In Top Ten Tuesday

Top Ten Tuesday - 10 magával ragadó könyves világ

Érezted már úgy olvasás közben, hogy beránt a könyv világa és nem ereszt?
Hogy te is a szereplőkkel együtt fedezed fel minden csodáját?
Hogy szívesen ellátogatnál oda, élnél ott?
És mikor befejezted a könyvet, vágytál már vissza a megteremtett világba?
Igen? Akkor szerencsés vagy.
Nem? Akkor hozok neked pár könyvet, amik nálam elérték ezt a hatást. Hátha nálad is nyerők lesznek.

Az első könyv egyértelműen a Harry Potter. A rendszeres olvasók tudhatják, hogy elvetemült meglehetősen nagy rajongója vagyok a sorozatnak. És habár maga a cselekmény - ahogy az írónő a hét köteten keresztül átszövi és apró utalásokkal teszi teljessé a lassan kibontakozó történetet - is lenyűgöz, de mégis azért olvastam annyiszor újra, mert imádom a hangulatát és a varázslatos világot. Minden egyes olvasásnál olyan érzésem van, mintha hazaértem volna. Meglehetősen furcsán hangzik, de tényleg ahhoz tudom hasonlítani, mint mikor sokáig vagy távol - például külföldön tanulsz - és az elviselhetetlen honvágy után végre hazaérsz. Olyan otthonos és megnyugtató.

KRITIKA
Eleve odáig vagyok Londonért, de milyen óriási élmény lenne bejárni ezt az alternatív, mágiával teli, bohém Londont vagy éppen teázni egyet a szeszélyes folyók valamelyikével? Az biztos, hogy felejthetetlen élmény lenne. 

KRITIKA
A következő könyv világa kissé kilóg az eddigiek közül, mert ez nem egy mágikus, csupán képzeletben létező világ. És habár már nincs lehetőségem bejárni, de ha úgy 100 évvel hamarabb születtem volna, akkor minden gond nélkül felfedezhetném. Ugyanis Böszörményi Gyula az 1900-as évek Budapestjét mutatja be, de olyan magával ragadóan, hogy szívesen bejártam volna minden zegzugát. 

KRITIKA
A Ready Player One lehet csöppet érdekes választás volt, ugyanis egy disztópiáról van szó. Vagyis egy olyan világot mutat be, amibe épeszű ember nem vágyik. És én se. De azt a virtuális világot, amit bemutat nagyon szívesen megnézném. Igazság szerint olyan jól bemutatta az író azt a függőséget és a két világ közti kontrasztot, hogy én, mint olvasó is vágyat éreztem, hogy becsatlakozzak.

A Narnia krónikáival elég ambivalens érzéseim vannak. Nem is olvastam a teljes sorozatot és az a pár rész is, amit megismerhettem könyv formában is össze vissza lett olvasva. Szóval nem mondanám, hogy a legkedvezőbb módon ismerkedtem a sorozattal. Voltak vele problémáim, de maga a világ elképesztő lett. Bármikor belépnék a szekrénybe és felfedezném Narniát.

Mondtam már, hogy imádom a görög mitológiát? Igen, párszor. Szóval ez nem is kérdés, irány a félvér tábor.

KRITIKA
A Vas-druida krónikáiban az író a humoros és sokszínű karakterlista mellett a megteremtett világgal remekel. Ezzel érte el, hogy újra és újra, részről részre visszatérjek ebbe a mágiával teli, különböző népek hitét és legendáit összekeverésével felépített, részről részre kiteljesedő világba. Megéri felfedezni.

KRITIKA
Sárkányok és vikingek világa, mindez humoros tálalásban. Imádom ezt a mesét! Habár a filmet jobban szeretem. Remélem kiadják szépen lassan a többi részt is magyarul, mert ez egy igazán szerethető mese kicsik és nagyoknak egyaránt. 
 
 
Egy kihagyhatatlan eleme a listának és azt hiszem nem is nagyon kell magyarázni, hogy miért. Ha olvastad/láttad már érted miről beszélek, ha pedig nem akkor mire vársz még?
 

Neil Gaiman elképesztő fantáziával megáldott író és habár nem mindig vagyok benne biztos, hogy zseni vagy őrült - talán egy kicsit mindkettő - de a világok, amiket elénk tár a lapokon elképesztő csodákat rejtenek magukban és te újra és újra megdöbbensz minden sarkon befordulva.


Még néhány könyv és sorozat, amikkel érdemes lehet kacérkodni:
Vaják sorozat - ha végre egy olyan világra vágysz, ahol az európai népmesék és legendák elevenednek meg
Éjangyal-trilógia
Eragon - sárkánylovasok világa...blabla...mondtam már, hogy sárkányok?!
Merry Gentry sorozat - bármikor szívesen visszatérek a tündér udvarok veszélyes, de mégis csábító termeibe
Angyali vadász - egy világ, ahol nem az emberek vannak a tápláléklánc csúcsán, hanem a halálosan gyönyörű angyalok. Felkészültél?
A királygyilkos krónikái - egy világ, ahol mindennek van egy neve, amit ha megismersz hatalmat nyersz felette. Vajon neked mi a neved?>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. 10-ből 8 világot én is imádok ezek közül :D Ezeken kívül nagy kedvencem a Trónok harca, valamint az Üvegtrón világa. :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem a Trónok harcában maga a világ annyira nem lenyűgöző, inkább a szereplők és a cselekmény. Dettó az Üvegtrón.
    És melyik kettő nem tetszik?:)

    VálaszTörlés