In 4 pont 4.5 pont angol fantasy Ilona Andrews Kate Daniels paranormális romantika

Újabb ígéretes urban fantasy sorozat - Kate Daniels

Kate Daniels #1 - Pusztító mágia


Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.
Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost. (A hamarosan megjelenő magyar változat, a Pusztító mágia fülszövege.)
**************

Kate Daniels #2 -  Perzselő mágia

Kate Daniels a zsoldos, aki mágikus balesetek után takarít fel, pontosan tudja hogyan váltakoznak Atlanta városában a mágikus és a technológiai hullámok, amik lerombolják az épületeket és teljesen kiszámíthatatlanná teszik az olyan egyszerű dolgokat, mint a telefonálás. Azonban 7 évente egyszer a mágikus hullámok felerősödnek és egy mágialobbanásban csúcsosodnak ki, ami idő alatt az elképzelhetetlen is valósággá válhat és a mágia zabolázatlanul járja a világot. 
Mikor Kate elfogadja Derek felkérését és megpróbálja visszaszerezni a Falkától ellopott térképeket, megint egy sokkal nagyobb, véresebb és veszélyesebb ügybe tenyerel, mint akarta volna. Ráadásul ismét kénytelen Currannel együtt dolgozni, pedig megfogadta, hogy olyan távol tartja tőle magát amennyire csak lehet. Hisz életveszélyes lenne ha a Beast Lord (Szörnyek ura) felfedezné sötét titkait. 
**************

Hű ez nagyon jó volt!
Már régóta nézegettem a sorozatot, sokan ajánlották már és temérdek magasztaló értékelést olvastam róla, de valamiért mindig halasztgattam. De hogy miért? Miért nem olvastam eddig?! Valaki pofozzon fel!

"What kind of a woman greets the Beast Lord with 'here, kitty, kitty'?"

Az írók (egy házaspár tevékenykedik az írói név alatt) sem ismeretlenek számomra, olvastam már tőlük a magyarul megjelent első 2 részt a Világok peremén című sorozatból, de még így se gondoltam volna, hogy a Kate Daniels sorozat felkerül majd az urban fantasy listámra Moning, Frost és a többiek mellé. Kár lenne kihagyni. Ha már az urban fantasynál tartunk, a műfajra jellemző elemeket vonultatja fel az írópáros nekünk, de ezekkel nagyon jól játszik, így nem zavart különösebben, hogy az ismert műfaji sajátosságokat látom viszont. Ami különösen bejött azok a karakterek voltak. Kate urban fantasy főhősnőhöz híven akarva akaratlanul mindig bajba kerül és lehetőség szerint mindent fel is kavar maga körül az olvasó legnagyobb örömére. De szerencsére belevaló csajról van szó és több kevesebb sikerrel, de mindig kihúzza a fenekét a lekvárból. A nagy szája biztosítja a humorforrást is, így az akciók mellett gyakran fülig ért a szám olvasás közben. Szóval tökéletes narrátort és bajkeverőt kapott a történet, aki megfelelően előreviszi a cselekményt, nem hagyja, hogy leüljenek az események, hisz mindenbe beleüti az orrát és nem képes megülni a fenekén.

“Why me?” he said finally. “Are you on some sort of mission to fuck up my life?” (Curran)
“I try my best to avoid you.” (Kate)
“You’re doing a hell of a job.” (Curran)
“I honestly don’t mean to cause problems.” (Kate)
“You don’t cause problems. An unpiloted vampire causes problems. You cause catastrophes." (Curran)

Másik nagy kedvenc, aki nem is igazán az első részben, hanem majd a későbbi kötetekben tiszteli meg az olvasót azzal, hogy jobban megismerhetjük, az a helyi alfa hím, a Falka Beast Lordja (Szörnyek ura) Curran, az oroszlán. Tipikus alfahím, akinek minden szava törvény...legalábbis ha nincs Kate a közelben. Mert természetesen Kate nem hódol be holmi jöttment falkavezérnek. Ennek hála pedig elég sok megmosolyogtató és olykor szemforgató erőfitogtatásnak lehetünk tanúi olvasás közben. És ezt szó szerint értem, mert nem egyszer tettlegességig fajul a vitájuk. Nagyon értékeltem, hogy nincs elsietve a romantikus szál, sőt az első kötetben lényegében nem is lehet erről beszélni. Szép lassan köröznek egymás körül és feszegetik egymás határait, megnézve sikerül-e a másikat őrületbe kergetni. Persze azért Curran gondoskodik arról, hogy Kate vakmerősége ne kerüljön az életébe...legalábbis makacsul próbálkozik, de Kate nem hagyja ám magát. Sőt néha nem áll messze attól, hogy saját kezével fogja be a nagy száját. De azt is értékeltem, hogy habár Curran erősebb Katenél, de amikor ténylegesen is összecsapnak nem hagyja magát és Currannek meggyűlik vele a baja. Szóval nem csak a szája nagy, van bizonyos alapja annak a fene nagy magabiztosságnak. Persze idővel belátjuk, hogy ez csak bizonyos szintig egy álca a titkok leplezésére. Mert azokból aztán van bőven. És ezek az óriási kis utalások Kate hátteréről és a sok titok a múltjából garantálja, hogy még jó sok bonyodalom várható a következő részekben.

Maga a világ nem túl eredeti. Rengeteg ismerős elemet találhatunk benne és az első rész alatt sok minden nem is igazán tiszta. De a 2. részre sokat fejlődnek az írók ezen a téren, sőt a mágia kitöréssel kaptunk fantáziadús tájképeket és eseményeket is. Ennek ellenére ezen a téren, a világ bemutatásán, valamint a különböző hatalmi bázisok közötti erőegyensúly részletesebb megismertetésén még van mit dolgozni. De szerencsére erre még jó pár rész ad lehetőséget.

Összességében tehát egy nagyon élvezetes és ígéretesnek tűnő új urban fantasy sorozatot ismerhettem meg, amit bátran ajánlok a Moning, Cole, Frost és még megannyi hasonló szerző rajongóinak. Kifejezetten felüdülés volt, hogy az akciót nem szorította a háttérbe a romantika és nem volt azonnali elalélás egyik fél részéről sem. Szóval akik szeretik a belevaló főhőnő és egy igazi alfahím csatározásait valamint az akciót mágiával feltuningolva,  annak mindenképp el kell olvasnia.
Én pedig amint lehet folytatom majd a sorozatot és biztos szétnézek még az írók többi műve között is, hátha ráakadok még hasonló kincsekre.Első rész: 4/5
Második rész: 4,5/5


Borító: 3/5 - kíváncsi leszek magyarul milyet kap. Most jobban örülnék ha újat terveznének neki.
Történet: 4/5 - az első részben még voltak hullámvölgyek, de a 2. részre sokat fejlődött
Karakterek: 5/5 
Kedvenc karakter: Kate, Curran

Kiadó: Ace (magyarul majd a Könyvmolyképző)
Kiadás éve: 2007, 2008
Oldalszám: 272 .o., 260.o.
Műfaj: urban fantasy
Goodreads-es átlag: 4.06, 4.33
Molyos átlag: 87%, 93%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek fül alatt.  


>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Ezt én is nagyon imádtam. :D Gyors egymásutánban zavartam le az első öt részt belőle.

    VálaszTörlés
  2. Én se álltam volna meg, csak még nem vettem meg a következőt:)) Amikor az anyagiak közbe szólnak...xD

    VálaszTörlés