In Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday - 10 kihagyhatatlan regény a romantika kedvelőinek

A romantika műfaján belül szerencsére rengeteg választéka van a műfajra éhes olvasóknak. Azonban ez a széles választék azt is magában hordozza, hogy nem könnyű megtalálni az igazán jókat, könnyű elveszni a középszerű olvasmányok között. Ezt próbálom meg orvosolni a következőkben ezzel a listával, ahol a 10 általam legjobban kedvelt, figyelemre érdemes, egyedi és kihagyhatatlan romantikus regényeket gyűjtöttem össze. Persze azt garantálni nem tudom, hogy mindenkinek ezek fognak bejönni, de szerintem egy próbát mindenképp megérdemelnek. 

Kezdjük is a sort a romantikusok terén a kortárs, napjainkban játszódó, intelligens, humoros és perzselően szexi Julie James regényekkel. Ha valaki egy pezsdítő, élethű romantikus regényt akar olvasni, vámpíroktól, vérfarkasoktól, vérmacskáktól véruborkáktól mentes jó sztorival és szerethető karakterekkel, akkor mindenképp érdemes az írónő háza táján szétnézni.
(Nem mellesleg hátsó szándék is motivál, mert szeretném, ha minél  többen olvasnák az írónő könyveit, ezzel pedig a kiadót buzdítva a további kötetek kiadására. Két legyet egy csapásra, na.)

Szereted a krimit és a romantikát? Akkor Karen Rose könyvei neked lettek írva. Személy szerint én általában igénylem, hogy a romantikán kívül legyen még történés is a könyvben - persze vannak olyan esetek is, mikor annyira jól van megírva a főhőseink egymásra találása, hogy erre nincs szükségem, de az azért ritka - és Karen Rose könyvei tökéletesek ebből a szempontból. Itt a krimi szál nem erőltetett, nem hagy maga után olyan "csakazérthogylegyenmármégvalamiakönyvben" érzést, hanem nagyon jól átgondolt, felépített és izgalmas. Bátran ajánlom minden krimi rajongónak, aki szereti, ha egy kis romantikus erotika fűszerezi a történetet.
U.i.: Remélem valamelyik kiadó felkarolja majd az írónő könyveinek magyar kiadását.

A Tündérkrónikákról már volt szó másik Top 10-es listában is, igaz ott nem a romantikát, hanem a meglepő cselekményt és áll leejtős végét hangsúlyoztam. Azonban úgy érzem nem engedhetem meg magamnak, hogy figyelmen kívül hagyjam a romantikus szálat, hisz az is legalább olyan mestermunka Karen M. Moningtól, mit a cselekmény. De senki ne essen tévhitbe, itt nem a rózsaszín, szerelmes szavakat sugdosó, csillámpónis romantikáról van ám szó. Nyers, forró, erotikus és nincs elkapkodva. Nagyon nincs, amiért te néha már a falat kaparod.

Ha történelmi romantikusra vágysz, akkor csak ajánlani tudom Julia Quinn regényeit. Számomra ő a műfaj koronázatlan királynője, bár trónkövetelők szerencsére akadnak. És az írónő könyvei közül is a Bridgerton család sorozatát ajánlanám kezdésnek.

Odavagy a pararománcokért? Akkor semmiképp se hagyd ki Kresley Cole Halhatatlanok alkonyat után sorozatát. Habár a borítók elég elkedvetlenítő hatással lehetnek rátok, de ez senkit se bátortalanítson el az olvasástól, mert megéri elmerülni ebben a fantasylényekkel gazdagon benépesített, akcióval és erotikával bővelkedő sorozatban.

A paranormális romantikánál maradva nem hagyhatom ki Nalini Singhet sem. Tökéletesen alkot a műfajon belül, megfelelő mennyiségben keveri a romantikát és az akciót. Ráadásul a háttértörténet is halad a részek során és izgalmas perceket okoz olvasás közben.

Szereted a vámpírokat? Teljes örömmel élted át pár évvel ezelőtti újabb fénykorukat? Szereted az erős karaktereket, akciódús történetet és szenvedélyes szerelmet? Akkor Cat & Bones sorozatát neked találták ki.

Nem véletlen lett örök klasszikus. Jane Austin nagyban megelőzte a korát és mai napig kedvelt könyvet adott az utókornak. Nem kell félni tőle, mert klasszikus - tudom, hogy vannak akiket ez a szó elbátortalanít - hatalmas élményt nyújt a műfaj kedvelőinek.

Sarah Dessen az az író, akinél garantált, hogy mély mondanivalóval bíró könyvet ír. Ő az, aki gyönyörűen ír a romantikáról, ugyanakkor mellette minden könyvében valamilyen komoly témát is kibont az olvasó előtt. Aki vágyik valami realisztikus, mélyebb mondanivalóval átszőtt, gyönyörűen megírt romantikáról olvasni, annak ajánlom figyelmébe az írónő könyveit.

Utolsónak pedig itt van az Eleanor és Park, amit még én se olvastam, de Zsina hevesen ajánlja. Egy fájdalmasan édes történet jól megírva az első szerelemről.

Ti melyik szerzőt/könyvet ajánlanátok a romantika kedvelőinek? Szerintetek melyik könyv a "kihagyhatatlan"?


>

Related Articles

4 megjegyzés:

 1. Üdv! Karen Rose könyveit én is nagyon szeretem. A Halj meg értem!, Sikíts értem!, Érints meg! meg volt, de pont a Gyilkolj értem maradt ki (eddig). Sarah Dessen is nagyon jó, tőle eddig az említett könyvet olvastam. Még Tess Gerritsen a kedvencem, talán hasonló könyveket ír, mint Rose. És nekem is sokat számít, ha van valami más (krimi szál) a történetben a romantikán kívül. Gratulálok a bloghoz is!

  VálaszTörlés
 2. @Anna
  Szia:) Jó hasonló lélekkel találkozni, aki értékeli ha nem csak romantika van egy könyvben:P Karen Rosetól én se olvastam még minden magyarul kiadott könyvet például az Érints meg-et sem. Az volt olyan jó, mint az első kettő, amit említettél?
  Sarah Dessentől a Tökéletest ajánlanám következőnek, az még a Figyelj rám!-nál is jobban tetszett.
  Tess Gerritsen nevével már én is találkoztam, de akkor majd bővebben utána is nézek, ha olyan mint Rose.
  És köszönöm szépen, nagyon jól esik!:)

  VálaszTörlés
 3. Olvastátok már Tomor Anita: Álmodtam már rólad c. regényét. Nagyon jó romantikus kalandregény. Remélem hamarosan lesz folytatás, mert nagyon jó a stílúsa az írónőnek és nagyon jól felépített a könyv is. Ajánlom mindenkinek a ki szereti a romantikus regényeket

  VálaszTörlés
 4. @mtbubba: nem olvastam még, de mindenképp meglesem:)

  VálaszTörlés