In 4 pont Agave férfi nézőpont John Scalzi krimi önálló sci-fi

John Scalzi - Bezárt elmék

Egy hotelszobában ismeretlen férfi holttestére bukkan a rendőrség. A feltételezett gyilkost még a helyszínen elfogják, de ő semmire sem emlékszik. Nem sokkal később újabb bűntény történik. Az esetet a kezdő FBI-ügynök Chris Shane-nek és sokat látott társának kell megoldania.
Hamarosan rájönnek, hogy igen nagy a tét. Az események ugyanis összefüggésben vannak egy frissen beiktatott törvénnyel, amelynek értelmében az USA radikálisan csökkenti a Haden-szindróma által érintett emberek ellátására szánt összegeket. A gyógyíthatatlan betegség több millió amerikait fertőzött meg: az életben maradottak elméje ugyan ép maradt, de elveszítették az uralmat önnön testük felett, így az agyukba ültetett neurális háló segítségével tartják a kapcsolatot a világgal.
Az új törvény nemcsak a lakosság jelentős részét háborítja fel, hanem számos nagyvállalat érdekeit is sérti. A hadenes közösség tiltakozásként tüntetéseket és sztrájkot szervez, mások azonban akár ölni is képesek…
********

John Scalzi tudja mi kell a népnek. Tökéletesen alkalmazza mind a sci-fi, mind a krimi sajátságos elemeit, hogy egy kifejezetten szórakoztató, könnyű olvasmányt hozzon össze. Nem hozott létre valami egetrengető újdonságot, de a háttérvilág kellőképpen érdekes és kidolgozott ahhoz, hogy az amúgy nem túlságosan izgalmas nyomozás ne zavarja az olvasót. És habár azt mondom, hogy nem emelte meg a nyomozás az adrenalinszintem, ennek ellenére remekül volt felépítve a krimi szál is, mind a kivitelezés, mind pedig a háttérben zajló indítékok nagyon elmések lettek.
"Apa trófeaszobája tényleg lenyűgöző, de persze ez a lényege az egésznek. Marcus Shane nem az a típus, aki közli bárkivel, hogy ő fontosabb ember nála. Boldogan hagyja, hogy ezt a javai tegyék meg helyette."
A történetről nem akarok és nem is tudok röviden írni, mert egyrészt hihetetlenül összetett és nem tudnék anélkül írni egy érthető összegzést, hogy ne lőjek le vele néhány poént, másodszor még ha tudnék se akarnék írni róla. Mert úgy nyújt igazán megfelelő élményt, ha semmit nem tudsz róla olvasás előtt, így semmilyen előfeltevésed, elvárásod nincs a könyv felé. Igazából az lenne az igazi, ha a fülszöveget se olvasnátok el, de persze jókor szólok, miután én is beraktam.

Már a Vének háborújában is az egyik legnagyobb előnye a könyvnek a többi hasonszőrű művel szemben a kidolgozott, sokrétű, szimpatikus és vicces karakterek. Ez főleg akkor dob nagyon, mikor már maga a narráció is ilyen stílusban van tálalva, és habár Chris messze nem ér fel Perry humorához, de nagyon élveztem az ő szemén keresztül követni az eseményeket. Másik részről meg ott van a kiégett, cinikus, alkohol -, cigi- és szexfüggő női nyomozó, akivel nagyon ütős dinamikát produkálnak a könyv során. Szóval az egész nyomozópáros nagyon el lett találva.
„10.51-kor a phoenixi FBI-irodában találtam magam, amint egy kopasz férfit bámulok.
     – Beresford ügynök? – kérdeztem.
    -  A fenébe is, ez hátborzongató – válaszolta a férfi. – Ez a szrípió három éve ott csücsült a sarokban anélkül, hogy megmoccant volna, majd hirtelen feláll. Ez olyan, mintha egy szobor kelne életre.
     – Meglepetés – mondtam.
     – Úgy értem, eddig kalaptartónak használtuk.
    – Sajnálom, hogy megfosztottam magukat az irodaberendezésüktől.” 
Sci-fi lévén minden fantasztikus hatást keltő mozzanat meg volt magyarázva, így tökéletesen elképzelhetővé tette számunkra az író ezt a jövőképet. Ráadásul sokat ad az élményhez, hogy ezen kívül Scalzi rendesen körbejárja a hadenesek pozitív és negatív tulajdonságait, az átlagemberek által feléjük táplált érzéseket, a nehézségeket, amikkel szembe kell nézniük és még sorolhatnám. Egyszóval egy csomó problémát érint még a krimi szálon kívül, ami nagyon hihetővé teszi a művet.

Összességében remek szórakozást nyújtó sci-fit tarthattam a kezembe, ami tökéletes kikapcsolódás az igényesebb fajtából. A műfaj kedvelőinek bátran ajánlom, de azok is nyugodtan a kezükbe vehetik, akik még csak ismerkednek a műfajjal, mert ez a lightosabb kategóriába tartozik.


4/5

John Scalzi
Borító: 5/5
Történet: 4/5
Karakterek: 4,5/5
Kedvenc karakter: Chris és Vann párosa


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 306.o.
Fordító: Farkas Veronika
Műfaj: krimi, sci-fi
Eredeti címe: Lock In
Goodreads-es átlag: 3.85
Molyos átlag: 87%

Plusz:
A könyv megihlette a teheséges zenészt William Beckettet, aki egy dalt is írt hozzá.


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése