In 4 pont A 39 kulcs Könyvmolyképző Margaret Peterson Haddix több szerzős sorozat YA

Margaret Peterson Haddix - Az utolsó kulcs

A 39 kulcs #10

A végállomás… A tizennégy éves Amy Cahillnek és öccsének, Dannek most már tényleg elege van. Nem csak a 39 kulcsot kell megtalálniuk, hanem egyesíteniük is kellene álnok családjukat – azokat az embereket, akiknek lelkén szüleik halála szárad. De Amy és Dan nem azért éltek túl annyi robbantást, és merényletet, hogy feladják. Van egy tervük, amivel a saját szájuk íze szerint fejezhetik be a kulcsvadászatot. Csak ne lenne az az utolsó, végzetes titok, amit a Madrigálok elfelejtettek elmondani nekik. Egy titok, ami nem csak Amy és Dan életébe, de az egész világba kerülhet…

A sorozattal még évekkel ezelőtt találkoztam először, mikor a könyvtárban valami mesét kerestem, ami teljesen kikapcsol a sok komoly téma után. Az 1. résznél végül azért lyukadtam ki mert Rick Riordan írta, akinek nagyon szerettem a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatát és gondoltam akkor ez is hasonló lehet. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire meg fog venni magának egy 13-14 éveseknek készült sorozat, mert azért valljuk be őszintén, nem tartozom a célkorosztályba:)

És íme, már elolvastam a 10. részt is, amiben elérkezünk a kulcsvadászat fináléjához. A történetről röviden annyit, hogy két főszereplőnk a 14 éves Amy és a 11 éves Dan nagymamájuk halála után jönnek rá, hogy egy olyan család tagjai, mely a leghatalmasabb a világon és régen egy olyan kincset birtokolt, amivel uralni lehetne a világot. Ehhez a kincshez 39 darab kulcs szükséges és a temetés után megkezdődik a hajsza a kulcsok után, amiben Dan és Amy az életét teszi kockára, mert a családtagjaik nem ismernek kegyelmet, ha a világuralom a tét. Természetesen a 10 rész alatt ez az alapszituáció eléggé bonyolódik, szép lassan megismerjük a Cahill család mindegyik ágát és rengeteg titokra is fényderül. 

Ez egy kalandokkal, titkokkal és izgalmakkal teli kincsvadászat meséje, ami nem csak kikapcsol, hanem tanít is. Nagyon szépen szövik bele a történelmi személyeket a cselekménybe a sorozat írói, aminek köszönhetően a fiatalok rengeteg mindent megtudhatnak Mozarttól kezdve Shakespeare-ig, éppen ezért nagyon ajánlom a fiatal olvasóknak, mert amellett, hogy egy izgalmas kikapcsolódást nyújt, ami átível kontinenseken, még emellett öntudatlanul is sokat tanulhatnak belőle. Persze, vannak benne hihetetlen dolgok és logikai bukfencek, de mégis csak egy ifjúsági könyvről van szó, aminek nem én vagyok a célközönsége, így nem is várható szerintem el több, mivel valószínűleg ezeket a dolgokat a célkorosztály nem venné észre. 

Annak köszönhetően, hogy mindegyik részt más szerző írta voltak benne hullámvölgyek, és rosszabb részek is, de összességében egy nagyon jól kidolgozott sorozatot kaptam.  Ebben a részben leginkább a karakterfejlődéseken van a hangsúly és nagyon örültem, hogy a család többi tagja is ilyen szinten a középpontba került. Teljesen elképesztő, ahogy a hatalomtól elvakult, önző és gátlástalan szülők milyen szinten felhasználják a saját gyerekeiket a kulcsok megszerzésére. Jót tett ennek a résznek, hogy olyan szerző írta, aki eddig még nem írt a sorozatba, mert teljesen felfrissítette. A kedvencem egyértelműen Dan volt a poénos beszólásaival és a rengeteg energiájával, de Amyt is megkedveltem a sorozat folyamán. Ketten együtt pedig egy igazán ütős csapatot alkottak, akik irigylésre méltó testvéri szeretetet tanúsítottak egymás iránt. Ők is rengeteget fejlődtek és változtak a vadászat közben, a tapasztalatoknak köszönhetően kicsit fel is nőttek, de szerencsére nem vesztették el az alapszemélyiségüket. Amit viszont kicsit furcsálltam az a szereplők hirtelen pálfordulása volt a végén. Mármint hiszek a megbocsátásban, de nem ilyen hirtelen, főleg azok után, hányszor próbálták megölni egymást. De nem akadékoskodok annyit, hisz értem én a tanító szándékát.


A vége külön tetszett, jó megoldása volt ennek az elképesztő hajszának és örülök, hogy a végén senkitől se kellett elbúcsúznom. Na jó Isabell nyugodtan feldobhatta volna a talpát. Grace levele is jó ötlet volt, mert sok kérdésemre választ kaptam általa és a csattanót, a másik család feltűnését is megfelelő indoknak találtam. (Remélem kiadják magyarul a Vespers Rising-ot  is, kíváncsi lennék a másik családra is:)

Összességében egy nagyon jól megírt és kidolgozott ifjúsági sorozat kerekedett ebből a történetből, amit ha én élveztem, akkor a célkorosztály, a 12-14 évesek is biztos fognak. 

  4/5

Borító: 5/5
Karakterek: 4,5/5
Történet: 4/5
Kedvenc szereplő: Dan Cahill

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 324.o.
Kiadás éve: 2013

Eredeti cím: Into the Gauntlet 

A könyvhöz online kulcsvadászatos játék is készült.
Valamint a sorozathoz tartozik egy Spin-off sorozat is, aminek a címe Cahills vs. Vespers és 6 kötet tartozik bele.
 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése