In 5 pont angol Avon fantasy Hidden Legacy Ilona Andrews paranormális romantika

Ilona Andrews - Burn for Me

Hidden Legacy #1


Nevada Baylor magánnyomozó karrierje legnagyobb kihívásával találja szembe magát - aminek szívesen hátat is fordítana ha tehetné. De főnöke sarokba szorította, így kénytelen egy Prime, azaz a legmagasabb rangú varázsló után eredni, aki képes mindent lángra lobbantani és nem mellesleg esze ágában sincs Nevadával menni. Nevada azt gondolta ez az öngyilkos akció nem is lehetne már rosszabb, még el nem rabolja Connor "Mad" Rogan - egy varázsló, aki még a célszemélynél is veszedelmesebbnek bizonyul. A tipikus csöbörből vödörbe eset és Nevadának szüksége lesz minden erejére és fifikájára, hogy túlélje ezt a macska egér játékot.
****************

Az Ilona Andrews néven tevékenykedő szerzőpáros munkái egyáltalán nem ismeretlenek számomra. Olvastam mind a Világok peremén sorozatot, mind pedig a(z)  - eddig még csak 1 magyarul is kiadott résszel büszkélkedő  - Kate Daniels szériát. És főleg az utóbbi miatt, de már eddig is a radaromon voltak a szerzőpáros egyéb könyvei, mert piszok jól írnak. De mindezen előzmények sem készítettek fel arra az élményre, amit ez a regény nyújtott.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Szeretem az urban fantasy regényeket, de valahogy hazánkban nem nagyon sikerült megfelelően teret hódítania. (És most nem a pararománcokat értem ez alatt, amiben nem emberi szereplőink egymásra találása van a középpontban egy kis fantasy háttértörténettel.) Éppen ezért, hogy kielégítsem ez irányú vágyaimat, mostanában elkezdtem az angol regényekkel szemezni a műfajon belül. Ez a regény meg jó választásnak tűnt, mivel ismertem már a szerzői stílust, így volt egy kis kapaszkodóm, mielőtt a mély vízbe ugrottam volna.

És azt hiszem mindent elmond, hogy az első értelmes gondolatom a könyv befejezése után - kicsit kozmetikázva - valami ilyesmi volt: Hogy ez milyen kurva jó volt!

Az elém tárt világ egyáltalán nem egyedi, de éppen azért jól bevált recept, mert felettébb érdekes és sok lehetőséget rejt magában. A történet szerint kifejlesztettek egy szérumot, amitől mágikus képességekre tettek szert az emberek. Különbözőképen és mértékben nyilvánult meg ez a hatalom, így osztályozni lehetett a mágusokat. De ami mégis a legfontosabb, hogy ezek a képességek továbböröklődtek, különböző vérvonalakat alakítva ki, akik közül a legerősebbek Házakba tömörültek és kialakult az új elit. Na most képzeljetek el egy olyan elitet, aminek nem csak kapcsolatai és pénze van dögivel, hanem olyan mágikus képességei, amikkel romba dönthetnek egy egész várost. Ki szállna szembe velük? Pontosan, éppen ezért mindent ők irányítanak a területükön és hogy ezt az állapotot fenntarthassák, ezeknek a Házaknak az elsődleges célja a Prime kategóriába tartozó mágusok "kitenyésztése", így erősítve a Házat. Érdekes alapsztori, nem? De ez nem minden, mert mindez olyan pofátlanul jól van tálalva, hogy csak úgy habzsoltam a lapokat. 


Nem időzünk sokat a világ bemutatásával, éppen annyit kapunk, amennyivel kényelmesen bele tudjuk magunkat képzelni és már rögtön bele is csöppenünk a Házak közötti erőfitogtatásba és az akcióba - Nevada legnagyobb bánatára. És itt kell megemlítenem az Ilona Andrews könyvek egyik nagy pozitívumát: a megfelelő arány. Pont annyit kapok mindenből, amennyi kielégíti kívánságaimat, megfelelően keveredik benne a mágia, az akció, az érzelmek, a humor, a szereplők közötti kapcsolatok bemutatása, a nyomozás és egy csipetnyi szexiség romantika. Tökéletes kombináció, hogy nagyszerűen szórakozzak.

De amiben még ennél is tehetségesebb a házaspár, az az érdekes karakterek megalkotása és a főszereplők közötti lehengerlő dinamika átadása. Nevada egy lojális, humoros, szerethető főhősnő, aki bátor és nagyszájú ha kell, de messze nem olyan vakmerő, mint például Kate a másik sorozatból. Könnyű megkedvelni, ezáltal pedig szurkolni neki a sztori folyamán. Az pedig kifejezetten tetszett, hogy mennyire szereti a családját. Aztán nézzük a főhősünket: Connor első ránézésre a tipikus hímpéldánya a hasonszőrű könyveknek - szexi, sikeres, hatalmas és rosszfiú. És az utóbbi itt tényleg érvényes - nem csak egy rásütött bélyeg, egy marketing fogás a szerző részéről - nem azért mert sötét ruhákat hord és mogorván néz, de csak egy meg nem értett érző szívű pasi. Ó nem, volt hogy egyenesen a hideg rázott tőle. Szemrebbenés nélkül megöl valakit, ha az az útjába áll, csak mert hatalmasabb erőkkel bír, mint bárki. Nem ismeri a társadalmi szabályokat és erkölcsi normákat - vagy inkább nem érdeklik azok. Érdekes volt látni mekkora különbség van Nevada és az ő világnézete között. Ugyanakkor sokkal összetettebb karakter, mint azt elsőre gondoltam volna és nem is nagyon tudtam állást foglalni vele kapcsolatban. Még túl sok a titok, még jobban meg kell ehhez ismernem. És úgy tűnik Nevada egyetért velem. Mert ebben a könyvben aztán nincs instant love, sőt éppen ellenkezőleg indult a sztori. Főhősnőnk nem hülye és nem omlik a pasi elé a két szép szeméért, inkább futna a másik irányba. Persze a vonzódás megvan, de nem cukormázas sziruppal és nem is feledteti Nevadával, hogy milyen félelmetes és halálos a pasi. Szépen lassan van felépítve a kapcsolatuk és teljesen logikus Nevada részéről a tartózkodása. Természetesen a kémia azért működik rendesen. It's just damn hot! Ebből a szempontból nagyon hasonlít a Pusztító mágiához a könyv.

Ne felejtsem el a mellékszereplőket se, mert azok terén is remekel a könyv. Nagyon érdekes volt Adam bemutatása is, ahogy szépen kifejtette a karakterét és motivációit, na meg bepillantást engedett egyúttal az Elit kifacsart világába. De ami még jobban tetszett az Nevada családja volt. Őrült egy bagázs és én nagyon jókat mosolyogtam rajtuk. De nem áradozok tovább, azt hiszem mindenkinek lejött mostanra, hogy mennyire oda voltam a könyvért. Szóval így a végére már csak egy kérdésem maradt: Most komolyan 2017-ben jön a következő rész?! Ugye csak elírás?


****************
5/5

2. rész
Borító: 3/5 - nem szörnyű, de elég félrevezető
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5  
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Nevada

Kiadó: Avon
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 384.o.
Műfaj: urban fantasy
Goodreads-es átlag: 4.40
Molyos átlag: 94%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése