In 4 pont Jessica Sorensen Könyvmolyképző new adult romantikus Véletlen

Jessica Sorensen - Callie, Kayden és a véletlen

Véletlen #1

 

Kayden megtanulta, hogy egyetlen esélye a túlélésre az, ha némán tűri a szenvedést. Ha szerencséje volt, meg tudta húzni magát, és tette a dolgát, kibírta egyik napot a másik után. Ám egy este úgy tűnt, végül mégis oda a szerencséje – és az élete… míg fel nem bukkant egy Callie nevű lány, éppen időben, hogy őrangyalként megmentse.

Callie nem hisz a szerencsében. A tizenkettedik születésnapján történt szörnyűség óta nem. Miután túlélte a borzalmat, Callie eltemette magában az érzelmeit, és megfogadta, hogy soha senkinek nem árulja el, mi történt. Most, hat évvel később, még mindig küszködik ezzel a fájdalmas titokkal, ami kis híján felemészti.

Amikor a sors úgy hozza, hogy Kayden és Callie ugyanarra az egyetemre kezdenek járni, a fiú elszánja magát: megismerkedik a gyönyörű lánnyal, aki megváltoztatta a végzetét. A csöndes és visszahúzódó Callie még mindig fél bárkit is beengedni a világába. Kayden azonban biztos benne, hogy Callie okkal tért vissza az életébe. És minél inkább igyekszik a lány életének részévé válni, annál inkább rádöbben, hogy ezúttal Callie szorul megmentésre…
************

Elég kétes érzelmeim - és néha enyhe, de egészséges fenntartásaim - vannak a new adult műfajba tartozó könyvekkel kapcsolatban, mert alapból nagyon szeretném, ha csak a műfaj sajátosságait nézem, de sajnos rengeteg tömegtermékkel nyomták tele a piacot, én meg valamiért mindig ezekre bukkanok rá, így nem túl jó tapasztalataim vannak. De, hála istennek, találtam már néhány gyöngyszemet is, így töretlenül kutatok könyvek után.  
"Írás közben nincs ítélkezés, se szégyen, csakis szabadság. Amint a toll a papírhoz ér, egy pillanatra szabad vagyok."
Erre a könyvre Nallának hála figyeltem fel, mivel ezt szerette volna nagyon, és akkor még visszafogottan fogalmaztam megkapni a molyangyalkájától karácsonyra. Ami aztán meg is történt így senki testi épsége nem került veszélybe:) de közben már annyi áradozást hallottam róla látatlanban is, hogy én is elcsábultam. És jól tettem, mert végre újra találkoztam egy jobb kategóriába tartozó new adult regénnyel.

Műfaji jellemző a rengeteg klisé - bár ez nem túl meglepő, induljunk csak ki a romantikus könyvekből - amivel alapvetően nincs is problémám, mert nem véletlenül váltak ezek a szituációk, karaktertípusok és történések  közkedvelté az írók körében. Mert ha az adott író jól bánik velük, akkor ezek a klisék meghálálják a gondoskodást és remek történet kerekedhet az olvasó előtt. Elvégre, még ha látom is, hogy klisékkel tűzdelt a könyv, de ha ez olvasás közben nem zavart, akkor miért háborognék? Persze, az eredetiség sosem árt, sőt! Ez a kijelentés pedig szerencsére teljes egészében ráhúzható erre a könyvre, mert az írónő elérte, hogy olvasás közben ne érdekeljen, hogy ezredjére lerágott csontot történetet olvasok. Ebből persze lineárisan következik, hogy a cselekmény nem nyújt meglepetéseket, bár nem tudom, hogy ebben a műfajban egyáltalán ki vár el hasonlókat. Ennek a műfajnak nem ez a varázsa. Vagyis, ez nem teljesen igaz. Mert én meglepődtem. Igaz, ez csak a saját hülyeségem. Ugyanis én valamiért meg voltam arról győződve, hogy ez önálló regény és olvasás közben se villant fel a fejem fölött az a bizonyos égő, hogy nem, ez bizony egy sorozat, ráadásul, ahogy utána szíveskedtem megnézni, egy szépen elnyújtott sorozat. Miért nem az elején csinálok ilyeneket?! Csak a végén esett le, mikor lapoztam volna, de nem volt hova. Feltűnhetett volna ugyan, hogy már mindjárt vége a könyvnek, de a konfliktus valahogy nem akar megoldódni, de nem raktam össze a jeleket, így kellőképpen kiakadtam a végén. Már nem azért, mintha akkora függővége lenne bár szerintem az akart lenni még újkorában, hanem, hogy megint elkezdtem egy újabb sorozatot, amit persze folytatni fogok, mert csak kíváncsi vagyok, mi fog történni Callievel és Kaydennel. Na jó, ne vigyük túlzásba, ez annyira nem igaz, hisz úgy is tudom mi fog velük történni. Arra vagyok kíváncsi, hogy oldja meg az írónő a lelki problémákat.
"Kibírom a fájdalmat. Az az élet könnyű része. Minden más – boldogság, nevetés, szeretet – az, ami kurvára bonyolult."
A főszereplőkkel se volt különösebben bajom, bár túl sok mindent nem váltottak ki belőlem, gondolom az előbbi megjegyzésemből ez kiérződött de aranyosak voltak együtt. A szülőket viszont gyűlöltem, itt elérte a várt hatást az írónő. Persze a kötelező elem, a lelki sérülés, mind a kettőjüknél megvan. Enyhe SPOILER! Bár attól kezdek kiakadni, hogy ez a teher a főhősnőnél minden hasonló könyvben a megerőszakolás. SPOILER VÉGE! És nem, ezzel nem lőttem le semmit, mert már az első oldalaktól kezdve nyilvánvaló, hogy mi történt Callievel, bármennyire is próbál titokzatoskodni az írónő! Na jó, legyen spoiler. Ez tipikusan az a téma, amiről nem kéne félvállról, hozzá nem értő módon, felelőtlenül, 'csak azért mert ez a divat' felfogással írni. Itt nem esett ugyan ebbe hibába az írónő, de néha felszaladt azért a szemöldököm. Pozitívuma  a könyvnek, hogy váltott szemszögű, Huh, nem lesz még egy könyv, ugyan ezzel a történettel csak a pasi szemszögéből. Hogy élem ezt túl?! ami sokat tesz a könyvhöz. A lista pedig szuper ötlet volt.
"Mert ez egy varázslatos lista, a lehetőségek valóságos tárháza."
Amivel viszont ténylegesen problémám volt az az érzelmek közvetítése. Nagyon hatásosan és gyönyörűen lehet a szavakkal érzelmet átadni az olvasónak, de azt valahogy nem díjazom, ha az írónő a számba akarja rágni, hogy nekem mit kéne éreznem az adott pillanatban. Köszönöm szépen, egyedül is el tudom dönteni, hogy egy adott szituáció, egy személy vagy tett mit vált ki belőlem, nem kell az írónő által közvetíteni kívánt érzést lenyomni a torkomon, mert azt nem díjazom. Köszönöm a megértést.
"Ha valaki bízik bennünk annyira, hogy megossza velünk a titkát, akkor sokkal könnyebb megbízni benne. Mintha az illető feltárná előttünk a szívét, és cserébe nekünk is ki kéne tárulkoznunk előtte."
Összességében tehát ez egy jobb new adult könyv, sorozatkezdőnek hatásos - bár azt még mindig nem tudom, miért kellett ennek sorozatnak lenni. Nem hinném, hogy még annyi közölnivalója lenne az írónőnek, de így előre nem szólok semmit - bár messze nem tökéletes. Ha valaki kikapcsolódni vágyik egy jobb new adult könyv társaságában egy aranyos történettel, akkor ajánlom.

4/5

Jessica Sorensen
Borító: 5/5 - úgy örülök, hogy meghagyta a kiadó az eredetit
Történet: 4/5
Karakterek: 4/5
Kedvenc karakter:-


Kiadó: Könyvmolyképző kiadó (Rubin pöttyös)
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 344.o.
Eredeti címe: The Coincidence of Callie & Kayden
Fordító: Komáromi Zsófia
Műfaj:new adult, romantikus
Goodreads-es átlag: 4.27
Molyos átlag: 94%  


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése