In Top Ten Tuesday

TTT - 10 könyv, amit olvasással ismerkedő fiatalok kezébe adnék

Hamarosan itt a gyereknap és mi is lehetne jobb ajándék egy könyvnél. De milyen könyvet vegyünk a gyerekünknek? Ez már nehezebb kérdés, így gondoltam megpróbálok segíteni, legalább támpontot adni az eheti listával ehhez a dilemmához. 

Kezdjük is az örök kedvenccel, a Harry Potter sorozattal amit talán már kissé elcsépelté is vált ajánlani, de ez nem véletlen. Lányoknak és fiúknak, kicsiknek és nagyoknak és bátran ajánlom. Felejthetetlen élményt nyújt. 
(Elbeszélés: Fiú nézőpont) 
 

A Percy Jackson sorozatot is sokat ajánlgattam már, mert én is nagyon élveztem. De sokat gondolkoztam rajta, hogy mennyivel nagyobb élményt nyújthat még ennél is, ha valóban abban a korban olvasom, akiknek íródott. Görög mitológia vicces és emészthető tálalásban, akcióval és izgalmakkal fűszerezve. Kell ennél több? Fiúknak főleg ajánlom, de a lányok is élvezni fogják. Én is élveztem ugyebár. 
(Elbeszélés: Fiú nézőpont) 
 

Ha már Rick Riordannél tartunk, akkor mindenképp meg kell említenem a 39 kulcs sorozatot, amit több szerző - többek között ugye Rick Riordan - ír együtt. Egy igazi kincsvadászatról van benne szó a világ körül egy testvérpár főszereplésével. Az izgalmakon kívül továbbá érdekes információkat is szerezhetnek az olvasók olyan nagy emberekről, mint Mozart, Benjamin Franklin vagy éppen a Romanovok. Fiúk és lányok is egyaránt élvezhetik. 
(Elbeszélés: Fiú és lány nézőpont) 
 

Tapasztalatból tudom, hogy a tizenéves fiúknak sokkal nehezebb a korosztályuknak megfelelő könyveket vásárolni magyarul, mint a lányoknak. Ez a könyv viszont pont az a kategória, amit gondolkozás nélkül tudok ilyen esetben ajánlani a problémába ütköző szülőknek. Az Alex Rider igazi fiús könyv, akciókkal, izgalmakkal és kémekkel.
(Elbeszélés: Fiú nézőpont)


A lányok se maradhatnak ki, A neveletlen hercegnő naplóját pedig azt hiszem nem kell bemutatnom. De igazából Meg Cabot bármelyik könyvét tudom ajánlani erre a célra, nagyon ért a szórakoztató íráshoz tizenéves lányok számára. Igazi csajos kikapcsolódás. 
(Elbeszélés: Lány nézőpont) 
 

A Vörös Pöttyös kategória a Könyvmolyképző kiadónál kifejezetten a tizenéves fiataloknak - első sorban lányoknak - kedvez. És ebből emelném még ki az Időtlen szerelem sorozatot, ami egy hihetetlenül aranyos, szellemes, időutazós románcot mesél el.
(Elbeszélés: Lány nézőpont) 
 


Kicsit idősebbeknek - előny ha már tanulta az I. világháborút - és elsősorban fiúknak ajánlom ezt a steampunk (jelentés magyarázat ITT) sorozatot. Előny ha szereti a történelmet és nem riad vissza egy új világ felfedezésétől. 
(Elbeszélés: Fiú és lány nézőpont) 


Szereti a gyerkőc a sárkányokat? Netán látta az Így neveld a sárkányodat mesét és odáig volt érte? Akkor itt a megfelelő választás, hisz ez a könyv az alapja. 
(Elbeszélés: Fiú nézőpont)

KRITIKA

Itt a magyar vonatkozás is, a Szent Johanna Gimi, amiért rengeteg magyar fiatal rajong és talán a legnagyobb erőssége, hogy sok mai fiatallal szerettette meg az olvasást. Egy fiatal magyar lány, Reni, gimis problémákkal, első szerelemmel, barátságokkal és sírással teli gimnazista éveit követhetjük nyomon a lapokon napló formájában.
(Elbeszélés: Lány nézőpont) 


A Paladin-prófécia egy remek sorozatkezdő kötete egy misztikus és kalandos történetnek, ráadásul annak ellenére, hogy fiataloknak szól nem nézi őket hülyének. Sajnos manapság ez szokássá vált. Szóval bátran ajánlom ezt a regényt is, ismét elsősorban fiúknak. Úgy tűnik, most eléggé nekik kedveztem ezzel a listával. 
(Elbeszélés: Fiú nézőpont)

U.i.: Ha még ezután is tanácstalannak érzed magad, vagy egyszerűen csak kérdésed lenne, ajánlást szeretnél kérni, akkor nyugodtan írj, szívesen segítek. Remélem boldog gyereknap lesz a vége.>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése