In 5* pont Animus fantasy Harry Potter J. K. Rowling YA

Harry Potter nosztalgia (Köd előttem, köd utánam #2)

"A világ egy sötét, jégre és hóra épített hely és benne mi vagyunk egymásnak a lámpások. Ahogy ma este a lámpák halvány fényei idevezettek titeket, úgy vezetjük mi is egymást az élet hideg homályában. Sokan magukhoz ölelik a sötétséget, elrejtőznek benne, de nekünk erre semmi szükségünk. Lépjünk előre, és világítsunk egymásnak!
A fény a lételemünk: nélküle gyámoltalanok, gyengék vagyunk, védtelenek, még lépteink is bizonytalanok. De ha akár csak a legkisebb világosságot látjuk magunk előtt, máris jobb: hívogat, vezet, és amint elérjük átölel. Ha pedig hozzáadjuk saját kicsi ragyogásunkat, erősebb lesz."
    - idézet A. M. Aranth: Cleadur - Dobszó a ködben című regényéből.

November közepe van, már javában benne járunk az év talán legszebb és legszínesebb évszakában és nagy valószínűséggel már mindenki megtapasztalta azt a jelenséget, amely az autóban ülve veszélyes és zavaró, de egy dombtetőről nézve lélegzetelállító, este hazafelé a sötét utcán viszont hátborzongató. Amikor a levegő ily módon besűrűsödik, bármi megtörténhet…
Ezt az írók is nagyon jól tudják, és szívesen alkalmazzák egy-egy jelenet, fejezet vagy akár egy egész könyv megírása során. Mi, a Kis Könyves Bloggerek most a Köd előttem, köd utánam projekt keretében szeretnénk elhozni, és megmutatni nektek néhányat ezek közül. Igyekeztünk feltárni a köd minden árnyalatát, több oldalról megközelíti a témát. A bejegyzéseink nagyon változatosak, lesznek könyv értékelések, kimaradt jelenetek, de még olyan könyvekről is írunk, amelyekről az első ránézésre nem is gondolnád, hogy beleillenek ebbe a fátyolos témába. Talán nem fogalmazunk túl ködösen, de ha mégis, reméljük mire vasárnap a közös projektünk véget ér, feloszlik az összes földig érő felhő, és mindenhol kisüt a nap!

*Előző bejegyzésem a projekten belül itt olvasható!*
 

Én, a sorozat és egy kis áradozás:

Ezúttal egy kis nosztalgiára invitállak titeket, mégpedig nem más, mint J. K. Rowling kultikussá vált sorozata, a Harry Potter kapcsán. Aki csak ismer tudhatja mennyire imádom ezt a sorozatot, olyan szinten piedesztálra emeltem, hogy erről csak ódákat tudok zengeni, miközben kislányos rajongással pattogok fel-le. Nem is viselem jól, ha rosszat szólnak a szívem csücskéről, pedig tudom, hogy mennyire más az olvasók ízlése. De nálam ennek a könyvnek a szidása tabu. Talán úgy tudnám a legszemléletesebben leírni a hosszú múltra visszatekintő kapcsolatomat a sorozattal, hogy nekem a könyvek világában ez jelenti az otthont és mindig mikor honvágyam lesz, visszatérek hozzá. Éppen ezért nagyon sokszor olvastam már a szériát, így  - habár az utolsó ilyen eset már több mint egy éve volt - az emlékeim nem éppen ködösek. haha, tudom, rossz szóvicc. 

Azt hiszem magát a történetet nem nagyon kell bemutatnom senkinek, még az is tudja miről szól, aki nem olvasta vagy nézte meg a belőle készült filmeket. Rowling szó szerint egy varázslatos világba vezet be minket, ahol nyomon követhetjük, ahogy az ifjú Harry Potter nyomorúságos mindennapi életéből a varázslók világába csöppen hála egy levélnek. 7 köteten keresztül figyelhetjük, hogyan szerez főhősünk életre szóló barátságokat, hogy ismeri meg a múltját és önmagát, hogyan nő föl, hogyan néz szembe a kihívásokkal és változtatja meg a varázslók életét. Habár maga a történet is eszméletlenül jó és mérhetetlen fantáziáról tanúskodik, nem ez ami igazán kiemeli számomra ezt a szériát a többi közül. Nem, azért vált számomra évekkel ezelőtt oly kedvessé, mert már az első oldalakon belebolondultam az írónő stílusába - nem mellesleg köszönet a nagyszerű fordításért Tóth Tamás Boldizsárnak - és a történet hangulatába. És ezt keresem minden egyes alkalommal, mikor a kezembe veszem valamelyik kötetet. Sőt, igazából csak ajánlani tudom az újraolvasást, mert akkor válik egyértelművé milyen átgondoltan és lenyűgözően lett felépítve a cselekmény. Az apró részletek a kedvenceim, ahogy a két világ összefonódik és a varázslatos világ kinyílik előttem. Mikor felfedezed az kis utalásokat a későbbi eseményekről kötetekkel és évekkel későbbről. Az érzés, mikor felfogod a komplexitását és átgondoltságát leírhatatlan. 

