In animáció dráma fantasy2 film How to Train Your Dragon könyvadaptáció mese2

Filmmustra: Így neveld a sárkányodat 2.


Már hónapok óta nem voltam moziban erre most egy héten belül kétszer is meglátogattam, először a Demóna miatt, most pedig az Így neveld a sárkányodat 2 került terítékre. Elöljáróban el kell mondanom, hogy imádtam az első részt, így nem kis elvárásokkal ültem be a moziba. Szerencsére nem kellett rossz érzésekkel távoznom.

A történet röviden:

5 év telt el az első rész óta, azóta Hablaty 20 éves lett és a sárkányokkal kapcsolatos gondok helyett olyan fontos kérdésekkel kell szembenéznie, mint a törzsfővé válás és a felelősségvállalás a falu lakói iránt. De Hablaty úgy érzi nem áll még erre készen, ráadásul nem is nagyon aggódik, hisz az apja még itt van. Ezért ehelyett a világot járja Fogatlan hátán és új helyeket fedez fel, egészen addig még valami olyasmit nem talál, amire nem is mert volna számítani. Ezután veszi kezdetét az újabb kalandja, ahol egyrészt a barátai segítségével nem csak a falu lakóit, de a sárkányokat is meg kell mentenie, másrészt pedig rátalál önmagára és az útra, amit követni akar.


Az első gondolatom a film után, az volt, hogy OMG, de hihetetlenül édes volt! Tele volt aranyos elemekkel, jelenetekkel és elsősorban Fogatlannal, aki még mindig le tud venni a lábamról egyetlen nézéssel. Nem kopott semmit a varázsa az első rész óta. De nem ez a legfőbb oka annak, hogy annyira oda vagyok ezért a meséért, - ez igaz az első részre is - hanem a tény, hogy ez a film jóval több egy egyszerű gyerekmesénél. Annyi mindent bele tudtak sűríteni a készítők a filmbe anélkül, hogy ez a történet rovására ment volna, hogy teljesen elképedtem. Több komoly téma is szembeköszönt velem a két óra alatt, kezdve a felnőtté válás nehézségeitől, a felelősségvállaláson át egészen a béke vs harc örök kérdésig. És ezeket az elemeket nem csak feldobták, mint egyes filmekben, hanem körbe is járták, jó és rossz oldaláról megközelítve, érvekkel alátámasztva, végül pedig tanulságot levonva. És ez az ami egy mese lényege - szerintem - hogy tanítja a nézőket, akik első sorban gyerekek, az élet általános dolgairól.


Még az első részben főleg a barátság volt a középpontban, addig itt a család került előtérbe. A szereplők kidolgozottak voltak, hibákkal és jó tulajdonságokkal együtt, így nagyon könnyű volt őket megkedvelni. Külön kiemelném Hablaty nagyszerű karakterfejlődését, ami még közelebb hozta őt a nézőkhöz. Nem csak aranyos, de komoly és megható jelenetek is voltak a filmben, volt egy rész, ahol egészen elérzékenyültem. (Nem akarok spoilerezni:) De természetesen a humor is jelen volt, többször is hangosan felnevettem, és az első részből már ismert és megkedvelt szarkasztikus narrációi is jelen volt Hablaty részéről.


A látványvilág is rendben volt, hihetetlenül szép tájképekkel kedveskedtek a készítők a nézőknek, - a repülések varázslatosak voltak - de mégis amit kiemelnék az a szereplők kinézete. Az Öt legenda után valószínűleg a rajzolók is rájöttek arra, hogy egy mesében is lehet helyes a főszereplő, amiért a lányok odáig lehetnek, így külön gondot fordítottak Hablaty kinézetére. Persze nem csak ő, de a többi szereplő is változott, csak Hablaty a legkiemelkedőbb. És nem mintha nekem a régi kinézetükkel bajom lett volna.


Ami viszont egy kicsit szúrta a szemem, az a főgonosz volt, valamint az egész csata, amire szerintem fordíthattak volna egy kicsit több időt és nagyobb figyelmet is. Nekem a vezér csak lógott a levegőben,  több háttérinfót, kidolgozottabb karaktert vártam volna.


Összességében IMÁDTAM! igen, ilyen nagy betűkkel:) ezt a részt is, és már most alig várom a 3. részt. (Ha jól vagyok informálva akkor lesz és elvileg 2016-ban nézhetjük majd meg.) Addig pedig mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, mert elképesztő élményt hagyna ki. Valószínűleg én is újranézem még párszor.

Eredeti cím: How to Train Your Dragon 2
Magyar cím: Így neveld a sárkányodat 2

Stílus: animáció, fantasy, dráma
Nemzet: amerikai
Megjelenés ideje: 2014
Rendező: Dean Deblois
Főszereplők: Jay Baruchel (Hablaty), Gerald Butler (Pléhpofa), America Ferrera (Astrid), Jonah Hill (Takonypóc), Cate Blanchett (Valka)


Előzetes 


>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. Wow, mi is IMÁDTUK!
  Főleg az emberek reakcióival voltam nagyon elégedett, Hablaty kinevezésekor az az arcjáték... hah...
  És édesek voltak a szerelmesek, és voltak nagy kacagások, igazán vicces jelenetek.
  És persze Fogatlan hihetetlen cukisága!
  A gyerekek is odáig voltak érte, nekem nem is tudom, melyik rész tetszett jobban.
  Én meg is könnyeztem.

  VálaszTörlés
 2. @Cilee
  Ahogy elnéztem nem csak mi voltunk ennyire oda érte. Eddig még nem hallottam/olvastam róla negatív kritikát. Persze lehet csak elkerült:)

  VálaszTörlés