In 5 pont Dan Wells démon fantasy Fumax John Cleaver krimi thriller

Dan Wells - Az ördög egyetlen barátja

John Cleaver #4


John Wayne Cleaver démonokra vadászik: megölték a szomszédait, a családját, és a lányt, akit szeretett, mégis mindig győzelmet aratott fölöttük. Most egy titkos kormányzati elitcsapatnak dolgozik, és arra használja az adottságait, hogy a lehető legtöbb szörnyeteggel végezzen…
…csakhogy a szörnyetegek rájöttek, hogy üldözik őket, és a csendes macska-egér játék totális természetfeletti háborúvá készül kirobbanni.
Johnnak nem tetszik ez az életmód. Nem akar az FBI bábja lenni, nem akarja, hogy egyetlen barátját egy elmegyógyintézeti szárnyba zárják, nem akar szembenézni a magát A Vadásznak nevező, rettenetes kannibállal és legfőként nem akar embereket ölni. De ahogy a mondás tartja, nem kaphatsz meg mindent, amit akarsz. Ezt a saját kárán tanulta meg, ahogy azt a ruháján egyre csak szaporodó vérfoltok is bizonyítják.
Amikor John ismét szembeszáll a gonosszal, tudni fogja, mit kell tennie.
☠☠☠☠☠☠☠☠☠
OMG! Na erről van szó, ilyen egy jó misztikus thriller. le se bírtam tenni.
Ez egyszerűen fantasztikus folytatás vagy kezdés? Végül is új trilógia, még ha az előző folytatása is volt! Őszintén bevallva kissé tartottam tőle, mikor anno bejelentette a szerző, hogy a trilógia végével még nem kell elbúcsúznom Johntól. Azt hittem csak egy újabb bőr lehúzása lesz a sikerének, de azért reménykedtem, hisz mégis csak Dan Wellsről beszélünk. Meg persze fenemód örültem, hogy nem kell végleg búcsúznom. És milyen jól tettem! Simán hozza a Nem akarlak megölni színvonalát, de még lehet meg is ugorja azt. 

"– (…) Nagyon próbálok nem sorozatgyilkossá válni, és az utolsó, amire szükségem van, hogy a házam tele legyen fegyverekkel és késekkel."

Nem onnan folytatjuk a történetet, ahol a Nem akarlak megölni elég megrázóan véget ért. 2 évvel később vesszük fel a fonalat és in medias res egy démonvadászat kellős közepén találjuk magunkat és meg sem állunk a végéig. Végig pörög a sztori, rengeteg démonnal - a sztori során később Sorvadtnak hívott misztikus lényekkel - akad össze John, ennek köszönhetően pedig sok benne a vér, a megoldásra váró rejtély és természetesen a kísértés John számára, hogy hátrahagyja a szabályait. De leginkább azt a kérdést kell feltenni a történet folyamán önmagának, hogy valóban érnek annyit a szabályai, hogy meghaljon érte?

"Úgy éreztem magam, akár egy kifordított tornádó: odakint a vihar szélcsendes szeme nyugodott, belül azonban káosz, düh és erőszak őrült forgataga tombolt."

Imádom, ahogy Wells aprólékosan és teljes mélységeiben, minden mozzanatát megmutatja nekünk John szociopata elméjét. Én pedig lelkesen követtem minden rezdülését. nagyon jól van bemutatva a karaktere, okos, racionális, szinte érzelemmentes, képtelen az empátiára, de minden apróságra figyel, vagyis tipikus szociopata. Ugyanakkor még vannak olyan vonásai, mint mindannyiunknak kezdve a bizonyítási vágytól, az arroganciáján keresztül, ami néha a saját útjába áll egészen a hibákig, amiket elkövet. Egyszóval ő is esendő és felettébb szerethető, attól függetlenül, hogy valószínűleg rettegnék tőle ha az életben találkoznék vele. Hisz az emberek nagy része csak egy eszköz a számára a céljainak elérésében.

"– Normális emberek nem tudják csak úgy kikapcsolni az érzéseiket, valahányszor azok kényelmetlennek bizonyulnak…
– Hát, az szívás a normális embereknek."

A történet vezetése is mesteri, végig úgy érezzük, hogy tudjuk mi a helyzet, hogy rájöttünk a titkokra, de nem is vesszük észre, hogy meg vagyunk vezetve és egyenesen zuhanunk a végéig, ahol aztán jól pofára eshetünk. Több új szereplőt is kapunk a regényben és mindenkinek megvan a maga célja, valamint a funkciója John életében. És nem kevés halálesettel is szembe kell néznünk a történet folyamán, de a legkülönbözőbb okok miatt rázott meg a dolog. Olyan okok miatt, hogy még én is meglepődtem rajta, hogy volt képes az író elérni ezt. Főleg, mikor egy Sorvadt halála sokkal mélyebben megérintett, mint az embereké. Ehhez már tényleg tehetség kell. Szerintem Dan Wells is azok közé az írók közé avanzsálta magát nálam, akiktől még egy 100 oldalas bevásárlólistát is szívesen olvasnék.

"Legyőzhetetlennek hisszük magunkat, aztán egy kis repedés, és bumm, máris annyi vér, bél és sikoly ömlik ki, amennyiről elképzelni sem tudtad, hogy elfér egyetlen testben. És amikor megindul az a vér, minden más is elfolyik vele – lélegzet, gondolat, mozgás. Létezés. Az egyik pillanatban még élsz, aztán hirtelen már nem."

Figyelmeztetés! Erősen addiktív! Én szóltam. 
Ennek ellenére én nem ajánlom mindenkinek!  Erős gyomor, idegek és megfelelő lelki beállítottság kell ahhoz, hogy ezt a regényt élvezni tudd. Ha azonban ezekkel rendelkezel, akkor egy kihagyhatatlan élményt nyújt.

☠☠☠☠☠☠☠☠☠
5/5

Eredeti borító
Borító: 5/5 - imádom, bár nem a sorozat legjobbja
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5  
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: John

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 296.o.
Fordító: Rusznyák Csaba
Műfaj: misztikus thriller
Eredeti címe: The Devil's Only Friend
Goodreads-es átlag: 4.19
Molyos átlag: 96%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek fül alatt. 
>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Szia! Igaz egy kicsit régen írtad ezt a kritikát, de csak most találtam rá, az lenne a kérdésem, hogy nem tudod-e az 5. részt pdf formátumban hol találhatom meg? Előre is köszi a választ és amúgy imádom ezt a könyvet és annak ellenére, hogy nem vagyok szociopata (legalábbis nagyon remélem) többször is tudtam azonosulni Jonh-nal és egyertértettem a nézeteivel, az érzéseivel...

    VálaszTörlés
  2. Nem tudok ilyenekről infókat, de nagyon örülök, hogy ennyire tetszik. :) És én is így vagyok Johnnal, bár ez nem biztos, hogy olyan biztató:P

    VálaszTörlés