In 5* pont Anthony Ryan fantasy férfi nézőpont Fumax Hollóárnyék trilógia mágia

Anthony Ryan - A vér éneke

Hollóárnyék trilógia #1

Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.
A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.
Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.
Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?

Aki rendszeresen követi a blogot, az akarva-akaratlanul is felfigyelhetett arra, hogy mennyire vártam ezt a könyvet. Már angolul kinéztem magamnak, de annyira hosszú volt, ráadásul a fantasy könyveket nehezebben is olvasom angolul, mint a többit, így mindig csak halogattam, egészen addig, míg meg nem jelent magyarul. (ezt sajnos elég sokszor csinálom mostanában, ami nem tesz túl jót az angolomnak...azt hiszem nyáron ideje újra előszednem az angol várólistámat:) A lényeg, hogy nagyon nagy elvárásokkal vettem kezembe ezt a könyvet, de szerencsére ezeknek teljes mértékben megfelelt, sőt még talán túl is teljesített.
– Tehát – fordította oda az egyik orcáját Nersus Sil Nin –, hallod a véred énekét?
– A vérem énekét?
– A bizsergés, ami az imént végigjárt… Már korábban is érezted, igaz?
– Sokszor. Többnyire veszély idején. Már… több ízben megmentette az életemet.
– Akkor szerencsésnek mondhatod magad. Kegyes ajándék ez.
Abban nem tudok nyilatkozni, hogy vajon tényleg ez a könyv "Minden idők legjobb fantasy debütálása", mert se nem vagyok olyan jártas (még) a műfajban, se nem olvastam még annyi könyvet, de az biztos, hogy Anthony Ryan elképesztően tehetséges mesélő, aki még az "unalmasabb" részeket is úgy tudta megfogalmazni és bemutatni, hogy végig élveztem a könyvet, nem voltak hullámvölgyek, vagy unalmas szakaszok. Ami azért nagy szó, mert egy igen terjedelmes könyvről beszélünk, több mint 600 oldalas, így szép teljesítmény, hogy még az én, néha túlzottan kötözködő énem se unta egyetlen sorát se. Olyan váratlan és állat-leejtő csavarok nem voltak a történetben, mint mondjuk a Trónok harcában, de kellőképpen sok izgalmas és meglepő esemény történet, hogy ne mondhassam, hogy kiszámítható a történet.

A történet két ídősíkon játszódik, a jelenben ahol Reménységünk Gyilkosát, Vaelin Al Sornat ismerhetjük meg egy birodalmi krónikás szemén keresztül, valamint a múltban, amit maga Vaelin mesél el E/1-ben a krónikásnak. Nagyon tetszett ez a fajta szerkezet, hisz az első fejezetben kapunk pár elejtett mondatot arról, hogy mi is történt Vaelinnel, hogy ilyen helyzetbe került, így kialakítva bennünk egy előfeltevést, amit aztán várunk, hogy igazolódjon a történet során. A vége pedig különösen tetszett, amikor összeért a két szál és végre teljes egészében megértettük Vaelin jelenét. Maga a fantasy elem végig jelen van a cselekmények során és belengi az egész történetet, ami egyfajta misztikus jelleggel megbolondítja a könyvet, de ebben a részben még nem ezen volt a hangsúly, csak a háttérben mozgatta a szálakat. Azonban a végére szépen lassan előbukkant, és nem hagyott kétséget afelől, hogy a következő részben sokkal több szerepe lesz.
– Az én népem hisz abban, hogy a holló a változás hírnöke. Amikor a holló árnyéka vetül a szívedre, az életed megváltozik. Vagy jobbra fordul, vagy rosszabbra, azt nem lehet megmondani. Mi beralnak hívjuk a hollót, és shaknak az árnyékot. És te, Vaelin Al Sorna, a Hit harcosa, magad vagy a Holló Árnyéka.
Nagy előnye még a könyvnek az elképesztően jól bemutatott és karakterizált főszereplő, Vaelin, akit az olvasó rögtön megkedvel már kisfiúként az elképesztő kitartásáért, eszéért és erejéért, ugyanakkor munkál benne egyfajta sajátos erkölcs, amihez - bár nem mindig sikerül - próbálja végig tartani magát, még ha körülötte minden össze is omlik. Nagyon nagy volumenű karakterfejlődésen megy keresztül, rengeteget tanul a világról körülötte, kezdi átlátni a mozgatórugóit és ennek megfelelően a világképe és a személyisége is csiszolódik, de legnagyobb örömömre nem fordul ki önmagából és a végén se fogja megszokni az ölést. A többi karakterről is elég háttér információt kapunk a történet során, hogy ne maradjak közömbös irántuk, vagyis ezen a téren nem lehetett panaszom.


Simogatta még a lelkem a jó sok harcjelenet és háború részletes leírása, amit az író stílusában tálalva nagyon élveztem. Ami viszont nagyon zavart az nem is a könyv, vagy az író hibája, hanem a kiadásé. Ugyanis eléggé megdöbbentem mikor először kinyitottam a könyvet és megláttam a lapokat...uhh...az az igazi borzalmas minőségű lap, amit annyira utálok. Főleg miután 15 percre kiültem a napra olvasni és elkezdett átütni a tinta a másik oldalra a melegtől. Jaj de élveztem!

Így a végén visszaolvasva sehogy se sikerült visszaadnom a könyv lényegét, vagy az érzést amit kiváltott belőlem, miközben olvastam, bármennyiszer is újraírtam, így inkább csak azt mondom: OLVASD EL! :) Én mindenesetre már alig várom a 2. részt, a Tower Lord-ot, amit valószínűleg majd elolvasom angolul a megjelenése után, mert nem hinném, hogy ki tudom várni a magyar megjelenést.

   5*/5
Borító: 4/5 - nekem különösebben nincs vele bajom, de egyetértek azzal, hogy egyáltalán nem illik a könyv hangulatához. A könyv lapjaitól viszont már nem tudok elvonatkoztatni. (fentebb kifejtve)
Karakterek: 5/5
Történet: 5/5
Kedvenc szereplő: Vaelin

Kiadó: Fumax
Oldalszám: 656.o.
Kiadás éve: 2014
Eredeti címe: Blood Song 
Beleolvasó

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése