In ajánló halloween

Filmajánló Halloweenra

Hamarosan vége lesz októbernek is, ami együtt jár a Halottak napjával (november 1.) és az azt megelőző Halloweennel (október 31.) A Halloween az ősi kelta ünnepből, a samhainból alakult ki az angolszász országokban, de mára az egész világon elterjedt. A druidák szerint a szellemek ilyenkor látogattak fel a mi világunkba, mert a két világot elválasztó falak elhalványultak ezen az éjszakán. Éppen ezért lett szokás Amerikában beöltözni boszorkánynak, vámpírnak, szellemnek és egyéb rémségnek, hogy elvegyülhessenek közöttük, vagy éppen elijesszék őket. Magyarországon 2000 körül lett népszerű ünnep, de messze nincs olyan mértékben megünnepelve, mint mondjuk az USA-ban. 

Azonban mi szeretnénk veletek közösen megünnepelni ezt a hetet, így különböző posztokkal készülünk számotokra, hogy kellőképpen rá tudjunk hangolódni erre a boszorkányos ünnepre. Első körben itt van pár film - a  teljesség igénye nélkül, sőt szívesen vennék ötleteket kommentben vagy facen - , ami meghozhatja az alaphangulatot. 

Kezdjük is egy igazi klasszikussal, ami egy igazán félelmetes szituációt mutat be. Te vajon mit tennél, ha az fordulna ellened, akiben megbízol, akinek védelmeznie kellene téged? Ugyan nem mai film,de ez ne riasszon vissza senkit, mert Jack Nicholson fergetegeset alakít ebben a Stephen King adaptációban.

Ragyogás

Gondolj a legfélelmetesebb terrorra, ami csak érhet! Egy földönkívüli szörny támadása? Egy végzetes kór? Vagy a rettegés attól, hogy olyasvalaki fenyegeti az életed, akiről azt hitted, ő lesz, aki megvéd és szeret, ha bajba kerülsz, a családod egyik tagja! Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében - amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, hogy Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik. - forrás

Folytassuk is a sort egy kötelező elemmel a horrorkedvelők listájáról. Ennek a filmnek is van több remakeje is, én ezek közül láttam a legutóbbit, így annak a képét hozom, de természetesen az eredeti nyújtja az igazi élményt, Freddy Kruegerrel, aki elől az egyetlen menekülés az ébrenlét.

Rémálom, az Elm utcában

Freddy Krueger csíkos pulóvere, négykarmú kesztyűje, dermesztő mosolya a műfaj elsőszámú klasszikusává tette az Elm utcát. Freddy most a modern kor filmes technikájának köszönhetően még ijesztőbben tér vissza egy békés kertváros tinédzsereinek életébe. Amíg ébren maradnak, nem eshet bántódásuk, de aki elalszik, nem menekülhet.


Johnny Depp rajongók figyelem! Itt egy igazi csemege Halloweenre kedvenc színészetekkel a főszerepben. Kíváncsi vagyok ez után, hogy fogsz viszonyulni a fodrászodhoz?

Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya

Sweeney Toddnak (Johnny Depp) nem ez a neve. A vérengzéshez sem volt semmi kedve: egyszerű, boldog életet élt felesége és lánya társaságában, míg egy gonosz bíró (Alan Rickman) fel nem forgatott mindent. Az ausztráliai rabságból már egy másik férfi tér vissza. Megnyitja borbélyüzletét a Fleet Streeten, és csak a bosszú élteti: a családját akarja. Azt akarja, hogy lakoljon a bíró, és szenvedjen az egész világ, amely megengedte a vele történt igazságtalanságot. A vendégei nem a szokásos kijáraton távoznak. Itt lakik ugyanis Todd új szövetségese, Mrs. Lovett (Helena Bonhem Carter), aki pástétomsütésből él. Todd áldozatai ettől kezdve az ő egyre finomabb ételeit ízesítik.


A Péntek 13 mindig is rossz ómenként élt a köztudatban, így nem meglepő módon horrorfilm is készült ennek kapcsán. Ennek a filmnek aztán rengeteg része és remakje is van, de újfent az alapművet ajánlanám, de ha valaki feltétlen az új filmekért van oda, akkor a 2009-es "remaket" keresse. (Igazából nem remake, mert a története más, inkább egy folytatás féle, de az előzmény nélkül is megnézhető, mert el van benne magyarázva a lényeg) Te vajon mit tennél meg az anyukádért?

Péntek 13

A Crystal Lake tábort már 20 éve nem használja senki, mert egykor egy szörnyű gyilkosság-sorozatot követtek el itt. A helyiek úgy gondolják, hogy az átok még mindig ott lebeg a Crystal Lake felett. Egy vállalkozó kedvű pár azonban mit sem törődve a múlttal újra megnyitja a tábor kapuit. Az előkészületekhez egy fiatalokból álló csapatot szerződtetnek, akik nem is sejtik, hogy ez a nyár akár az életükbe is kerülhet.

De, hogy ne csak régi filmeket hozzak itt van az utóbbi idők legjobb horrorfilmje, ami szerintem méltán lett híres. Az alapja már mindenki által ismert, de ez ne tartson vissza senkit, mert remekül dolgoznak az ismert elemekkel a készítők. Kiegészítés: 2015-ben jön a folytatás.

Démonok között

Azt hihetnénk, hogy ilyesmi csak egy forgatókönyv-írónak juthat eszébe, pedig ez a történet megtörtént eseten alapul. A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel annak a családnak a történetét, melyet a világtól távol, egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak. Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Valaki, aki minden percben jelen van, gonosz, és képtelenség megszabadulni tőle. A megmagyarázhatatlan földöntúli jelenlét pokollá teszi a napjaikat, és egyre veszélyesebb, ijesztőbb módokat talál, hogy jelezze: övé a ház, és nem engedi át másnak. Kénytelenek paranormális ügyek nyomozóihoz fordulni: azokhoz, akik az amityville-i esetet is lejegyezték. A szakemberek nekilátnak, hogy kifüstöljék a gonoszt a házból de úgy tűnik, még ők sem bírnak vele.

Másik jó horror pár éves távlatból a Sinister, ahol még az írás is előtérbe kerül, így azoknak érdekes lehet, akik írók/szeretnek írni/azok akarnak lenni.

Sinister

A filmben Ethan Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan. Ezzel olyan természetfeletti események sora veszi kezdetét, amelyek rémálommá változtatják a szerző és családja életét.
A kis kitérő után napjainkba, ismét egy örök klasszikus a 90-es évek elejéről a népszerű amerikai író könyve alapján megalkotott Dr. Hannibal Lecterrel a főszerepben, akit Anthony Hopkins tett halhatatlanná.  

A bárányok hallgatnak

Dr. Hannibal "Kannibál" Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling különleges ügynök kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nem csak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek nincs könnyű dolga.


Habár én szeretem a horror filmeket, de tudom, hogy ezzel a kisebbség táborát öregbítem, így természetesen hoztam lightosabb filmeket is Nektek. Itt is van egy igazán boszorkányos film Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével. Tényleg csak ajánlani tudom, imádom ezt a filmet.

Átkozott boszorkák 

Sally és Gillian, a két testvér mindig tudta, hogy nem olyan, mint a többi gyerek. Szüleik halála után különc nagynénjeik nevelték őket, és a háztartásuk egy cseppet sem volt hétköznapi, már kiskoruktól gyakorolták a családjukban generációról generációra öröklődő varázslást. Egy apró gond van csak a csodálatos örökséggel: egy átok, miszerint az a férfi, aki a család egyik nőtagjába beleszeret, idő előtt meghal. Sally (Sandra Bullock) igazi szerelemre vágyik, és megpróbál távol maradni a varázsló praktikáktól, míg Gillian (Nicole Kidman) bolondos és csapodár módon élvezi hatalmát a férfiak fölött. Amikor azonban Gillian találkozik Jimmy-vel, egyre különösebb dolgok történnek.

Ha valaki esetleg moziba vágyna akkor most játsszák az Annabelle című filmet, ami a Démonok között előzménye. Ajánlani viszont nem tudom, mivel még nem láttam.  
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése