In 5 pont arkánum Az Arkánum Krónikák fantasy jós Könyvmolyképző Kresley Cole poszt-apokaliptikus romantikus YA zombi

Kresley Cole - Méreghercegnő

Az Arkánum Krónikák #1

A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él – mígnem rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy apokaliptikus esemény megtizedeli louisianai szülővárosának lakosságát, megölve mindenkit, akit szeret, Evie rájön, hogy a hallucinációk voltaképpen a jövőre vonatkozó látomások voltak – amelyek továbbra sem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól. De egyedül egyikre sem képes.
A meglehetősen hosszú bűnlajstrommal rendelkező Jack, a maga komisz vigyorával és kirívó viselkedésével, nem olyan fiú, akivel Evie barátkozni szokott. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack most mégis vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül a fiúban, de vajon képes lesz neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?
**************

Most már hivatalos, hogy Cole nem tud nekem csalódást okozni! 
Ez valami fantasztikus volt. Bár az elején még kissé bizonytalanul lépkedtem ebben az ismeretlen, könyörtelen, ugyanakkor hívogató világban, de hamar kitárult előttem és felfedte titkait. De csak mértékkel, hisz szereti megtartani a titokzatosságát. Elvégre az Arkánumok lételeme a titok.
"Voltak, akik zsákosokká alakultak – fertőző, zombiszerű lényekké, amiket csillapíthatatlan szomjúság sújtott, és nem szerették a napfényt. Van, aki hemofágnak hívja őket, mert vért isznak. Szerintem bármit megisznak, de víz híján az emberek ellen fordultak, mert csak a folyadékforrást látják bennük."
Nem egy szokványos YA könyv, ezt pedig elmondhatatlanul értékeltem. Persze néhány visszatérő eleme a műfajnak felfedezhető benne, de olvasás közben mégis úgy éreztem, hogy Cole nem fél komolyabban venni a közönségét, és csak azért mert az ifjúságnak ír, nem nézi őket hülyének. Ami szerintem alap lenne, de sajnos manapság már ezt nem lehet készpénznek venni. A világ, amit megalkotott szép lassan ejtett rabul, még végül azon kaptam magam, hogy nem ereszt. Mint a rózsa, ami megbabonáz szépségével és már túl késő, mikor észreveszed a tüskéket. És nem véletlenül használtam ezt a hasonlatot, hisz azon felül, hogy tökéletesen leírja az érzést, amit kiváltott belőlem a könyv, még helytálló is, hisz Evie egyik fegyverévé válik idővel. Bizony, mert nem elég, hogy jó mesélő az írónő, de nem restelli ötvözni a műfajokat, így megteremtett egy apokaliptikus világot, amit a Villanás, a Nap felperzselt és ötvözte ezt egy kis fantasyval a megelevenedő tarot kártyákat használva alapul. Ezen felül maga a szerkezete is elősegíti a könyv élvezhetőségét, hisz óriási kontrasztot eredményez, hogy olvashatjuk a katasztrófa előtti életet is. Nagyon jó ötlet volt, hogy már ekkor megismerhettük Eviet, még ha ezt csak utólag is tudom bizonyossággal állítani. De akkor már térjünk is rá a karakterekre és ott bővebben kifejtem ezt.

Kresley Cole nagy erőssége - az egyedi világ megalkotásán túl - az érdekes és kidolgozott karakterek megformálása. Már a Halhatatlanok alkonyat után sorozatában is szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy a megteremtett karakterek és a szép lassan kibontakozó világ nem ereszt még nem fedezted fel teljesen. Azonban itt nem teljesen ez volt a helyzet, mivel a könyv első 100 oldala kissé nehézkesen indult számomra. Ez pedig a főszereplő, Evie miatt volt. Meg ekkor még a világ is "normális" volt.  Egyáltalán nem egy szokványos főszereplő, sőt az elején kifejezetten idegesített az elkényeztetett, naiv pompomlány, de ez is volt a cél. Hisz csak így volt igazán érzékletes az a hatalmas fejlődés a személyiségében, aminek köszönhetően a képességeit szép lassan felfedező túlélővé válik. Ráadásul remekül szemléltette rajta keresztül az írónő, hogy az értékek és minden más is megváltozott az új világban. Amit viszont már itt is nagyon szerettem a főszereplővel kapcsolatban az a lélektani szál volt. Nagyon jól lett ábrázolva Evie minden egyes lelki mozzanata, ahogy próbál rájönni, hogy amit lát az a valóság, vagy tényleg megőrült. Nem volt elbagatelizálva és teljesen élet- és karakterhűen reagált az új helyzetekre.
 "Nem vagyok haszontalan kiscsaj, cajun, hanem egy sérült lány. És ha tudnád, mi folyik az elmémben, keresztet vetnél, és elfutnál az ellenkező irányba."
Evien kívül még megismerhettük a szerelmi szál másik résztvevőjét Jacksont is. Aki szintén egy hmm...érdekes személyiség. Ő az ügyeletes rosszfiú, aki csak a katasztrófa után mutatja meg igazán, hogy milyen túlélő jellem. Messze nem a 'megláttalak és megszerettelek', vagy 'az ellentétek vonzzák egymást' kategóriába tartoznak ők ketten, hisz a könyv jó nagy részében ki nem állhatják egymást. És ezt szerettem, mert nagyon hitelessé tette számomra a kapcsolatukat. Ennek ellenére én nem tudtam megkedvelni, sőt sokszor egyszerűen csak bunkó, kanos, seggfej volt és ezt nem tudta elfelejtetni velem, mikor néha kedves is volt Evievel. Továbbá valami nagyon bűzlik, úgy érzem lesz még itt pár csavar vele kapcsolatban. Rajta kívül lesz még pár érdekes karakter a könyv során, de róluk nem ejtenék több szót, hisz akkor jó pár poént lelőnék.

Izgalomból se nagyon van hiány, bár már most el tudom mondani, mivel olvasom a 2. részt, hogy ez még csak nagyon bevezető kötet ahhoz képest. Továbbá igazi WTF élményt nyújt a vége, mikor a két szál összeér és rájövünk, hogy minket is csőbe húztak. Bár Evie kiléte nem volt nagy meglepetés, de így is badass pillanatot tudott okozni. És saját tapasztalatból tanulva mindenkit figyelmeztetek, hogy habár nincs égbekiáltó függővége, de én azonnal akartam olvasni a következő részt. Szóval ha ezt nem teheted meg az angol könyvvel, akkor érdemes lesz megvárni, még kijön a következő magyarul.

Összességében megint levett a lábamról Kresley Cole és megmutatta, hogy YA könyvet is tud írni. Mindenkinek ajánlom, aki egy nem hétköznapi poszt-apokaliptikus könyvet akar olvasni egyedi fantasy elemekkel megbolondítva. Érdemes elmerülni ebben a sorozatban.5/5

Puhaborítós verzió
Borító: 4/5 - nem szeretem mikor ennyire nem egyezik a karakterekkel a borítón lévő kép. Legalábbis én nagyon nem így képzeltem őket.
Történet: 5/5
Karakterek: 4,5/5 - azért Evie és Jack is ki tudott néha akasztani
Kedvenc karakter: Matthew, Finn

Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös pöttyös)
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 476.o.
Fordító: Szoboszlay Anna
Műfaj: poszt-apokaliptikus, fantasy, YA
Eredeti címe: Poison Princess
Goodreads-es átlag: 4.16
Molyos átlag: 93%
Képek a Pinterestről származnak. 

>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Szia :) tetszett a kritika.
    Az lenne a kérdésem, mi a második rész címe és Magyarul nem tudod mikor fog megjelenni? :)
    Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Szia:) Örülök, hogy tetszett. A második rész címe Endless Knight (itt az oldalon találsz róla kritikát ha többet szeretnél róla tudni) és a Könyvmolyképző ezt mondta: "Karácsonyra szeretnénk kiadni a folytatást, bízunk benne, hogy sikerülni fog" Remélhetőleg tartani tudják majd az ütemtervet.

    VálaszTörlés