In 4 pont fantasy kvigutl Rachel Hartman sárkány Scolar Seraphina YA

Rachel Hartman - Seraphina

Seraphina #1

 

Képes egyetlen lány egyesíteni két világot?

A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat… Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.

A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.
**************

Mindig is imádtam a sárkányokat. Ha szembetalálkoztam egy olyan kérdéssel, hogy melyik a kedvenc fantasy lényem, akkor kapásból rávágtam, hogy a sárkány. Ennek ellenére - a könyv hatására döbbentem rá, hogy - nem sok könyvet olvastam még ahol főszerepet kaptak. Pedig, ha csak meghallom, hogy egy könyv róluk szól, szinte rávetem magam és addig nem nyugszom, még a kezemben nem tarthatom kincsemet. Így persze nem volt kérdéses, hogy a Seraphinára is ez a sors vár.

Maradjunk is a sárkányok vonalán, ugyanis ez a legnagyobb erőssége a könyvnek. Imádtam róluk olvasni, nagyon szépen mutatta be az írónő, ezt az ismerősen ismeretlen varázslatos világot, ahol szépen lassan bontakozik ki az olvasó előtt a sárkányok és emberek sokrétű kapcsolata. Tetszett, hogy egészen egyedi módon illesztette be a sárkányokat Hartman ebbe a világba, hisz itt képesek voltak emberi alakot felvenni és úgy élni az emberek között. Ennek ellenére, a legnagyobb örömömre, megmaradtak sárkányoknak, vagyis egyszerűen csak mások voltak. Az elején még úgy is tűnhetett, hogy nincsenek érzéseik, de a történet előrehaladtával ez sokkal rétegeltebb és összetettebb lett, ahogy megismerhettük a múltat és a körülményeket. Mindenesetre levettek a lábamról és nem meglepő módon Orma már az elején a legérdekesebb karakter lett a számomra. Főleg azért, mert annak ellenére, hogy YA regényről van szó, nem lett a végén se nyálas és nem fordult ki a karakteréből, mégis éreztem, hogy mennyire törődik Seraphinával.
„Orma tudósként mentesült a csengő viselése alól, így csak kevesen jöttek rá, hogy sárkány. Megvoltak persze a maga furcsaságai: sohasem nevetett, nemigen értett a divathoz, az illemhez és a művészethez, kedvelte a bonyolult matematikai feladatokat és az olyan szöveteket, amelyek nem szúrnak."
Vagyis az alap már jó, ráadásul az írónő gördülékeny stílusa is rögtön beránt és szépen, szinte finoman meg is tartja az érdeklődésed végig. A stílust pedig a szerkezete is tovább erősítette a könyvnek, mert a két szálon futó történetnek hála - a jelen és a múlt váltakozott - kellőképpen titokzatossá tette az elején a főhősnő helyzetét. Külön ki kell még emelnem Seraphina képességeit, a kertet a fejében, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni szó nélkül, annyira jó ötlet volt. Továbbá ott a zene, ami végig jelen van a történetben, lágyan átszövi a cselekményt és remek hangulatot ad neki, ami simogatja az olvasó lelkét. Jó, lehet csak én vagyok ennyire zeneőrült. A karakterek is kidolgozottak, főleg Seraphinát szerettem meg nagyon, és jó volt nyomon követni a történeteiket. A szerelmi szál nekem harmatgyenge volt, nem is értem miért kellett erőltetni. A YA műfaj alapkövetelménye? Ráadásul rögtön egy szerelmi háromszöggel, de még is, ami a legnagyobb problémám volt vele, hogy számomra Kiggs max aranyos volt és egy jó barát, semmi több, de teljes egészében túl tudtam ezen lendülni. 

Amit kiemelnék, mint javítandó hiba - nem negatívum - az a cselekmény. Tudom, hogy bevezető rész, ahol főleg a szereplők és a világ megismerésén volt a hangsúly, de néha már úgy éreztem, hogy kicsit felpöröghetnének az események. Mintha az írónő félt volna bármi felkavarót, vagy adrenalinszint növelőt beleírni, nehogy a szegény fiatalságot felzaklassuk. Pedig ez tipikusan az az ifjúsági könyv, amit nem csak fiatalok élvezhetnek. Ezzel viszont nem azt akarom mondani, hogy unatkoztam volna olvasás közben, mert ez nem igaz, ezért nem is negatívum.

Összességében ez egy remekül tálalt, szépen megfogalmazott, egyedi történet egy erős fiatal lányról, aki próbálja megtalálni a helyét a világban...na jó, kit érdekel? Sárkányok! A stílusnak hála, pedig egy igazán léleksimogató kikapcsolódást nyújtott ez a regény. Ajánlom olvasásra, mert megérdemli, hogy ne legyen ennyire elhanyagolva. Várom a folytatást!

U.i.: Szeretettel várom a könyvajánlásokat jó sárkányos könyvekről.


4/5

angol borító
Borító: 4/5  - nagyon lila
Történet: 4/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Orma

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 440.o.
Fordító: Simonyi Ágnes
Műfaj:YA, fantasy
Eredeti címe: Seraphina
Goodreads-es átlag: 4.02
Molyos átlag: 87%
A képek a Pinterestről származnak.
Plusz:
A könyv minőségét mutatja az a tény is, hogy nem kevés díjat nyert a regény. Íme:
A New York Times Bestseller
An Indie Bestseller
An Amazon Top 20 Teen Book of the Year
A Chicago Public Library Best of the Best Book
A Kirkus Reviews Best Teen Book of the Year
A School Library Journal Best Book of the Year
A Library Journal Best Young Adult Literature
for Adults Selection
A Booklist Editors’ Choice
An ABA Top 10 Kids’ Indie Next List Selection
An ABC New Voices Pick
A Finalist for the William C. Morris Award for a YA Debut>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése