In 4.5 pont A Paladin-prófécia GABO Mark Frost YA

Mark Frost - A Paladin-prófécia

A Paladin-prófécia #1


Fuss az életedért.
A túlélés szabályai
Ne bízz senkiben!
Véletlenek nincsenek.
Ne úgy éld az életedet, mintha egy filmet néznél, amiben valaki más a főszereplő.
Te vagy a főszereplő.
És most forog a filmed.

A Fantasztikus négyes forgatókönyvírójának és a Twin Peaks alkotójának izgalmas, új kalandsorozata, amely mesterien ötvözi a rejtélyt, a vérfagyasztó kalandokat és a természetfelettit.
Will West mindent megtesz azért, hogy ne tűnjön ki kortársai közül. Szülei kérésére közepesen tanul, és a terepfutók között is a középmezőnybe tartozik. De egyszer hibázik: egy országos szintfelmérőt mindenkinél jobb eredménnyel teljesít. Így aztán csábító ajánlatot kap egy elitiskolától… és fekete autós férfiak követik. Amikor váratlanul elveszíti a szüleit, menekülnie kell az iskolából. Lassacskán felfedezi, milyen hihetetlen fizikai és mentális képességekkel rendelkezik, és rájön, hogy mindez valahogy összefügg titáni erők évezredes harcával.
*************

"#86: Ne légy zavarban, ha szép lánnyal beszélgetsz! Csak tégy úgy, mintha ő is ember lenne!"
Többször is előfordult már, hogy megkértek ajánljak könyvet 14 év körüli fiúknak és habár van egy-két könyv, amit kapásból rávágok - ilyen a Percy Jackson, az Alex Rider és a Harry Potter sorozat - de ha ezeket már elolvasta az illető, akkor mindig bajba kerülök. Úgy érzem, hogy fiúk számára ebben a korosztályban jóval kevesebb könyvet lehet kapni, mint lányoknak. Főleg magyarul. Persze az is egy lehetőség, mint ahogy azt pár ismerősöm teszi, hogy koránérő mivolta révén nem érdeklik a fiataloknak szóló könyvek, hanem helyette az önvédelmi fegyvernek is beillő, féltégla fantasy könyvekkel szaladgál. De persze ez nem általános és nem is megoldás a problémára. De, hogy miért beszélek most erről? Mert ezennel Mark Frost könyve is felkerült arra a rövidke kis listára, amit ajánlhatok hasonló esetben.
"Mindig a leghülyébb közli először, hogy ő a legokosabb."
Nagyon jól átgondolt és összerakott regényről van szó, ami annak ellenére, hogy fiataloknak szól nem nézi őket hülyének, értsd: nincs tele logikai bakikkal, megmagyarázatlanul hagyott helyzetekkel és életképtelen szereplőkkel mint azt manapság sajnos tapasztalnom kellett. A főszereplő, Will szerethető karakter, akivel könnyen lehet azonosulni, vagyis vele együtt lehet örülni, izgulni és szomorkodni. Érettebben viselkedik a koránál, de ez teljes mértékben meg van magyarázva, így nem hat furán, nem érzi úgy az olvasó, hogy egy 40-es pasi gondolatait követi nyomon, aki véletlen egy tini testében ragadt. Sőt még az lenne természetellenes, ha nem lenne okosabb és talpraesettebb az átlagnál, révén nem éppen egy mindennapi srácról van szó. Egész életében azt tanulta a szüleitől, hogyan legyen átlagos mindenben, miként tud beleolvadni a tömegbe. És ha ez még nem lenne elég, egyfolytában költöztek és meghatározott szabályok szerint kellett élnie az életét Willnek amióta csak az eszét tudja. Így a barátkozás nem volt számára opció, ennek ellenére sosem kérdőjelezte meg a szabályokat, mert nagyon szerette a szüleit. Aztán minden megváltozik, mikor egy országos felmérést követően felfigyel rá egy szinte titokban működő, tehetséges gyerekeket képző magániskola. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég bizarr,  feltűnik egy fekete terepjáró, ami mintha mindenhova követné, a megmagyarázhatatlan eseményekről már nem is beszélve. Vajon kiben bízhat és mihez kezd Will, mikor hirtelen életében először teljesen egyedül marad és nem kell már tovább átlagosnak tettetnie magát? Vajon Will tudja egyáltalán, hogy valójában mire is képes?
"#84: Ha semmi más nem használ egyél csokit!"
A történet izgalmas és végig leköti a figyelmed, mindig van valami, amin agyalni lehet, mert a felmerült kérdések olyanok, mint a hidra: ha egyre választ kapsz, kettő új születik belőle. Mint, ahogy azt a fülszöveg is sejteti, egy paranormális szál is kibontakozik a történet előrehaladtával, ami szerintem a következőkben inkább a sci-fiction felé fog húzni, mint a fantasyhoz. Mindenesetre felteszi ez a szál a pontot az "i"-re. Több a műfajra jellemző és már jól bevált elemet is használ az író, de nem átall újakat is alkotni, ha éppen úgy érzi jónak. A számítógépes vonal nagyon tetszett, jó ötlet volt és remélem valami komolyabb jelentősége lesz a későbbiekben, de a Vándorok mibenléte és ez a fajta szemléletmód is különleges. Nem csak azért hoztam fel az elején, hogy fiúknak tökéletes választás, mert fiú a főszereplő, hanem mert jó sok akcióval bővelkedik, amit jellemzően értékelnek. Mondjuk én is mindig értékelem, de nem vagyok fiú. Amit még kiemelnék, hogy tetszett, az "Apu kis útmutatója az élethez", amiben pontokba van szedve, hogy miket kell csinálnia Willnek és szinte az élet minden területére kitér. 
"#98: Ne úgy éld az életedet, mintha egy filmet néznél, amiben valaki más a főszereplő. Te vagy a főszereplő, és most forog a filmed."
Összességben ez egy remek ifjúsági könyv, ami modern és izgalmas egyben, ezért tényleg bátran ajánlom a fiúknak, a fiús szülők/fiú testvérrel rendelkezők vagy 14 év körüli fiúnak vásárolni akaró ismerősöknek/barátoknak, mert remek szórakozást nyújthat számukra. Azt a fél pontot csak azért vontam le, mert néhol azért éreztem, hogy nem én vagyok a célkorosztály. Mindenesetre szeretném olvasni a sorozat többi részét is és remélem itthon is nagyobb közönség felfigyel erre a könyvre, mert igencsak megérdemli.

"NYISS KI MINDEN AJTÓT, ÉS ÉBREDJ!"

4,5/5

Eredeti borító
Borító: 3/5 - annyira átlagos, hogy simán átsiklik rajta a tekintetem a boltban
Történet: 4,5/5
Karakterek: 4/5
Kedvenc karakter: Will

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 464.o.
Fordító: Szabó Luca
Műfaj: ifjúsági, misztikus
Eredeti címe: The Paladin Prophecy
Goodreads-es átlag: 4.08
Molyos átlag: 91%

>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Ez jól hangzik. :) Jó hogy írtál róla, mert már találkoztam vele és nem igazán gondoltam azt, hogy nekem olvasnom kéne a történetet egészen idáig. :D

    VálaszTörlés
  2. @Liliane Evans
    Igazából én még csak nem is tudtam, hogy létezik a könyv, amíg kölcsön nem kaptam, annyira nincs híre. Pedig nem régi megjelenés, de nem hallottam akkor se róla...Pedig megérdemelné.

    VálaszTörlés