In 5 pont Athenaeum ismeretterjesztő Randall Munroe

Randall Munroe - Mi lenne, ha?

Tudják, mekkora az az erő, amellyel Yoda mester felemelte az űrhajót a mocsárból? Sokan vakarjuk a fejünket, amikor gyermekünk vagy gyermekkorú ismerősünk furcsánál furcsább kérdéseket tesz fel, a legkülönfélébb tudományágakban. Randall Munroe szülei a fejvakaráson túl megpróbálták megválaszolni ezeket, így az érdeklődő gyermekből érdeklődő felnőtt lett, aki kedvenc kérdéseit hamarosan vicces formában válaszolta meg saját honlapján. A szerző nélkül soha nem tudnánk meg, hogy valójában, tényleg milyen nehéz megtalálni a lelki társunkat, vagy hogy mi történik egy marhaszelettel, ha (megfelelő magasságból) földre dobjuk. Egy biztos: a szerző gondolatmeneteinek fele a Föld elpusztításával végződik, így ajánlatos komolyan venni a figyelmeztetést: „Ezt otthon semmiképpen ne próbálja ki!"
*************

Még sose írtam kritikát ismeretterjesztő könyvről, holott nem ez volt az első és nem is az utolsó - bár főleg a tanulmányaimhoz olvasok hasonló könyveket - és rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan egyszerű erről a műfajról írni. Hisz alapjáraton mi szokott benne lenni a kritikákban? Világ, karakterek, cselekmény, érzések... Itt ugye ezekről nem nagyon lehet írni. Persze azt le tudom írni, hogy tetszett-e, vagy érdekes volt-e, de ez kb két sor. Ezért is ültem ennyi ideig ezen az értékelésen, miközben már több mint egy hónapja kiolvastam a könyvet. Mindenesetre kezdjünk neki, első körben pár szóval az íróról, mert a könyvhöz ez nélkülözhetetlen.

Randall Munroe fizikát hallgatott az egyetemen, majd később a NASA-nál helyezkedett el mint robottechnikus. Nem egy átlagos munkakör, igaz? De itt még nincs vége, hisz miután otthagyta a NASA-t főállású karikaturista lett, neki köszönhetjük a xkcd kitalálását, továbbá, ami a könyv megszületését is biztosította, szabadidejében abszurd hipotetikus kérdésekre ad komoly, tudományos megalapozottságú válaszokat. Ezeknek a kérdéseknek egy részével már találkozhattak a weboldalának követői, de új, eddig még nem megosztott kérdéseket is tartalmaz a könyv, így mindenkinek érdekes olvasmányt nyújthat.

Minden ember életében van egy korszak, amit a szüleim egész egyszerűen csak a 'Miért?' korszaknak hívtak, amikor minden érdekelt és mást se csináltam, csak kérdésekkel bombáztam a szüleimet a lehető legabszurdabb helyzetekben is. Természetesen próbálták kielégíteni a kíváncsiságomat, de nem lehetett egyszerű egy 24 órában miértező kíváncsiságcsomagot elviselni. Mindenesetre nekem ez a könyv, ezt a korszakot juttatta eszembe, mert tényleg abszurd kérdésekkel találkozhat az olvasó a könyvben. Persze nem mindegyik olyan kérdés, amit egy átlagos gyerek megkérdez a szüleitől, de jó pár olyat tartalmazott, ami egy ember élete során megfordulhat a fejében. Például ilyen volt a "Mi lenne, ha mindenkinek csak egyetlenegy lélektársa lenne?" vagy "Milyen magasról kellene lehajítani egy marhaszeletet, hogy átsüljön?" vagy éppen "Bekövetkezhet-e, és ha igen, mikor, hogy a Facebookon több néhai, mint élő ember profilja lesz látható?" Külön tetszettek még a Furcsa és aggasztó kérdésekre adott reakciói.


Azonban nem is a kérdések adták igazából a könyv élvezhetőségét, hanem Randall Munroe stílusa és világlátása. Ez a pasi valami eszméletlen, ráadásául biztos vagyok benne, hogy ön és közveszélyes, ha csak a rengeteg robbantás és világvége szituációból indulunk ki. Az a legjobb a könyvben, hogy nem kell zseninek lenned fizikából, matematikából vagy kémiából, hogy megértsd és élvezhesd a válaszokat, mert teljesen köznapi nyelven, viccesen tálalja és rengeteg hasonlattal megy biztosra, hogy megérted. Az én kedvenc kérdés-válaszaim a falépítés a periódusos rendszer elemeiből, valamint a tengerek leszivattyúzása a Marsra volt, de a többit is nagyon érdekesnek találtam.


Összességében egy remekül tálalt ismeretterjesztő könyv, ami nem csak tanít, de ki is kapcsol. Ugyanakkor nem az a kategória, amit egyben bedarálsz, hanem szépen lassan naponta pár kérdést elfogyasztva olvasol el. Mindenképp ajánlom azoknak, akikben gyakran felötlenek abszurd, nem mindennapi kérdések és szeretnének rájuk válaszokat kapni, de azok is élvezni fogják, akik egyaránt szeretik a tudományt és a humort.

U.i.: Ha olyan kérdésed van, amire már régóta szeretnél választ kapni, de a Google nem segít, kérdezd nyugodtan Randall Munroet a weboldalán. (Persze angol tudás kötelező).


5/5

Randall Munroe
Borító: 4/5
Könyv: 5/5

Kiadó:Anthenaeum
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 394.o.
Fordító: Varga Krisztina
Műfaj: ismeretterjesztő
Eredeti címe: What if?
Goodreads-es átlag: 4.02
Molyos átlag:  - még nincs elég olvasás az átlaghoz

A képek az író honlapjáról származnak.


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése