In borítómánia

Borítómánia - Tipikus YA-borító koncenpciók

Azt kell mondjam, hogy tapasztalataim szerint a YA borítóknál figyelnek oda talán az egyik legjobban, hogy figyelemfelkeltő legyen a borító, mivel úgy tűnik ennél a korosztálynál az egyik legfontosabb, hogy milyen köntösbe csomagolja a kiadó a sztorit. Lehetőleg minél színesebb, feltűnőbb, szemkápráztatóbb, esetenként még akár csillogósabb is legyen, annál jobb a könyveladás szempontjából. És valóban igazi gyönyörűségekre lehet bukkanni, ha szétnézünk a YA borítók terén. Meg eszméletlen hatásvadász és csicsás munkákra is, de ez most mellékes. Ha pedig sok ilyen borítóval akadunk össze, akarva-akaratlanul felfedezhetünk bizonyos kedvelt koncepciókat. Ezek közül szedtem össze párat:

1. Báli ruhák, csillogós kiegészítők
Az egyik legelterjedtebb és ezek szerint a vásárlóközönség által kedvelt koncepció a hatalmas báli ruhák és lenyűgöző kiegészítők alkalmazása egyfajta fényűző imázst kölcsönözve a könyvnek. Nem véletlen, ebben a korban kezd el előjönni a külsőségekre való - néha túlzásokba eső - odafigyelés, amit később se nagyon vetünk le magunkról. Hála a társadalmi elvárásoknak.   


2. Hová mész?
Gyakran megfigyelhető még a borítókon, hogy a borítómodellt hátulról fényképezik le, mintha menne valahova te pedig követnéd őt. Elég egyértelmű üzenete van és ad az egészhez egy kis titokzatosságot. 


3. Sooo romantic
Ugye a YA könyvek kötelező eleme a romantika, általában ez biztosítja a fő szálat a könyvben, így miért ne jelenne meg a borítókon is?  


4. Feltűnő színek5. Hajzuhatag6. Badass nők, fegyverek és drámai pózok
Manapság menő lett, ha a főszereplő hölgyemény badass, úgymond erős nőként van megjelenítve. Csak néha úgy érzem, hogy nem igazán fogják meg a lényegét annak, mitől is lehet egy nő erős. Nem feltétlen azért lesz egy nő erős, mert kiválóan forgatja a fegyvereket és bárki seggét szét tudja rúgni. Szóval a lényeg, hogy a kettő közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Mindenesetre előszeretettel alkalmazzák a badass női képet a borítókon. 


Ti mit gondoltok a tipikus YA borítókról? Mit hagytam ki?


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése