In 5* pont angol Bloomsbury boszorkány fantasy mágus/varázsló romantikus Sarah J. Maas tündér Üvegtrón valg wyvern

Sarah J. Maas - Heir of Fire (A tűz örököse)

Üvegtrón #3

Ha nem olvastad az előző részeket akkor a kritika spoileres lesz számodra! 

Elveszve és összetörten, Adarlan királyához láncolva Celaena Sardothien nem gondol semmi másra, csak hogy teljesítse halott barátjának tett ígéretét. De vajon képes lesz végre megállni és szembeszállni az ellenségeivel, miután tíz évig csak futott a saját sorsa elől? Itt az ideje, hogy végre rendezze magában a történeteket, felvállalja az örökségét és megtanulja uralni azt, ebben pedig nem várt szövetségesre lel Wendlynben, a Fae országában, ahol a mágia még mindig él. Persze nem olyan egyszerű, ha ez a szövetséges minden hazugságodon átlát, látja, hogy ki is vagy igazából és erről nem is rejti véka alá a véleményét. Eközben Chaolnak el kell döntenie, hogy kihez legyen hűséges, Doriannak pedig ideje megtanulni a mágiáját használni, mert Adarlan királya eközben nem ül tétlenül és minden erejükre szükségük lesz ha meg akarják állítani a közeledő sötétséget.  
*********


Fenomenálisan, szenzációsan, fantasztikusan, eszemet vesztő módon jó volt!
Imádtam! Annyira fantasztikus volt ez a rész. El se hiszem, hogy mennyit fejlődött a sorozat az első rész óta. Aki eddig úgy gondolta, hogy az Üvegtrón, vagy éppen az Éjkorona egy 5 csillagos könyv és nehéz lesz felülmúlni, az kérem szépen kösse fel a nadrágját, ugyanis a Heir of Fire szépen jött és levett a lábamról. 

Celaena
Úgy éreztem, hogy minden a helyén volt, minden karakter a történteknek és a személyiségüknek megfelelően cselekedett, még ha néhol ez ki is tudott akasztani. Celaena érthető módon teljesen össze van törve és elvesztette minden célját az előrehaladáshoz az előző kötet eseményei után. Annyira reálisan és valósághűen ábrázolta az írónő a főhősnő minden lelki mozzanatát és tettét, hogy bármennyire is szörnyű, gyáva vagy éppen önző módon cselekedett az elején, én nem voltam képes rá ezért haragudni. Annyira emberi volt, annyira esendő, de mégis oly szerethető. Sőt a történet előrehaladtával, olyan mélységet kapott a karaktere, olyan hihetetlen módon összetetté vált, hogy nem is akartam elhinni, hogy ugyan arról a szereplőről van szó, aki miatt az első rész után annyit panaszkodtam. Minden részben megismertük egy kis szeletét a személyiségének, de az volt a probléma, hogy annyira szélsőségesek voltak ezek a tulajdonságok, hogy számomra nem álltak össze egyetlen személyiséggé. Na most ez maradéktalanul pótolva lett és minden a helyére került, mindez pedig úgy, hogy még mindig vannak homályos dolgok a múltjában, amik megválaszolásra várnak, vagyis a titokzatossága nem veszített az erejéből. Viszont a múltjából, a gyerekkorából sok mindent felfedezhetünk, sőt végre megtudhatjuk, hogy pontosan mi történt 10 évvel ezelőtt. Végre megértettem, hogy miért próbálta olyan nagyon tagadni Celaena a kilétét, miért félt annyira a saját erejétől és öröm volt nézni, ahogy a történet során összeszedi a széthullott darabjait és talpra áll, hogy az legyen, akinek lenni kell. Persze ez nem ment volna neki egyedül, de szerencsére ott volt Rowan...
"Gods, he was brilliant. Cunning and wicked and brilliant. Even when he beat the hell out of her. Every. Damn. Day."
Rowan
...OMG, Lélegezz! Lélegezz! Ez a pasi jött és tarolt. Sajnálom Dorian és Chaol, de esélyetek se volt. Már az első pillantása után végem volt. Annyira jól lett megformálva ez a látszólag hűvös, elutasító, félelmetes Fae (a tisztázás végett, ez magyarul tündérként lett fordítva, de én nem vagyok hajlandó így hívni) harcos, aki átlátott Celaena minden hazugságán, önámításán, aki nem félt megismerni őt teljes valójában és mindezt a tudtára is adni, hogy esélyem se volt. Végre volt valaki, aki sokkal erősebb volt Celaenánál, akihez neki kellett felnőnie mind erőben, mind szellemileg. Ez pedig elengedhetetlen volt a karakterfejlődése során. Gyönyörűen volt ábrázolva ahogy ez a két magányos, megsebzett lélek egymásra talál, és olyan erős barátságot alakítanak ki, ami megmenti mind a kettőjüket. Igen, jól olvastad, barátság. Ugyanis semmi romantikus töltete nem volt kapcsolatuknak, mégis volt egyfajta intimitása a dolognak, ami nem hagyott nyugodni. Mindenesetre ezerrel szurkolok, hogy később őt válassza Celaena.
"At least if you’re going to hell,” he said, the vibrations in his chest rumbling against her, “then we’ll be there together.”
“I feel bad for the dark god already.” He brushed a large hand down her hair, and she almost purred. She hadn’t realized just how much she missed being touched—­by anyone, friend or lover.
Aelin
Ha már a pasiknál tartunk, nézzük a másik szálat is, hisz habár Celaena Wendlynben van, addig odahaza, Adarlanben is folynak az események. Doriannek és Chaolnak is meg kell küzdeniük a saját problémáikkal, miközben próbálják kideríteni a király terveit, de mindez úgy lett ábrázolva, hogy habár az idegeimre tudtak menni egyesek - Chaol, szívem, néha leütöttelek volna egy lapáttal! - de úgy érzem elengedhetetlen volt ez a belső konfliktus ahhoz, hogy az írónő hű maradhasson a karakterekhez. Ezen túl megismerhetjük Aelin unokatestvérét, Aediont, aki első pillantásra elárulta a hazáját, de ennél sokkal több minden rejlik a mélyben. Nem utolsó sorban pedig egy újabb elképesztő hímpéldányt kaptunk a lapokra, nem kis örömömre. Szóval az otthoni dolgok is zajlanak rendesen, az emberek egyre kevésbé képesek elviselni a zsarnok királyt és kisebb ellenállások ütik fel a fejüket. Mindezt olyan mesterien szőtte bele Sarah, hogy például a tragédiánál - nem lövöm le a poént, így maradjunk ennyiben - én is éreztem azt a hatalmas hihetetlenséggel vegyes rettenetet, ami mindenkit átjárt a hírre. Mesterien játszott az érzelmeimmel az írónő, de nem csak ebben az aspektusban, hanem minden egyes szálnál. Átéltem én is minden egyes szakaszát Celaena önmagára találásának, Chaol és Dorian vívódásának, Aedion elképesztő hűségét, vagy éppen Manon harciasságát és összetettségét. A harcjelenetek pedig nagyon "látványosak" lettek, szóval izgalomban sem volt hiány, bár talán ebből a szempontból nem ez a legerősebb rész.

Manon
Ki az a Manon? Ő lenne a harmadik szál narrátora, egy boszorkány, méghozzá az egyik legerősebb, aki a király utasítására a többi összegyűlt boszorkánnyal együtt wyvernneket - sárkányszerű lények - lovagolnak meg, készülve egy háborúra, aminek a célját még nem ismerik. Be kell valljam, hogy elsőre nem igazán érdekelt ez a szál, de hamar teljesen rabja lettem ennek is. Így másnak is csak azt tudom tanácsolni, hogy ki ne hagyja!


A vége pedig megölt. Hogy lehet így vége?! Két szál is úgy zárult le, hogy majd meg esz a fene a következő részért, ami majd csak 2015. szeptember 10.-én jön ki. 2015 szeptemberében! Nem tudom elhinni. Mi fogok én addig csinálni?
"She was the heir of ash and fire, and she would bow to no one."
Valg
Összességében: Azt hiszem mindenkinek egyértelmű mennyire imádtam ezt a részt. Minden fantasy kedvelőnek ajánlom és ez a rész szerintem már kilépett a YA keretei közül, így bátran ajánlom azoknak is, akik óckodnak ettől a műfajtól. De, mindenki lelki békéjéért és egészségéért előre szólok: el ne kezd addig, még nincs a közeledben a folytatás! A másik öt Fae harcos pedig nagyon piszkálja a fantáziám, remélem később még fognak szerepelni.


5*/5

UK borító
Borító: 4/5 - még mindig az első részé a befutó
Történet: 5/5
Karakterek: 5*/5
Kedvenc karakter: Rowan

Kiadó: Bloomsbury
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 530
Műfaj: fantasy, YA
Goodreads-es átlag: 4.61
Molyos átlag:Plusz:
Az írónő csinált a sorozatnak egy saját Pinterest táblát, ahol rengeteg - 2868 - kép található, így bőven lehet belőlük válogatni. Én is ebből csemegéztem a poszthoz, de annyi jó kép van, hogy nem tudtam mindet berakni a szöveghez, így még itt van a végére pár kedvencem:

Rowan és Celaena
Vasfogú boszokány
 Rowan
Rowan


Aelin
Doranella
Borító: 3/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Wesley, Roland, Mac


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Hudácskó Brigitta
Műfaj: ifjúsági (YA), fantasy
Eredeti címe: The Unbound
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 90% - See more at: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/11/victoria-schwab-felszabadulas.html#sthash.YBWL5brT.dpuf

5/5

Victoria Schwab
Borító: 3/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Wesley, Roland, Mac


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Hudácskó Brigitta
Műfaj: ifjúsági (YA), fantasy
Eredeti címe: The Unbound
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 90%
- See more at: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/11/victoria-schwab-felszabadulas.html#sthash.YBWL5brT.dpuf

5/5

Victoria Schwab
Borító: 3/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Wesley, Roland, Mac


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Hudácskó Brigitta
Műfaj: ifjúsági (YA), fantasy
Eredeti címe: The Unbound
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 90%
- See more at: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/11/victoria-schwab-felszabadulas.html#sthash.YBWL5brT.dpuf


5/5

Victoria Schwab
Borító: 3/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Wesley, Roland, Mac


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Hudácskó Brigitta
Műfaj: ifjúsági (YA), fantasy
Eredeti címe: The Unbound
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 90%

Plusz:
Elvileg egy trilógiáról van szó, de a 3. rész megjelenéséről nincs hír, és az írónő is azt nyilatkozta, hogy még nem tudja milyen formában akarja befejezni a sorozatot, mert elvileg ez lett volna az utolsó rész. Így ennek megfelelően olyan lezárása van, amit szerintem lehet a végnek is tekinteni, ugyanakkor hagy nyitva szálakat a folytatáshoz. Én örülök a következő résznek, mert nem érzem erőltetettnek vagy éppen marketingfogásnak az új rész lehetőségét. You might also like:
- See more at: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/11/victoria-schwab-felszabadulas.html#sthash.YBWL5brT.dpuf


5/5

Victoria Schwab
Borító: 3/5
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Wesley, Roland, Mac


Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Hudácskó Brigitta
Műfaj: ifjúsági (YA), fantasy
Eredeti címe: The Unbound
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 90%

Plusz:
Elvileg egy trilógiáról van szó, de a 3. rész megjelenéséről nincs hír, és az írónő is azt nyilatkozta, hogy még nem tudja milyen formában akarja befejezni a sorozatot, mert elvileg ez lett volna az utolsó rész. Így ennek megfelelően olyan lezárása van, amit szerintem lehet a végnek is tekinteni, ugyanakkor hagy nyitva szálakat a folytatáshoz. Én örülök a következő résznek, mert nem érzem erőltetettnek vagy éppen marketingfogásnak az új rész lehetőségét. You might also like:
- See more at: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/11/victoria-schwab-felszabadulas.html#sthash.YBWL5brT.dpuf
>

Related Articles

6 megjegyzés:

 1. a magyar megjelenés mikorra várható?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontos infót még nem lehet tudni, de elvileg van rá esély, hogy még idén megjelenik. Hamarosan majd beszámol a Könyvmolyképző az ez évi terveiről, akkor többet lehet majd tudni róla, most még nagyon év eleje van.

   Törlés
 2. Szia Vicky�� Én imádom a sorozatot és most fogom olvasni a Heir of fire-t. Nagyon várom már a Queen of Sahdows-ot. Ha megtudod, hogy mikor jelenik meg, akkor nagyon örülnék ha szólnál. A Queen of shadowsra ertetted, hogy ezen az éven kijöhet?

  VálaszTörlés
 3. Örülök, hogy tetszett a könyv. A Queen of Shadowról pedig nem nyilatkozott még a KMK, de biztos megjelenik 2016-ban mert nagy népszerűségnek örvend a sorozat:)

  VálaszTörlés
 4. És a várható megjelenések fül alatt meg fogod majd találni a pontos dátumot is, amint megtudom :)

  VálaszTörlés