In 5 pont Agave fantasy idegenek mese Neil Gaiman önálló vámpír

Neil Gaiman - Szerencsére a tej

Neil Gaimannal a kapcsolatomat leginkább a hullámzó szóval lehetne leírni. Hihetetlen tehetsége van, mindezt elképesztő fantáziával és csavaros ésszel tetézve, vagyis minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagyszerű író legyen. És kétség kívül az is. Ugyanakkor van egy olyan sajátságos világszemlélete és stílusa, ami vagy tetszik az embereknek, vagy nem. Én pedig valahogy a kettő között rekedtem félúton. Ez a harmadik könyvem tőle és ebből az egyik tetszett - Csillagpor - a másik viszont már nem annyira - Sosehol. Mind a kettőben nagyon szerettem az egyedi történetet és az állandó érvényű - de legalábbis manapság mindenképp aktuális - értékeket és üzenetet, de ugyanakkor a Soseholban nem voltam képes megszeretni a mesét. Ezért mindenképp akartam még az írótól olvasni, hogy ne hagyjam így a két véglet között egyensúlyozni. Így kötöttem ki végül ennél a csodálatos és furcsa című kis könyvnél. 

A mese maga nem hosszú, fél óra alatt kiolvastam úgy, hogy közben a képekre is szántam időt, de annál agyamentebb és humorosabb kis történetről van szó. A sztori egy elég gyakori, de annál idegesítőbb szituációval kezdődik: a reggelihez szépen kiöntöd a müzlit majd nyúlsz a tejért, de kiderül, hogy elfogyott. Ismerős? Na ugye. Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukoricapelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból. De persze nem lenne mese, a mese - főleg, ha Gaimanról van szó - ha mindez ilyen egyszerű lenne. Ugyanis a szóban forgó apuka kalandosabbnál kalandosabb történésekbe keveredik, miközben semmi mást nem szeretne, csak hősiesen hazavinni gyerkőceinek azt az ominózus tejet. Így találkozik a Földet felújítani akaró űrlényekkel, a nem éppen vendégszeretetükről híres kalózokkal, az időgépet és a hőlégballont - bocsánat, akarom mondani Steg Professzor Lebegő-Labdás-Személyi-Szállítóját - feltaláló sztegoszaurusszal, a Splodot imádó civilizációval, az éhes wámpírokkal és az okos pónikkal. De Szerencsére a tejnek nem lett semmi baja, sőt kiderült, hogy ezzel képes egy ember elpusztítani az Univerzumot. Vagy mégsem? Ha elolvasod, megtudod.
Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul. 
Rég olvastam már ilyen bájos, aranyos történetet, tele humorral és kedvességgel, így nyugodt szívvel ajánlom egyaránt felnőttek és gyerekek kezébe is, mert unatkozni nem fognak. Mindezt pedig tovább erősítik a rajzok. 
– Biztosan voltak jó wámpírok is – mondta a húgom sóvárogva. – Kedves, csinos, félreértett wámpírok.
– Hát nem voltak – mondta apu.
Így foglalkozzunk is kicsit a külcsínnel is, mert ennél a regénynél tényleg szerves része az élménynek. Ugyanis a mese tele van tűzdelve Skottie Young illusztrációival, ami igazán teljessé teszi az olvasás élményét és öröm lesz tőle a kezedben tartani a könyvet. Már első látásra beleszerettem ebbe a kis gyöngyszembe, mikor megpillantottam a könyvesbolt polcán és ez teljes mértékben Skottie Youngnak köszönhető. Már a Szerencsére a tej előtt is találkoztam a tehetséges művész munkáival és előszeretettel kísértem nyomon a munkásságát, így természetesen ez se maradhatott ki. Dupla motiváció a javából.


Összességében: Ahhoz képest, hogy milyen rövidke kis könyvről van szó, jó sok történést és kalandot sikerült belesűrítenie az írónak, de mindez nem volt zavaró számomra, sőt. Pont erre volt most szükségem, mivel már több mint egy hónapja nem olvastam semmit. Azaz belekezdtem több könyvbe is, de mindegyik idegesített, vagy egyszerűen csak nem kötött le. Azok a fránya olvasói válságok. Mindenesetre nagyon élveztem ezt a kis szösszenetet és jelen állás szerint a 'Szeretjük Neil Gaimant' tábort öregbítem. Ezt az eszelős mesét meg csak ajánlani tudom.5/5

Eredeti borító
Borító: 5*/5 - IMÁDOM
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Steg Professzor


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 128.o.
Fordító: Pék Zoltán
Illusztrálta: Skottie Young
Műfaj: meseregény
Eredeti címe: Fortunately, The Milk
Goodreads-es átlag: 4.04
Molyos átlag: 92%

Plusz:
Mint már azt fentebb is említettem Skottie Young egy híres művész, pontosabban egy Eisner-díjjal kitüntetett karikaturista, illusztrátor és író, aki többek között képregényeken, animációkon és játékokon is dolgozik. Olyan cégekkel dolgozott már együtt mint a Marvel, a Cartoon Network, a Warner Bros, az Image Comics és a Mattel. A munkái megtekinthetőek ITT.

Teljes borító: 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése