In 5* pont Andy Weir Fumax önálló sci-fi

Andy Weir - A marsi

AZ UTÓBBI ÉVEK LEGNAGYOBB SCI-FI SZENZÁCIÓJA, AMELYBŐL RIDLEY SCOTT FORGAT FILMET HAMAROSAN. A GRAVITÁCIÓ CÍMŰ FILMHEZ HASONLÓAN EZ A KÖNYV IS MEGHÓDÍTOTTA A SZÉLESEBB KÖZÖNSÉGET.
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.
Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.
Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.
De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?
 ********
"– Milyen érzés lehet? – tűnődött. – Ott ragadt, azt hiszi, teljesen egyedül van, és lemondtunk róla. Milyen hatással van ez egy ember lelkiállapotára?
     Visszafordult Venkathoz.
     – Vajon mire gondolhat éppen?

NAPLÓBEJEGYZÉS: 61. SOL
Hogy lehet, hogy Aquaman képes irányítani a bálnákat? Hiszen azok emlősök! Ennek semmi értelme."
Gondoltad volna, hogy izgalmas lehet egy majdnem 400 oldalas könyv, ami semmi másról nem szól, mint egy pasiról a semmi közepén? Jó persze, ez a semmi közepe a Mars, de alapjában véve tényleg nincs ott semmi. Nem lehet valami izgalmas, igaz? Hát de! Még mennyire! Szinte katarzisban olvastam a történetet, megbűvölve bújtam az oldalakat és elképesztő módon szurkoltam, hogy happy end legyen. Nem rossz teljesítmény, nem igaz?
forrás
Legnagyobb bája a könyvnek, hogy közel hozza a sci-fit az olvasóhoz, érthetően és emészthetően adja át, így azokat is rabul ejtheti a történet, akik óckodnak vagy egyenesen nem szeretik a műfajt. Ehhez pedig az író egy nagyon kitartó, halál laza és jófej, bátor, szarkasztikus és nem utolsó sorban kíváncsi főhőst alkotott, akinek a narrálásában valahogy minden naposabbnak tűnik. Most őszintén, ki nem adná fel a reményt, mikor a Marson ragad, tök egyedül, mindenféle kommunikáció nélkül, miközben mindenki azt hisz, hogy meghaltál? Na ugye, elég reménytelen helyzet. De itt van nekünk Mark, akit mindez letör? Dehogy. Persze vannak hullámvölgyek, amikor neki is nagyobb lelkierő kell, hogy továbbmenjen, de ettől lesz emberi, ezért érzi mindenki olyan közel magához a karakterét, miközben maga a történet teljesen távol áll tőlünk. Bár, ha valaki közel került már egy hasonló szituációhoz, akkor nem szóltam semmit. Leginkább egy ideállá válik a történet előrehaladtával a főhős, akihez mindenki szeretne hasonlítani egy katasztrófa során.


A cselekmény bemutatása is remekül lett felépítve, sokat ad a történethez, hogy az eseményeket Mark szemszögéből - egy naplóként - valamint a NASA nézőpontjából is megismerhettük. Nagyon jó párbeszédeket olvashattam, ami teljesen feldobta a kedvem, és a cselekmény ellenére egyáltalán nem volt depresszív a hangulata a könyvnek. Persze, ha a történet megkívánta akkor kellő komolyságot is tudott kölcsönözni neki az író. Továbbá azért szerettem még annyira, mert rengeteg érzést váltott ki bennem, sok tanulságot levonhattam belőle - ahogy beszéltem másokkal is akik olvasták, rá kellett jönnünk, hogy mindenkinek másra helyeződött a hangsúly, mást tanult belőle - és elgondolkoztatott a befejezése után. Márpedig egy könyv egyik legnagyobb dicsmérve, ha azután is ezen rágódsz, hogy már befejezted.


Összességében teljesen meg tudom érteni, miért lett ilyen felkapott ez a regény, miért akarnak belőle filmet csinálni, vagy éppen miért nyerhette meg a Goodreadsen az év sci-fije díjat. Eddig számomra is ez - és az év vége közelségére való tekintettel valószínűleg ez is marad - az év sci-fije. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a műfajt, de azoknak is javaslom olvasásra, aki amúgy nem olvasnak ilyen témájú könyveket a fentebb említettek miatt.

Nem sorozat, nem sorozat, nem so....
U.i.: Nem sorozat! El se hiszem, de ez már tényleg maga a tökély. Nem is emlékszem mikor olvastam utoljára önálló regényt. Ja, de a Szerencsére a tej volt az utolsó.


5*/5

Eredeti borító
Borító: 5/5 - nagyon tetszik
Történet: 5/5
Karakterek: 5*/5
Kedvenc karakter: Mark

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 358.o.
Fordító: Rusznyák Csaba
Műfaj: sci-fi
Eredeti címe: The Martian
Goodreads-es átlag: 4.35
Molyos átlag: 95%
A képek - egy kivételével - a Pinterestről származnak.

Plusz:
Ahogy azt fentebb is már említettem, filmet készítenek a könyvből, ami 2015-ben kerül majd a mozikba. A filmet Ridley Scott rendezi, Markot pedig Matt Damon fogja alakítani. Elég jó eredmény, ahhoz képest, hogy az írót első körben minden kiadó elutasította, nem? >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése