In 5* pont angyal fantasy Könyvmolyképző locust Penryn & the End of Days poszt-apokaliptikus romantikus Susan Ee YA

Susan Ee: Angelfall - Angyalok bukása

Penryn & the End of Days #1

Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát.
Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.
Raffe félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.
Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.
******

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam, nagy ritkán, van egy érzés olvasás közben, mikor úgy érzem, mintha az író nekem írta volna a könyvet. Mikor annyira minden az én ízlésemnek megfelelően történik a könyvben, mikor úgy érzem, hogy minden összeáll, és engem az égvilágon semmi nem érdekel (még a könyv hibái sem), míg ki nem olvasom a könyvet, mikor szinte fizikai fájdalmat okoz letenni. Na ez is egy ilyen könyv. Persze valószínűleg jó időben és hangulatban is talált meg, de annyira magával ragadott az írónő világa, hogy nem kerestem hibákat, nem gondolkoztam, csak olvastam. 

Tényleg úgy éreztem, hogy minden a helyén van: a nem túl egyedi, már sokszor látott apokaliptikus, de mégis remekül kidolgozott világ, az egyedi, valódi személyiséggel bíró karakterek, pörgős és izgalmas cselekmény, a történéseknek megfelelő érzelmek, olvasmányos filmszerűen leíró stílus, belevaló, badass főszereplő és rengeteg akciójelenet.

Nem éreztem abszurdnak, hogy egy 17 éves lány ilyen felnőtteket meghazudtoló bátorsággal és erővel néz szembe akármilyen ellenséggel, aki bántani merészeli a húgát, mivel már a támadás előtt is felnőttként kellett viselkednie, az őrült anyja és a mozgássérült húga mellett. Hihetetlenül okos, talpraesett és bátor, de ugyanakkor nagyon makacs és sokszor előbb nyitja ki a száját, mint mielőtt végiggondolná. Vagyis nem tökéletes, egy valós személyiséggel bíró karakter, így az olvasó is nagyon könnyen meg tudja szeretni és utána pedig izgulhat érte. És izgulhat is rendesen, ugyanis hihetetlen sebességgel pörögnek az események már az első oldaltól kezdve, nincs időd unatkozni. Nagyon szerettem még az elképesztő ragaszkodását a húgához, valamint a talpraesettségét és a pimaszságát is.
 – Jól vagy? – Hülye kérdés, mert nem sok mindent tudnék tenni érte, ha nem lenne jól, de mégis kibukik belőlem.
Felhorkan.
– Attól eltekintve, hogy valaki egy sziklát vágott hozzám, igen, életben maradok.
– Sajnálom. – Tényleg borzasztóan érzem magam miatta, de mit kell ezen ennyit vergődni.
– Legközelebb, ha valami bajod van velem, nagyra értékelném, ha előbb megpróbálnád szóban elrendezni, és nem rögtön kövekkel kezdenél hajigálni.
Az angyalok körül még sok a homály, de ez csak érdekesebbé teszi a történetet, mindenesetre, amik kiderülnek róluk az bizakodásra  ad okot. Az apró, egyedi újdonságok is nagyon tetszettek, amik amellett, hogy teljesen logikusak és bizonyítják, hogy az író használja a józan eszét írás közben, sokkal hihetőbbé teszi az egész apokalipszist. És ezt nem csak az angyalokra értem, rengeteg apró részlet, elejtett megjegyzés teszi valószerűvé a történetet, amitől végig olyan érzésem volt, mintha velünk is megtörténhetne mindez. Ami, őszintén szólva eléggé hátborzongató. Továbbá nagyon jól érzékeltette az írónő a világ megváltozását és az ezzel együtt szükségszerűen történő értékek árértékelődését is. 

A hangulatteremtésben is mester az írónő, többször éreztem, hogy én is együtt izgulok, dühöngök vagy félek Penrynnel ebben az új, ismeretlen világban. Néhány elejtett megjegyzéssel fantasztikusan tudta érzékeltetni az írónő, hogy mennyire megváltozott minden, hogy az értékek átrendeződtek és az emberek hogyan reagálnak vészhelyzetben. Az információadagolás is pont jó volt, annyit tudunk amennyi feltétlen szükséges és Penrynnel együtt fedezhetjük fel ezt az új világot.


A szerelmi szál szinte el is hanyagolható, de az a kevés, amit kapunk nagyon szépen lett felépítve, nem instant love jelleggel történt, ami a YA könyvekre jellemző és, amit  legjobban értékeltem, hogy nem vette át a főszál szerepét, csak megédesítette egy kicsit a cselekményt. Raffe Kinek az agyszüleménye volt ezt lefordítani Raffi-ra?! Komolyan, mint egy pudli... is elképesztően jó karakter, titokzatos, erős, és annyira arrogáns:) De mégis úgy éreztem, hogy néha sokkal emberibb volt, mint az emberek. A főszereplőink párbeszédeit pedig kifejezetten élveztem, főleg mikor veszekedtek.
– Tényleg arkangyal vagy? – kérdem suttogva.
Öntelten elvigyorodik.
– Le vagy nyűgözve?
– Nem – hazudom. – Csak panaszt szeretnék benyújtani a beosztottaid ellen.
– Fordulj az ügyfélszolgálathoz!
Persze nem azt mondom, hogy nem voltak benne hibák, egyszerűen csak az írónő elérte nálam, hogy ne törődjek velük. A vége pedig kifejezetten WTF?! érzést keltett bennem, úgyhogy már olvasom is a 2. részt.

Elképesztően jó film lehetne ebből a könyvből...és talán ez meg is fog valósulni, hisz megvették a jogokat. Persze ez még nem garancia, hisz jóval többször veszik meg egy könyv jogait, mint amennyiszer ténylegesen is mozivászonra kerül. De azért reménykedek benne.

Összességében újabb kedvenc könyvvel gazdagodtam és mindenképp elérte az írónő, hogy felfigyeljek az írásaira. A könyvet pedig ajánlom az összes olyan olvasónak, aki szereti az akciódús, pörgős, poszt-apokaliptikus cselekményt belevaló főhős elbeszélésével bemutatva.

Külföldi borítók:
Nagyon sok országban vették át ugyanazt az amerikai borítót mint mi, ami mellesleg meseszép, de van pár ország, ahol más a borító, így azokat szeretném most megmutatni.

olasz
német
koreai
kína

orosz
török
  5*/5
Borító: 5/5
Karakterek: 5/5
Történet: 5*/5
Kedvenc szereplők: Penryn, Raffe

Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös pöttyös)
Oldalszám: 342.o.
Kiadás éve: 2013
Műfaj: YA, poszt-apokaliptikus, fantasy
Fordító: AncsaT
Eredeti cím: Angelfall
Goodreads-es átlag: 4.23
Molyos átlag: 92%
>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon - nagyon tetszett ez a könyv. *w* Már várom a történet 2. részét. :)

    VálaszTörlés
  2. @Macsii.
    Én már azzal is végeztem - hamarosan jön a kritika - és az is annyira jó mint ez. Bonyolódnak a dolgok és majd megveszek a következő részért. Kár, hogy annyit kell rá várni. Mondjuk megint én vagyok a hülye, hogy elkezdek úgy egy sorozatot, hogy még nincs befejezve, pedig megfogadtam, hogy nem csinálom ezt. ~_~ De soha nem tudok ellenállni.

    VálaszTörlés