In akció fantasy2 film romantikus2 Tomorrow People

Sorozatszemle: Tomorrow People (A kiválasztottak), avagy a tökéletes kínzás


A nyári darám szépen elmaradt ezúttal, bár azt nem mondanám, hogy sajnálom, mert szerencsére elmondhatom, hogy nagyon jó volt. Ennek ellenére viszont volt pár sorozat, amit sikerült befejeznem, csak a lustaságra és időhiányra hivatkozva szépen megcsúsztam és még nem születtek meg a posztok. Ráadásul a következőkben bemutatni kívánt sorozatnak voltak egyéb olyan felettébb idegesítő tulajdonságai is, amik hátráltattak egy viszonylag értelmes és olvasható kritika megírásában. Már egy ideje befejeztem ezt a "gyöngyszemet", csak kellett egy kis idő, hogy lecsillapodjak és képes legyek egy viszonylag értékelhető kritikát írni, mindennemű átkozódás és csúnya szó nélkül.Hogy miről van szó? Mondjuk a cím elég árulkodó, de akkor még egyszer, íme a Tomorrow People véleményezése. Komolyan már a címnek árulkodónak kellett volna lenni...


Egyszer volt, hol nem volt régen írtam már a sorozatról egy rövid kis szösszenetet az egyik állapotjelentéses bejegyzésembe, ami valami ilyesmit tartalmazott:
"A Tomorrow Peoplet (Holnap emberei) már nagyon vártam, az előzetesből egy X-menes sorozatra számítottam, amivel sajnos úgy érzem kicsit magasra tettem a lécet. Nem rossz sorozat, csak többet vártam tőle. Több akciót, izgalmat és, ami talán a legjobban hiányzik az a "macsóság". Na ez most elég hülyén hangzott, de így tudnám a legjobban leírni mi az ami hiányzik ebből a sorozatból. Ráadásul a főszereplő viselkedésétől agybajt tudok kapni, mikor mindenki elmondja körülötte, hogy mi a helyzet az Ultrával, aztán mikor ez be is bizonyosodik ő csak néz, hogy: Jééé, ezek rosszak! De komolyan, néha olyan üresfejűnek tűnik a forgatókönyvnek hála. Értem én, hogy kellett valami indok, ami miatt az ellenségnek dolgozhat, de nem ez volt a legjobb választás."

Most így utólag örülnék ha lenne egy időgépem és visszamehetnék, hogy egy méretes lapáttal jól képen csapjam az akkori énem, hogy észhez térjen és a biztonság kedvéért még rá is üvöltenék, hogy meneküljön az ellenkező irányba. Igen, ez így elég szörnyen hangzik a sorozatra nézve, de akkor nézzük az indokaimat. De arra azért megkérlek titeket, hogy ha esetleg rajongói vagytok a sorozatnak, akkor - előre is bocsánat a még így is kissé nyersen fogalmazott véleményemért - kérlek kegyelmezzetek meg nekem. Higgyétek el, számomra elég büntetés volt ezt végig nézni.

John és Cara
Már az első rész után is voltak fenntartásaim - főleg a főhős szellemi képességeit illetően - de még bizakodó voltam, hisz a pilotok általában nem tudnak levenni a lábamról. Aztán jöttek szép sorjában  a következő részek és én egyszerűen padlót fogtam. Szóval  legelőször is az alapvető problémám, hogy a készítők hülyének néztek engem. Mármint nem személy szerint engem természetesen, hanem úgy általánosságban a nézőket. Komolyan azt hitték, hogy ha beraknak minden részbe egy két látványos elemet és harcot, akkor nem veszem észre, hogy amúgy az egésznek nincs semmi értelme? Hogy nem történik semmi, de ha mégis, akkor is minden logikátlan? Hogy nem tűnik fel, hogy ezek az úgynevezett szupertinik a valóságban egy napig nem bírnák ki? Vagy, hogy a főhős olyan szellemi szinten mozog, mint egy laposféreg?

http://matthewkadish.com/why-i-love-to-hate-the-tomorrow-people-the-cws-version-of-x-men/

Stephen az egyik legirritálóbb és életképtelenebb egyede a filmipar legrosszabb főszereplőit felsorakoztató listának. Pedig nem egy rövid iromány. Ahogy azt már fentebb is láthattátok már a pilotban kiakasztott a logikátlan és a valóságtól teljesen elrugaszkodott lépéseivel és ez később csak rosszabb lett. De a többi karakter se volt jobb. Az egyetlen értelmes szereplőt is, Johnt, feltétlen ki kellett herélni bocsánat a kifejezésért, mert nehogy már egy értelmes és egy kicsit is érdekes karakter legyen a sorozatban. Rajta kívül egyedül Astrid - mert ő legalább néha még hihetően is reagált egy-egy jelenetre - és Russel - mert ő meg vicces tudott lenni néhanapján - volt csak elviselhető.  A végére elérték, hogy még a főszereplő anyát is meg akarjam fojtani egy kanál vízben. Gratulálok, ehhez kell ám tehetség.  Karakterizálás, bármiféle fejlődés? Szerintem a készítők még csak nem is hallottak ilyen fogalmakról, nemhogy használták volna.

Bizonyíték: az evolúció nem tesz okosabbá (vagy kevésbé idegesítővé)
Aztán ugye ott a történet, ami szerint van a gonosz ULTRA ahova a hiper-szuper-különleges-stb. főhős beépül, hogy segítsen a többi Tomorrow Peoplenek. És ez a legyőzhetetlen, átverhetetlen, félelmetes szervezet minden további nélkül beveszi. De most komolyan ennél átlátszóbb már nem is lehetett volna Stephen úgynevezett kettős ügynöksége, de az ULTRA újra és újra benyelte az egész maszlagot. És ezek után nekem úgy kéne erre a szervezetre tekintenem, mint amitől félni kéne? Komolyan?! Arról már ne is beszéljünk mikor megpróbálták a szálakat keverni, és összezavarni a nézőt, hogy akkor ki is az ellenség. Hát sikerült is, mert ez az összezavarás olyan jól sikerült, hogy a végén már ők se tudták, hogy mi is történik. Se füle, se farka nem volt. Nem volt értelme az egész gonosz háttérsztorinak, ami ugye elvileg a mozgatórugója lett volna a cselekménynek. Ez után nem is ragoznám a sztorit, ha nem bánjátok.

Astrid és John
Aztán jött a finálé...komolyan nem tudom miért is bizakodtam bármi értékelhetőben ezután az évad után - lehet csak naiv vagyok - de én számítottam egy kis katarzisra, vagy ne is menjünk ilyen messzire, bárminemű érzelemre. De nem! Semmi! Csak annyi maradt meg az egészből, hogy össze vissza rohangálnak a szereplők, és valamit meg akarnak akadályozni, de azt ők se tudják, hogy mit.

Russell
Összességében nem csodálom, hogy nem kapta meg a 2. évadot, sőt azon filóztam, hogy jutott tovább egyáltalán a pilotja. Ezután a kirohanás után persze sokan kérdezhetik - igazából tényleg kérdezték egy páran mikor ténylegesen kiakadtam a végén és mindenkit ezzel traktáltam, többek között Nallát is. Bocsi. - hogy miért néztem végig? Nem tudom. De mint fentebb említettem szívesen visszaforgatnám az időt. Mindenesetre köszönöm ezt a felejthetetlen élményt a készítőknek. Hidd el próbáltam elfelejteni. 


Ennek a lehúzó kritikának az ellenére, azonban volt pár emlékezetes és látványos jelenet:

Eredeti cím: Tomorrow People
Magyar cím: A kiválasztottak
Megjelenés éve: 2014
Műfaj: dráma, sci-fi, akció
Évad: 1
Epizódok szám:  22
Főszereplők: Robbie Amell (Stephen), Peyton List (Cara), Luke Mitchell (John), Aaron Yoo (Russell)

>

Related Articles

1 megjegyzés:

  1. Az ultra nem vette be, Jed bácsi végig tudták mit csinál steven csak épp ezaz hogy mellette állt végig ahogy azt eltervezte jó pár éve, az alapító pedig direkt hagyta stevent mert csapdát állított. Jobban kellett volna figyelned a történtekre és akkor tisztába lennél a dolgokkal, ha nem vagy a történtekkel tisztába akkor ne írj rola véleményt ennyi.

    VálaszTörlés