Nagyon sok szereplővel operál a széria, de mégis mind részletesen ki van dolgozva és mélységet kapott a személyiségük. Nem egyértelműen jók és gonoszak lesznek - persze vannak kisarkított karakterek is - hanem megismerhetjük az indítékaikat és személyiségüket, így a szürke mezőbe kerülhetnek. Rengeteg mindent megpróbál megtanítani is az olvasóinak az írónő a barátság fontosságától kezdve egy szerettünk elvesztésének feldolgozásáig, szinte az élet minden terültére kitérve. Éppen ezért - meg persze a rajongásom miatt - ez szokott lenni az első könyv, amit ajánlok a fiatal olvasóknak. Ráadásul maga a könyvek is sokat fejlődnek, komolyodnak a sorozat előrehaladtával és főszereplőink érésével együtt. Persze tisztában vagyok vele, hogy még ez sem tökéletes. De ha valaki arra vár, hogy a hibáit is részletezzem, akkor csalódnia kell. Ha már azt nem szeretem ha valaki erről beszél, akkor pláne nem fogok én magam így tenni. Továbbá ez a poszt nem is e célból született meg. Azért ezt választottam a Ködös témához - habár csak úgy illik bele, hogy a muglik nem látják a varázsvilágot, számukra az egész ködös - mert meg akartam osztani számomra mit jelentett és még ma is mit jelent ez a széria. 

Sorozat:
Harry Potter és a Bölcsek köve
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter és az azkabani fogoly
Harry Potter és a Tűz Serlege
Harry Potter és a Főnix Rendje
Harry Potter és a Félvér Herceg
Harry Potter és a Halál ereklyéi

Kiegészítő könyvek:
Bogár bárd meséi
A kviddics évszázadai
Legendás állatok és megfigyelésük

Információk az írónő háza tájáról:

Sok minden történt mostanában az írónővel, nem ül a babérjain.  

Kezdjük is talán a legjobb hírrel - legalábbis számomra - lesz Harry Potter 8. rész. Igaz nem könyvben, hanem színdarabban, de már ennek hallatán is madarat lehetett volna fogatni velem. A címe Harry Potter and the Cursed Child lesz és az előzetes híresztelésekkel szemben, miszerint egy előzménytörténet lesz hanem egy tulajdonképpeni folytatás, méghozzá 19 évvel később. A központban pedig Albus Severus lesz. A darabot 2016. nyarától játsszák Londonban. És végül itt a történet is:

"It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband and father of three school-age children.

While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places."

Új film is érkezik a varázslók világából. Az egyik kiegészítő kötet kerül ezúttal vászonra, méghozzá a Lenyűgöző teremtmények és megfigyelésük Eddy Redmayne főszereplésével. A sztori 70 évvel a Harry Potter könyvek előtt játszódik és az "író" Newt Scamander, aki éppen a Mágikus Kongresszusra utazik Amerikába. A forgatókönyvet J. K. Rowling írta és a film premiere 2016 novemberében lesz, de már kaptunk hozzá egy kedvcsináló képeket

További terveiről is beszámolt az írónő. Méghozzá új gyerekkönyvön dolgozik, jelentette be az egyik legutóbbi interjújában, sőt arról is beszámolt, hogy már meg is írta egy részét és annyira tetszett neki, hogy mindenképpen be akarta fejezni. Többet nem árult el róla, így nem tudjuk, hogy milyen műfajú, vagy hogy lesz-e bármi köze a HP-hez.

*Harry Potter Book tag plusz infokért*

Remélem élveztétek velem ezt a kis nosztalgiázást, vagy ha még van aki nem olvasta, akkor elértem, hogy kedvet kapjon hozzá. Tovább remélem élveztétek a Kis Könyves Bloggerekkel közös írogatást és a jövőben is érdeklődőek lesztek hasonló projektek iránt. 

- Kis Könyves Bloggerek -

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése