, mind pedig azt a temérdek mitológiai lényt és hiedelmet bemutatja az olvasónak, amivel színesíti a könyv világát. Míg a másik rész a jelent mutatja be, Geralt problémáit és a múlt eredményét az életében. Emiatt a sajátságos szerkezet miatt csak a végére áll össze az egész történet, és ekkor értjük meg, hogy mit miért tesz Geralt a jelenben.
Szép is lenne, ha a hatalmasok szörnyű tetteit meg lehetne magyarázni átkokkal meg mutációval.
Mint már említettem, ez a szerkezet az elején zavaró volt számomra, mert olvastam az első fejezetet, majd mikor elkezdtem a 2.-at hirtelen azt se tudtam, hogy hol vagyok, vagy fiú vagyok-e vagy lány. Persze, amint én is rájöttem, hogy milyen koncepció alapján íródott a könyv, akkor már nem zavart, sőt kifejezetten élveztem, hogy ilyen formán ismerhetem meg Geralt személyiségét, mert a kalandjain keresztül sokkal jobban és árnyaltabban megismerhettem a vaják igazi arcát, mintha az író szájbarágósan akarta volna a tudomásomra hozni.

Maga a mitológiával gazdagon átszőtt világ teljesen elvarázsolt és hihetetlenül élveztem az újabb szörnyek felbukkanását. Mesterien szőtte bele az író ezt a rengeteg hiedelmet a történetébe, és én is rengeteg új babonával és lénnyel találkoztam. Még a tündérmesék által felhasznált történeteket is felfedeztem a műben, mint például a Hófehérke és a hét törpe, vagy a Szépség és a szörnyeteg átírt verzióját.
Mint tudod, Nehalennia tükrei főképp prófétákat és jósokat szolgáltak, mert bár zavarosan, de tévedhetetlenül megmutatták a jövendőt. Aridea meglehetősen gyakran fordult a Tükörhöz…
– Gondolom, a szokványos kérdéssel – vágott közbe Geralt. – „Ki a legszebb a vidéken?” Úgy tudom, Nehalennia összes tükrét két csoportba lehet osztani: udvariasokra és töröttekre.
A karakterek szempontjából se lehet panaszom, igaz a középpontban itt a főszereplő megismerése volt, de ő éppen elég sokrétű és titokzatos személyiséget kapott ahhoz, hogy ne hiányoljam a többi szereplő mélyebb megismerését. Geralt az elején egy érzelmek nélküli bérgyilkosnak tűnt, akit az emberek felbérelhettek, hogy szörnyeket öljön nekik, persze jelentős honorárium fejében. De ahogy haladt előre a történet és mind a vajákok mibenlétét, mind pedig magát Geraltot is jobban megismerhettem, rá kellett jönnöm, hogy Geralt teljesen más. Még kiskorában elszakították a családjától, hogy a vaják iskolában kiképezzék és bizonyos főzetek és mágia segítségével megváltoztassák. Ennek eredményeként más lett, nem ember. Egy vaják. De ahogy a történet előre haladt, rá kellett jönnöm, hogy Geralt mennyivel emberibben tud viselkedni, mint sok ember. Persze még rengeteg mindent homály fed a személyiségével kapcsolatban, így mindenképp el akarom olvasni a 2. részét is.
– Megismétlem hát. Mert tudod, még egy okból az adósod vagyok. Amikor megtudtam ott, a trónteremben, hogy ki vagy, gyűlöletet éreztem, és nagyon is rosszat gondoltam rólad. Vak, vérszomjas szerszámnak tekintettelek, olyan valakinek, aki gondolkodás nélkül, szenvtelenül gyilkol, aztán letörli a vért a pengéről, és a pénzét számolja. De meg kellett győződnöm arról, hogy a vajákok hivatása valóban méltó a tiszteletre. Nem csupán a félhomályban ránk leselkedő Gonosztól óvsz meg bennünket, hanem attól is, ami bennünk magunkban rejtezik. Kár, hogy olyan kevesen vagytok.
Akció és kaland szempontjából sem volt benne hiány, rengeteg harc jelenttel volt tűzdelve a könyv, amikor izgulhattam a főszereplőért. Így nem is csodálom, hogy még szerepjáték is készült a sorozatból The Witcher néven.

Összességében nagyon élveztem a könyv olvasását és mindenképp elolvasom a sorozat többi részét is. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a gazdagon felépített világgal rendelkező fantasyt jó sok kalanddal.


4/5

Borító: 4/5
Karakterek: 5/5
Történet: 5/5
Kedvenc szereplő: Geralt

Kiadó:PlayOn
Oldalszám: 288.o.
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Ostatnie zyczenie
Könyvtári példány


A végére pedig itt van a játék intrója>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése