In 4.5 pont Ciceró E. Lockhart önálló realisztikus YA

E. Lockhart: A hazudósok

Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.

A többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, egyszerűen HAZUDJ!
**************

"Isten hozott a gyönyörű Sinclair családban."
 

Különleges. Őszinte. Kegyetlen. Fájdalmas.
Nagyon különleges írásmódja van az írónak, aminek hála már az első oldalakon egy különös hangulatba ringatott a könyv. Különös, mert még azt se nagyon tudtam eldönteni, hogy milyen érzést váltott ki belőlem, mindenesetre élveztem olvasni. De pont ezért remekül adta vissza a tinidzsérekre jellemző impulzusokat, összezavarodottságot és heves érzelmeket ezzel az írásmóddal. A szerkezete nagyon tetszett, a több év bemutatása kisebb epizódok kiragadásával, amiből nem ismertük meg a teljes történetet és a családot, de mégis kaptunk róla egy alap feltételezést, - kialakíthattunk róluk egy képet a fejünkben, ami aztán vagy bejött, vagy nem. Bár szerintem inkább az utóbbi lesz jellemző -  amivel elindulhattunk. Azután is fennmaradt ez a titokzatossága a regénynek, miután beértük a jelent, vagyis az alapfelállás szerint van egy neves család, a Sinclairek. Gazdagok, tökéletesek, szépek, sosem hibáznak és mindig tudják mit kell mondani. Minden nyarukat a magánszigetükön töltik, a világtól elzárva, egy tökéletes kis paradicsomban, amit csak maguknak tartanak fenn. Ebbe a családba tartozik a főszereplőnk - Cadence - is, valamint 3 legjobb barátja...

Mirren "Cukor, kíváncsiság és eső."
Johnny "Ruganyosság, erőfeszítés és csípős gúny."
Gat "Szemlélődés és lelkesedés. Becsvágy és erős feketekávé."

...azaz a Hazudósok. Aztán a tizenötös nyáron történik valami, ami felborítja az idillt. Egy titok, amiről senki nem akar beszélni. Mi olvasók pedig ezt a titkot derítjük ki szép lassan Cadenceval. Így pedig a könyvnek szüksége van a korábban felépített titokzatosságára. Ezt pedig úgy adta meg az író, hogy később is jellemző volt, hogy nem rágott mindent az olvasó szájába, ki se mondtak sok mindent a szereplők, csupán sejtetted és a sorok közé látva megértetted a valós történést és jelentést. Ezt pedig nagyon értékeltem, mert biztos vagyok benne, hogy ennek hála ahány olvasó annyi értelmezés. Persze nem azt mondom, hogy a fő üzenet más lesz, de sok árnyalatban lesz az átadva, mindez az olvasó személyiségétől és pillanatnyi hangulatától függően. Egyik eszköze ehhez az írónak a meseátdolgozások voltak, amiket egyszerűen imádtam. Ez koronázta meg igazán a könyv hangulatát.


Jól felépített.
Nagyszerűen operált az író a szereplők jellemeivel és azok bemutatásával is, de itt sem állt meg, mert nagyon érzékletesen és néha már kissé morbid módon írja le magát az érzéseket is. Meghökkentő tudott lenni ha kellett.
"Egy óriás felszerelkezik egy rozsdás fűrésszel. Kárörömmel dudorászik, miközben a munkáját egy pillanatra sem hagyja abba, kitartóan fűrészeli át a homlokomat, és mögötte az agyamat." - migrén leírása
Remekül mutatja be a családot, kezdve azzal a képpel, amit a kívülállók látnak - gazdagok, szépek, tökéletesek -  de, ahogy idővel lekaparjuk a felszínt meglátjuk, hogy mindez csak színjáték, és sokkal jobban össze vannak törve, mint azt az átlagember képzelné. Tetszett az a fokozatosság, amivel az idill álcája alá láthattunk. Remekül mutatja be a felszínes, látszat világot.

Teljesen egyedi.
Nem ejtett teljesen rabul és nem is vagyok maradéktalanul elégedett a könyvvel, mégis mély nyomot hagyott bennem. Lehengerelt ez az érdekes csomagolásban tálalt nem éppen hétköznapi történet. A végén pedig összetört és ott hagyott a földön úgy, hogy az sem érdekelte felállok-e valaha.Szóval ajánlom-e olvasásra? Mindenképp, de azt már nem tudom garantálni, hogy sérülésmentesen jössz ki a végén.
"És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, egyszerűen HAZUDJ!"
U.i.: Ebben a könyvben találkoztam először azzal az esettel, mikor a whiskey-t viszkire fordítják. Nem mondom érdekes élmény volt.

U.i.2.: Első körben még érdekesnek tartottam a címet, de a könyv olvasása után be kellett látnom, hogy nagyon jó választás volt, sőt szerintem jobb lett, mint az eredeti ebből a szempontból. Jobban illik a könyvhöz. 


4,5/5

Eredeti borító
Borító: 5/5 - bár sokan panaszkodtak miatta, de szerintem tökéletesen passzol a könyv hangulatához. 
Történet: 5/5 - a vége miatt kapja meg
Karakterek: 4/5 
Kedvenc karakter: Johnny, Gat

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 248.o.
Fordító: Rudolf Anna
Műfaj: YA, realisztikus
Eredeti címe: We were Liars
Goodreads-es átlag: 3.88
Molyos átlag: 90%
Képek a Pinterestről származnak.

Plusz: 
A könyv 2014-ben megnyerte a Goodreads Choice Awards-ot Young Adult Fiction kategóriában.

Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése