In 5 pont Az Olimposz hősei fantasy Könyvmolyképző mitológia Rick Riordan YA

Hová tűnt Percy? [Rick Riordan: Az elveszett hős]

Az Olimposz hősei #1

Három vadonatúj hős.
Egy eltűnt félisten. 

És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…
Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…
Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét? Megéri kockáztatni érte az életüket?
Megtudod, csak kövesd kedvenc íród kedvenc hőseit a leges-legújabb és legkockázatosabb küldetésre!
❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋

Jaj, de hiányzott már Riordan világa! Csak akkor jöttem rá igazán, mennyire hiányzott már ez a görög mitológiával, istenekkel, félistenekkel és kalandokkal teli humorbomba, mikor az első oldalakat elolvastam. Habár már elég régóta nem esek bele a célkorosztályába a regénynek, de ez nem akadályozott meg abban, hogy imádjam ezt a részt és azonnal rabul ejtsen a világa. Már a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatával sikerült az írónak hű olvasóját faragnia belőlem, de azt kell mondanom, hogy ez az új széria még azon is túl fog tenni. Érződik, hogy az egész koncepciója sokkal kiforrottabb, rutinosabban szélesíti, csiszolja a világot és szövi a szálakat.
"– Festusnak nevezted el? Tudod, hogy latinul boldogot jelent? Azt akarod, hogy a világ megmentésére egy Boldog nevű sárkányon repüljünk?"

Aiolsz kastélya
A sorozat és az egész félistenes univerzum legnagyobb erőssége az író tehetsége, ahogy képes a mitológiai elemeket összevegyíteni egymással és mindezt beleültetni a mai korba, hogy egy elképesztően fantasztikus és teljes mértékben hihető világot alkosson. De ezen felül, amiért engem is levesz a lábamról, az a stílus, ahogy ezt az egészet képes tálalni. Nem titok, hogy mennyire imádom a mitológiát, azon belül is a görög külön helyet foglal el a szívemben, így óriási örömöt okoz minden egyes újabb lény és természetfeletti személy, aki keresztezi hőseink útját. És tényleg le a kalappal, ahogy ezeket a lényeket teljesen hihetően és olykor viccesen beleilleszti Riordan az általunk is ismert hétköznapokba. A kedvenceim a szélistenek és a Mídasz királyos találkozások voltak, élveztem hogy az általam is ismert történetük hogyan elevenedtek meg a lapokon.

"Az istenek megváltoztak: az őket befogadó kultúrához alakították magukat. De ez neked sem új, Annabeth. Zeusz manapság a drága öltönyökért, a valóságshow-kért és a Keleti Huszonegyedik utca kínai étterméért rajong, nem? A római időkben hasonló folyamat ment végbe, és a római kor majdnem olyan sokáig tartott, mint a görög. Hatalmas birodalomról beszélünk, mely évszázadokig fennállt. Szóval a római oldaluk továbbra is tekintélyes részét képezi a jellemüknek."

Tetszik maga az elképzelés, hogy az istenek mindig vándorolnak és ott központosulnak, ahol az emberi kultúra is, továbbá hogy az emberi felfogás befolyásolja a kinézetük és a személyiségüket is. Így az isteneknek megvannak görög alakjuk, de ugyan úgy él a római és napjainkban az amerikaiasodás is megfigyelhető náluk. És habár ennek köszönhetően néha olyan érzésem volt, mintha skizofrén istenek szaladgáltak volna a történet során, de ez nem akadályozott meg benne, hogy szeressem ezt a módját a dolgok megmagyarázásának. Újabb és újabb apró részleteket kaptunk, amivel az író tovább csiszolta és gazdagította a világot, amitől egyre sokrétűbb és valóságosabb lett. Eszméletlenül tetszett ahogy a római és a görög mitológiát összeolvasztotta, ahogy az istenek is megmutatták a római arcukat is, ahogy idomultak az őket imádó nép elképzeléseihez.

"– Mióta keresed a fiúdat?
– Három napja, hat órája és húsz perce."

 
Na, de hová tűnt Percy? Tudtam, hogy ennek a résznek nem ő lesz a narrátora, de őszintén bevallva nem csak Annabethnek hiányzott piszkosul a srác. Ne értsetek félre, sikerült egy idő után megkedvelnem Jászont - jesszusom de hülyén hangzik magyarul, bár tudom hogy muszáj volt, hisz a névadója így él a köztudatban - és Leot, na meg Pipert is eltűrtem a végére, de akkor se lehet hasonlítani az élményt ahhoz, mint mikor Percy szemszögéből ismerem meg a sztorit. Egyszerűen csak más karakterek, nincs olyan humoruk, nem úgy látják a világot, mint ő, így a történet mesélése is értelemszerűen más lesz. Ami egyrészről elvárt, hisz más karakterük van, aminek megfelelően kell gondolkozniuk, de ettől függetlenül még hiányzott Percy. Persze szerencsére a 2. részben már visszakapom a nézőpontját. Tetszett a váltott nézőpont, habár Pipertől az elején eléggé kiakadtam, nem hiányzott ez a folyton szerelmi központú gondolkodás - habár az anyjából kiindulva mondjuk nem alaptalan. De a végére azért ő is elég nagy fejlődésen ment végig, talpraesett lett. Azért a sok életveszélyes helyzet elég jellemfejlesztő tud lenni.

Összességében tehát megint bebizonyította Riordan, hogy miért is szeretem annyira a könyveit és minden elismerésem mert érezhetően fejlődik. Én pedig, mint elkötelezett híve a sorozatnak mindenkit arra szólítok fel, hogy olvassátok a könyvet és terjesszétek az igét! Viccen kívül: Megéri nem csak kicsiknek, de nagyoknak is.

Fontos! Ez a sorozat a Percy Jackson és az Olimposziak széria folytatása, így hiába új sorozat, az olvasáshoz ajánlott az előzmény ismerete.

❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋
5/5

Másik borítóváltozat
Borító: 5/5 - nagyon tetszik, tökéletesen illik a kötethez
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5  
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Leo

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 538.o.
Fordító: Acsai Roland
Műfaj: ifjúsági fantasy
Eredeti címe: The Lost Hero
Goodreads-es átlag: 4.35
Molyos átlag: 94%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek fül alatt. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése