In 4 pont alakváltó angol Anita Blake sorozat Berkley erotikus fantasy ghoul Laurell K. Hamilton nekromanta paranormális romantika vámpír zombi

Laurell K. Hamilton - Dead Ice (Fagyos halál)

Anita Blake #24

Anita Blake tartja a rekordot a természetfeletti bűnözők  levadászása és kivégzése terén a szakmájában - nyilvánosan. Persze nem nyilvánosan ez a szám még ennél is magasabb. Ő egy U.S. Marshal és másodállásban halottkeltő, aki a legjobb zombikat tudja feltámasztani. Mégis mióta nyilvánosságra  hozták a Jean-Claude-dal való eljegyzésüket, mindenkinek csak Jean-Claude menyasszonya. Ez elég nagy pusztítást okoz az eddigi keményen kivívott hírnevén - bizonyos szinten. Szerencsére, szakmai körökben még mindig őt keresik fel a rendőrségi ügyekkel, mint zombiszakértő. És jelen pillanatban az FBI-nak pokoli egy zombi problémája van. 
Valaki zombipornót készít. Anita már sok élőhalott fétissel találkozott munkája során, szóval ennek se kéne zavarnia. De a videókban megerőszakolt zombik nem agyatlan, rothadó hullák. A lelkük be van zárva a testükbe és tisztában vannak mindennel, ami velük történik, miközben zombi lévén kénytelenek engedelmeskedni a halottkeltőjüknek. Ez pedig a legsötétebb voodoora utal. 
**************

Mikor a kezembe vettem ezt a regényt hirtelen nehéz volt elhinni, hogy már 24 résznél tart a sorozat. Ráadásul nem is látszik még mikor fogja abbahagyni az írónő. Tipikusan az a sorozat, olyan felépítéssel, hogy a végtelenségig lehet folytatni - legalábbis amíg az írónő meg nem unja. Kissé nosztalgiázva gondoltam vissza az első részekre; milyen régen olvastam őket és akkor milyen érzéseket váltott ki belőlem a sorozat. Ezek az érzések sokat változtak, de persze ilyen hosszú sorozatnál, ennyi év elteltével szerintem ez alapból elkerülhetetlen. Én is és a sorozat is megváltozott. Ennek ellenére még mindig a guilty pleasure listámon van a széria, mert bár már nem élvezem annyira az olvasását, mint régen, valamint tökéletesen tisztában vagyok a hibáival, de mégis minden egyes alkalommal kezembe veszem a következő részt és jól szórakozok azalatt a pár óra alatt. Már olyan sokszor visszatértem a Hamilton által kialakított világba, amit aprólékosan és kidolgozottan sző át a mágia, hogy hiányozna, ha ezt nem tenném. 

Hamilton ráállt arra a szokásra, hogy ír egy pornót, amiben tényleg csak a szexről és párkapcsolatokról van szó, majd a következő részben ad egy cselekményt is Anitának, egy nyomozást, amit végigkövethetünk és egy bűnözőt, akit el kell kapnia. A Dead Ice pedig az utóbbi kategóriába tartozik - éppen ezért ezt olvastam most és az előző részt, a Jasont egyelőre kihagytam. Mert történetileg semmiről nem maradok le és témáját tekintve meg akkor érdemes olvasni, ha ehhez van kedved. Nekem meg jelen pillanatban nincs. Az írónő legnagyobb erőssége és a sorozat varázsa is - legalábbis jelen pillanatban ez a legfőbb, régebben az akció is ide tartozott -  egyértelműen a világ kidolgozottsága. Nagyon mesterien tud Hamilton megalkotni egy új világot, egy világot, ahol a miénk - minden szabályával, elképzeléseivel és ideáival - összemosódik a fantasy lények elképesztő sokaságával, amik csak a képzeletünkben élnek. És az egész hiteles lesz és iszonyatosan aprólékos. Persze erre azért volt 24 résznyi ideje, de ez igaz a Merry Gentry sorozatára is, ott pedig azért nem volt ennyi rész. Annyi féle oldalról, olyan sok problémát feltárva közelítette meg ezt a világot, hogy minden további nélkül elhinném, hogy létezik.

A világ után nézzük is vajon mennyire felelt meg a Dead Ice a cselekmény tekintetében az elvárásoknak. A legelső oldalak rögtön bizakodásra adtak okot, mert azonnal a bűncselekmény ismertetésével kezdtünk. Ráadásul maga a bűncselekmény is érdekes volt - habár nagyon beteg - és nem mellesleg Zerbrowski is feltűnt. Szóval az elején minden klappolt. De nagyjából ennyi is volt az elején. Mert utána jött egy csomó szöveg, lelkifröccs és párkapcsolati probléma. Igazából az egész reális volt, hisz ilyen bonyolult polygámiában eleve lehetetlen lehet úgy ellavírozni, hogy ne legyen valakinek mindig valami problémája, de most nagyon nem hiányzott. De szerencsére ez nem tartott sokáig, mert utána meg Anita halottkeltő munkája került előtérbe, ami most nagyon érdekes dolgokat eredményezett. Szerintem ez volt az egész könyvben a kedvenc szálam és szerencsére ezzel elég sokat foglalkozott. Azonban aztán megint jött egy sor hiszti - utálom Ashert. Elérte nálam az írónő, hogy nem sajnálnám, ha meghalna - majd utána megint nyomozás. Ezzel az egésszel pedig nem spoilerezni akarok, egyszerűen csak így a legkönnyebb szemléltetnem, hogy mennyire hullámzó volt a könyv. Alapjáraton, ha megfelelően lett volna összerakva és átvezetve a lelkifröccs és nyomozás kettőse, akkor nem lett volna semmi panaszra okom, mert most az előbbi is érdekes témákat és szituációkat eredményezett. Egyszerűen csak rossz volt a könyv dramaturgiája. Ennek hála pedig egyfolytában változott az is, hogy mennyire tetszik a könyv.

Amit kiemelnék még, mint zavaró tényező, az a rengeteg ismétlés, amivel meg volt tűzdelve. Ugyan nem volt benne annyi, mint a Borzongató fényben, de azért így is zavart. És nem is főleg azzal volt a problémám, hogy a történteket, vagy a szereplők kinézetét és hátterét ismerteti újra, mert igazából erre még szükség is van hisz rengeteg szereplővel operál a sorozat, sőt sok újat is kaptunk ebben a részben. Nem, engem az zavart, hogy vannak bevált jelzői, magyarázatai az írónőnek, szófordulatai, amik gondolom megtetszettek neki és egyfolytában azokat ismételte. Példának okáért Anita nekromanta erejét mindig ugyan úgy jellemzi. Ami amúgy igen szemléletes jellemzés, de mikor huszadjára olvasod ugyan azt a magyarázatot inkább fárasztó lesz. Ha nem tudja máshogy jellemezni, akkor inkább ne is tegye. Hisz emlékszem rá, hogy történik. 


A kiemelt negatívumok ellenére viszont nem volt ez egyáltalán rossz rész, de nem is ez volt a legjobb. Élveztem visszatérni ebbe a világba és újra olvasni erről az ismerős kis bagázsról, de messze nem voltam maradéktalanul elégedett. Sőt voltak benne mozzanatok, amik nagyon érdekesek lehettek volna, ha kapnak egy kicsit nagyobb teret. Például az FBI és Anita kapcsolata, mik történnek a háttérben és Anitát minek minősítik veszélyforrás szempontjából. Igazából remélem, hogy ebből később még lesz bonyodalom, egy ideje már várom, hogy a kormánynak problémái legyenek Anitával, vagy a hadsereg újra színre lépjen  a lycantróp ambícióival. Annyi érdekes lehetőség lehetne belőle. A vége szokás szerint kissé összecsapott lett, de annak örültem, hogy most nem Anita volt az, aki "mindent" megoldott a végén. 

Mindenesetre továbbra is várom a folytatásokat, bár elvileg a következő megint szexkönyv lesz. 


4/5

Borító: 2/5
Történet: 4/5
Karakterek: 5/5 
Kedvenc karakter: Nicky, Micah, Zerbrowski

Kiadó: Berkley
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 566.o.
Műfaj: paranormális romantika (erotikus)
Goodreads-es átlag: 3.75
Molyos átlag: - (még nincs elég értékelés)
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek fül alatt.  

Plusz:
A címet nem fordítottam le magyarra, mert nem jutott eszembe semmi, ami nem hangzana nagyon rosszul. Igazából angolul is elég furcsa címválasztás lett és nem is tudom miért ez. 
>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nem tudod, megjelenik e magyarul a könyv? Vagy, hogy van e rajongói fordítása?
  Köszi
  Móni

  VálaszTörlés
 2. Az Agave majd biztos kiadja, de nem tudni mikor. A rajongói fordításokról pedig ne itt érdeklődj, nem tudok róluk.

  VálaszTörlés