In borítómánia

Borítómánia #28 - Gyönyörű magyar borítók

Visszanézve az eddigi Borítómániás bejegyzéseim, rájöttem, hogy szinte csak angol borítókat hozok Nektek.  Persze ennek az a legfőbb oka, hogy angolul jóval nagyobb a választék könyvek terén, így nagyobb eséllyel is találok az ízlésemnek megfelelő szemet gyönyörködtető borítókat, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar borítók nem gyönyörűek, vagy nem érdemelnének meg egy kis rivaldafényt. Így ezen a héten ők kerülnek a középpontba, mert nem lehet őket elhanyagolni:) És a szemfülesebbeknek most lehet egy kis képzavaruk, mert az előző Borítómániás bejegyzést hétfőn tettem közzé, de igazából az az előző heti, amit hétvégére terveztem, és meg is csináltam, csak elfelejtettem közzé tenni:)

Kezdjük is talán A. O. Esther könyveivel. Mikor anno megjelent az Összetört glóriák 1. része mindenki olvadozott a borítójától, de őszintén szólva engem nem sikerült levennie a lábamról, bár azt meg kell hagyni, hogy maga a kiadás gyönyörű és igényes. Aztán megjelent a 2. rész és az én állam pedig a padlón koppant, valami elképesztően gyönyörű lett, és annyira magával ragadott, hogy ezt a könyvet neveztem a Magyar Könyvek Viadalán a borítós kategóriába. A rajongóknak pedig figyelem, ugyanis idén tavasszal várható a sorozat 5. része, a Kristályfény, aminek nem mellékesen szintén gyönyörű a borítója.


"- Kezdjük kívülről befelé haladva! Az olvasó a boltban, vagy internetes rendelés esetén strapabíró nylon fóliában találkozhat először a könyvvel. Ennek védő, a minőséget megóvó szerepe van. Ebből kicsomagolva (reményeink szerint, minden forgalmazó, boltonként egyet kinyit) a puha, fényes védőborítót tapinthatjuk. A szöveg rajta dombornyomott, örömet okozujjainkat végigfuttatni rajta. Szemünk számára az angyallány hajába, aranyfóliából nyomott csillagok tartogatnak többlet értéket. Maga a lány, létező személy, egy orosz fotomodell. Őt angyalosította tehetséges művészeti vezetőnk Dobosy Anikó. A könyv gerince, az olvasók polcait hivatott egységes formában díszíteni. Milyen szép lesz, amikor már tíz könyvünk is sorakozhat olvasóink pocain! Egymás mellé, állítva őket, messziről is látható lesz a gerinceken vízszintesen keresztbe futó, ezzel az egyes könyveket mintegy szalagként összefogó pánt-dísz. Ez egyébként a Decens által kiadott könyvek védjegye lesz." - így nyilatkozott Aszódi Ádám, a kiadó vezetője a könyvről a Ezoteria Tuti Magazin számára. Forrás.

A következő könyv, amire fel szeretném hívni a figyelmeteket a Pokoli szolgálat, amit egy nagyon tehetséges magyar írónőnek, Weenek, azaz Vivien Hollowaynek köszönhetünk. Nem csak a borítója, de maga a történet is kiemelkedő, így mindenképp megérdemli a figyelmet.Sajnos a 2. részre még várni kell, mert az írónőnek az államvizsgájával kell foglalkozni, de ígéri, hogy hamarosan a kezünkben tarthatjuk a következő részt is, aminek remélem legalább ilyen jó lesz a borítója is.


Már többször is hangoztattam itt a blogon is, hogy nagyon szeretem az Agave kiadót - nem csak ezért, de most ez a lényeg:) - mert nem veszi át Laurell K. Hamilton könyveinek a borítóját, hanem sajátot terveztet, amik sokkal jobbak, mint a külföldiek. Ráadásul az utolsó Anita Blake könyv ami a Könyvhétre jelenik meg borítója pedig még ezekre is ráver, mert valami gyönyörű lett.
Ha már a kiadóknál tartunk, akkor a Fumax kiadónak is köszönhetünk jó pár egyedi, magyar borítót, de ezek közül is jelenleg a kedvencem a Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia zárókötetének borítója. Már az 1. részé is nagyon el lett találva, remekül visszaadj a könyv hangulatát és figyelemfelkeltő is, és bár a 2. rész annyira nem vett le a lábamról, de a 3. részé mindenért kárpótolt.


Mostanában jó sok újra kiadással is találkozhattunk - voltak amiket filmes borítóval adtak ki újra, vagy magát a történetet is újraszerkesztették - és ezek közül hoznék nektek kettőt, ami nagyon felkeltette a figyelmem. Ezek közül az Ólomerdőt, már az előző heti bejegyzésben megmutattam, de úgy éreztem itt a helye, így itt van még egyszer. Az Ólomerdő folytatásairól ITT olvashattok néhány információt. Valamint a nagy népszerűségnek örvendő Az időutazó felesége című könyv is újra kiadásra került.Az Ólomerdő borítóját Sánta Kirának köszönhetjük, akinek már jó néhány borítóját láthattátok ezen kívül is. Interjú Kirával ITT. Az Ad Astra kiadó is bátran bízza meg és azt hiszem elégedettek is lehetünk a munkáival. Ha már az Ad Astra kiadónál tartunk akkor feltétlen meg kell említenem, hogy a kiadóra jellemző, hogy az összes megjelenő könyvüknek saját borítót terveztetnek, és nem átveszik azokat. Ezek közül pedig itt van néhány kedvencem:

Nem régiben olvastam ki a tehetséges magyar írónő, Sansa könyvét, A menekülés évét. Sansáról tudni érdemes, hogy amellett, hogy nagyon jól ír, még rajzolni is gyönyörűen tud, így először meglepődtem, mikor A menekülés éve végül nem az ő borítótervével jelent meg, de a végeredményben nem csalódtam. 


Gyönyörű kiadása van Nyáry Krisztián könyveinek is. Az Így szerettek ők sorozat borítói tényleg szemkápráztatóak nem csak kívül, hanem belül is. A borítót Mohammed Nur tervezte, és érdekesség még, hogy a borítón látható nyakláncot Wild Judit, azaz Vadjutka élőben is elkészítette. Itt tudhattok meg róla többet is képekkel együtt.


Nektek mi a kedvenc magyar borítótok?

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése