In halloween

Készíts egyedi Halloweeni töklámpást!

Halloween szimbóluma a mindenki által ismert töklámpás (Jack O'Lantern). De azt vajon tudjátok, hogy miért? Ismeritek a töklámpás legendáját? Nem? Akkor itt az ideje, hogy megismerjétek Jacket. 


Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, (mivel Jack életében sok rosszat tett) nem kerülhet, azaz nem engedi be a pokolba. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását. Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű, az Amerikában őshonos, látványosabb, könnyen kivájható vigyorgó sütőtök növény váltotta fel. - forrás: wikipédia


Én különösen élvezem a Halloweenban a töklámpásfaragást, és minden évben csinálunk is legalább hármat, amik aztán az ablakokból világítanak. A legjobban a megtervezését szeretem, mikor kitalálom milyen forma fog kibontakozni a varagás során. 

Így gondoltam adok pár ötletet, hogy Ti is el tudjátok készíteni a saját egyedi töklámpásotokat. Első lépésként vágj egy kört a tök tetején (akkorát, hogy a kezed beférjen), majd szépen kikaparod a belsejét. Ezt követően pedig jöhet is a minta kivágása.

Alapvetően a mindenki által ismert fej az elterjedt, de persze ezt is lehet cifrázni. Javaslom, hogy minden esetben először rajzold fel a tökre tollal a mintát, amit aztán kivágsz, így tudsz korrigálni és csak utána vágd ki.

Természetesen mást is lehet bele faragni egy fejformán kívül, bármit ami a Halloweennel kapcsolatban az eszetekbe jut.

Az ügyesebbek és bevállalósabbak megpróbálkozhatnak bonyolultabb kompozíciókkal is. Ezeknek a lényege, hogy nem teljesen vágjátok át a tök falát, csupán a felső réteget kaparjátok le, így a hártyán fog átvilágítani a mécses. Árnyalni pedig úgy tudjátok, hogy valahol többet kapartok le, valahol pedig kevesebbet, így néhol világosabb néhol pedig sötétebb lesz a kép. Itt van néhány ötlet hozzá.


Nektek mi a jól bevált mintátok a tökfaragáshoz?


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése