In 5 pont álomjáró Éjjeljárók fantasy férfi nézőpont Főnix Könyvműhely J. R. Johansson thriller YA

J. R. Johansson - Álmatlanság

Éjjeljárók #1

A lány szemei megmentették az életét.
A lány álmai szabadjára engedték a sötétségét.
Négyévnyi teljes alvásmegvonás után a gimnazista Parker Chipp úgy érzi, már nem bírja sokáig. Éjjelente alvás helyett belép azon személy álmaiba, akivel aznap utoljára teremtett szemkontaktust. Parker tudja: ha nem sikerül záros határidőn belül aludnia, meg fog halni.

Azután találkozik Miával, akinek békés, csodásan egyszerű álmai végre lehetővé teszik számára a nyugodt pihenést. Ám ami véletlenszerű, megváltó találkozásnak indult, rövidesen megszállottsággá fajul: Parker tomboló vágya az után, hogy mindennap sikerüljön Mia szemébe néznie, egyre szélsőségesebb és bizarrabb tettekre sarkalja. Az iskolában mindenki azt hiszi róla, hogy teljesen bekattant, még a legjobb barátai is. Amikor pedig Miát fenyegetni kezdi egy igazi perverz kukkoló, mindenki meg van róla győződve, hogy Parker az, ráadásul különös emlékezetkiesései miatt már ő maga is kezdi komolyan megkérdőjelezni a saját ártatlanságát…
********

Give me a facepalm, please! Miért halogatom a jó könyveket?! De most komolyan...van ez az idegesítő szokásom, hogy lecsapok a könyvekre, felrakom a polcra - természetesen a gyönyörködés és simogatás után - majd mindig halogatom az olvasást. Na, általában ezek szoktak a jó könyvek lenni. Nem értem magam...

Felüdülés volt olvasni ezt a regényt, mert igazi csemege a sok hasonszőrű YA mellett, egy igazi friss fuvallat. A történet főszereplője egy 16 éves gimnazista srác, Parker, aki már négy éve egy számomra elképzelhetetlen helyzetben vergődik. Nem tud aludni. Minden este, mikor lehunyja a szemét, annak az álmába kerül, akinek aznap utoljára a szemébe nézett. De míg ez az álmodó számára pihentető az agynak, addig Parkernek ez a luxus nem adatik meg, így habár a teste pihen, az agya nem tud kikapcsolni. Márpedig alvás nélkül nem lehet élni, vagyis főszereplőnk haldoklik és még csak segítséget se kérhet, hisz ki hinne neki? Már a végső tüneteket produkálja Parker, amikor feltűnik a színen Mia, akinek teljesen egyedi álmai mentőövként szolgálnak Parkernek: az ő álmaiban tud aludni. Nem tudja miért, vagy hogyan, de nem is érdekli őt mindaddig, míg megkaphatja az oly régóta vágyott pihenést. Teljesen a megszállottja lesz a lánynak, aki egyre jobban fél tőle. De vajon meddig megy el egy ember a túlélése céljából? 
„Már több mint négy éve, hogy utoljára sikerült igazán elaludnom, és erős volt a gyanúm, hogy ki fog csinálni a dolog.”
Az egész Álomjáró dolog teljesen új volt a számomra és elképesztően tetszett az ötlet. De éppen az újdonság miatt elengedhetetlen volt a háttértörténet kidolgozása, az Álomjárók világának megismerése, még ha csak alapszinten is, hisz csak így érthettük meg, hogy mennyire komoly és ugyanakkor milyen reménytelen is Parker helyzete. Nagyon élveztem az álmok bemutatását, ahogy Parker szemén keresztül megismerhettük mi a különbség az emlékek és a fantázia között, vagy hogy éppen mennyire nehéz őket megkülönböztetni. Mesterien teremtette meg az alaphangulatot a műhöz az író, ami nélkül az egész történetet a sutba is lehetett volna vágni. Szép fokozatosan válik a történet egyre nyomasztóbbá és sötétebbé és a rengeteg megválaszolatlan kérdés és kettős utalások hatására az olvasó ugyan úgy kételyek között vergődik, mint a főszereplő, míg végül már mindent megkérdőjelez, csak úgy mint Parker, még a józan eszét is.

Akkor beszéljünk is egy kicsit a főszereplőről, hisz elengedhetetlen eleme ennek a történetnek, ami óriási hangsúlyt fektet a lelki konfliktusokra a tényleges cselekmény mellett. Parkert az elején sajnáltam és egészen megkedveltem, majd én is szép lassan megharagudtam rá a megszállottsága és néhány meggondolatlan lépése miatt csak úgy, mint Mia. De mindezt a változást Parkerben részletesen nyomon követhetjük és teljesen hitelesen átélhetjük, így utálni nem lehet érte. A Sötét oldala - akit nem érdekelnek a társadalmi normák, vagy hogy mi a jó és mi a rossz, csak és kizárólag a túlélés - pedig kifejezetten tetszett, nagyon hitelesen lett kidolgozva. Engem Dan Wells sorozatára emlékeztetett, ami gondolom mutatja, hogy mennyire bejött. Szépen vitte végig ezt a szálat az író és csodás karakterfejlődést követhettem végig ezáltal. A többi szereplő is kedvelhető - mondjuk Mia kicsit idegesített, de szegény elég sok mindent kapott már az élettől - de őket csak annyira ismerhettük meg, amennyire a történet megkövetelte.

A történet nyomozós szála kicsit lapos lett, de ez kellett Parker lelki tusájához, így teljesen kárpótolva vagyok. De azért voltak a könyvben mozzanatok, amik szúrták a szemem, kezdve azzal, hogy Mia miért nem szólt a rendőrségnek? Minden épeszű ember segítséget kér, ha ilyen leveleket kap és úgy viselkednek vele, mint ahogy azt Parker tette. Aztán azt se nagyon értem, hogy 4 évig, hogy élhet valaki alvás nélkül. Mármint értem, hogy ez a misztikus vonalba tartozik, de nem nagyon kaptam erre értelmes magyarázatot. Valamint jó pár megválaszolatlan kérdésem is maradt az Álomjárókkal kapcsolatban, csak annyit kaptam, amennyi szükséges volt a cselekmény előrehaladtához de remélem ezekre választ kapok a Paranoiában.

A szerelmi szál szinte teljesen el is hanyagolható, de az a kevés, amit kaptam nagyon aranyos volt, de szerencsére nem túl nyálas, elvégre egy fiú szemszögéből látjuk az eseményeket. Ezt pedig egyszer sem felejtette el az író és nem esett át a ló túloldalára, ahogy azt sajnos párszor már tapasztaltam.

A fordításra nem lehet panaszom, sehol nem zökkentett ki, nem találkoztam magyartalan mondatokkal, egyszóval kész felüdülés volt egy igényes fordítással  találkozni, amiért köszönet a Főnix Könyvműhelynek, de legfőképp a fordítónak.

Összességében teljesen beleszerettem a történetben és a karakterekbe. A folytatást, a Paranoiát pedig hamarosan kezdem is. Kinek ajánlanám? Mindenkinek, aki egy kis újdonságra vágyik a YA olvasmányok terén, egy könyvre lebilincselő háttértörténettel, valósághű és erős karakterekkel mindezt jó adag misztikummal és borzongással megfűszerezve, valamint azoknak, akik nem idegenkednek ha a történet inkább a szereplők lelki világával foglalkozik (pszicho-thriller). Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek akciódús jelenetek a könyvben, de nem ezek vannak túlsúlyban.


5/5

Eredeti borító
Borító: 4/5 - tetszik, de a külföldi jobban illik a történethez
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Parker


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 282.o.
Fordító: dr. Sámi László
Műfaj: YA, thriller, fantasy
Eredeti címe: Insomnia
Goodreads-es átlag: 3.77
Molyos átlag: 89%

Trailer
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése