In 4 pont Brenda Joyce Francesca Cahill General Press krimi történelmi romantikus

Kékharisnya nyomozása | Brenda Joyce - Halálos szerelem

Francesca Cahill #1


A 20. század elején játszódó történet főszereplője, a csinos Francesca Cahill New York egyik előkelő családjának sarja. A talmi csillogást nem sokra tartó, szociálisan érzékeny, rendkívül éles eszű lány saját korának különce: leghőbb vágya, hogy újságíró legyen, e szakmában az első nő. Titokban ezért főiskolára jár; férfiakat megszégyenítő módon tájékozott a politikában, reformer elveket vall, s egyletet alapít a szegények megsegítésére. Egy nap titokzatos körülmények között elrabolják a szomszédjukban lakó dúsgazdag család gyermekét. Francesca a saját otthonukban egy rejtélyes üzenetre lel, amelyet sikerül megfejtenie, így óhatatlanul belesodródik a nyomozás eseményeibe. A gyermek sorsát szívén viselő lány képtelen tétlenül várni, ezért a jóképű Rick Bragg rendőrfőnök munkáját hol segítve, hol akadályozva, magánnyomozásba kezd, számtalan veszélynek téve ki magát. Szerelem, féltékenység és bosszúvágy szövi át a rendkívül izgalmas és fordulatos történetet.
************

Teljesen spontán választás volt ez a könyv a könyvtárból egy vízpart melletti pihenéshez és azt kell mondanom tökéletesnek bizonyult az alkalomhoz. Igazi nyári limonádé, egy Miss Murple szindrómában szenvedő, kotnyeles kékharisnya és az előbbi hölgy miatt felettébb bosszús rendőrfőnök nyomozását követhettem nyomon a lapokon, mindezt felettébb bájos stílusban előadva.

Odáig vagyok az ötletért, hogy egy kosztümös regény ne egyszerűen egy történelmi romantikus legyen, hanem mindez krimivel legyen megfűszerezve - értem ezalatt, hogy nem csak háttérsztorit szolgáltat, hanem ez az egyik fő szál. A regényt, ha feltétlen hasonlítanom kellene valamihez, akkor kapásból Böszörmény Gyula Ambrózy báró esetei sorozata jutna eszembe, bár azért nem teljesen ugyan az a különböző elemek aránya a két sorozatban. Itt sokkal nagyobb teret kap a romantika, sokkal nőiesebb és - talán a legjobb szó a - bájosabb történetet kaptam.

És ez is a regény célja - a szórakoztatás. Amit remekül csinál, csak úgy faltam a sorokat és habár maga a krimi nem a legeredetibb, amit eddig olvastam, messze nem emlegethetem egy lapon a skandináv krimikkel,  a könnyedebb fajtába esik - Francesca néhány következtetésénél azért felszaladt a szemöldököm - de kellően érdekes volt, ráadásul olyan apróságokkal fűszerezte meg az írónő, hogy elégedett legyek a végeredménnyel. Megmutatta, hogy a látszólag tökéletes házasságok mögött is sötét titkok rejtőzhetnek, bepillantást engedett az arisztokrácia üvegkalitkájába és a szegények nyomorúságába. Ugyanakkor mindezeket csak érintjük, nem megyünk bele mélyebben, így a történet se válik komorrá.

Francesca nekem néhol kissé butuska volt, egyrészt mert az arisztokrácia üvegbúrájában nevelkedett - bármennyire is szerette hangoztatni, hogy ő ennél többet lát - másrészt néha úgy éreztem életösztöne se sok van. Komolyan be kell menni egyedül egy kuplerájba egy bűnöző után, aki előtte megpróbálta megerőszakolni?! Ott azért szívesen adtam volna neki egy józanító nyaklevest. Leginkább egy minden lében kanál, unatkozó kékharisnya volt, aki próbál a nyomozásban segíteni, de ennek ellenére az írónő képes volt mindezt a szórakoztatás keskeny mezsgyéjén egyensúlyozni és nem esett se az idegesítő, se az unalmas térfélre a sztori. Ugyanakkor a főhősnőnk még ha naiv is tudott lenni, jó szíve van, így segíteni akar a rászorulókon, amit tiszteltem benne. Kapott a személyisége egy enyhe feminista oldalt is, - 20. század elején járunk, kezdődnek a reformok a nők tevékenységét tekintve - meg egy jó adag romantikus világnézetet. A rendőrfőnök kellően titokzatos, felettébb arrogáns és pimaszul jóképű volt, vagyis tökéletes főhőse a hasonló könyveknek. A kémia is működött a két főszereplőnk között, habár nem lett elsietve, ebben a részben még az ismerkedés szintjén maradunk. Kellőképpen egymás agyára tudtak menni, hogy én mindezt mosolyogva olvashassam.Ráadásul van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem lesz minden olyan egyszerű, mint ahogy az most tűnik.

Összességében tehát ez egy jó kis bemelegítés volt és mindenképp vevő vagyok a sorozat további részeire is, főleg a befejezés fényében. Meg ahogy halottam egyre jobb lesz a sorozat a részek előrehaladtával, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást. Kiknek ajánlom? Akik vágynak egy jó ki nyári limonádéra, akik szeretik a történelmi románcokat és a könnyedebb krimit.  Nem ajánlom azoknak, akik előbbieket nem szeretik vagy éppen mély tartalomra vágynak, továbbá nincsenek oda a kissé naiv, ugyanakkor vakmerő és végtelenül romantikus főhősnőkért.

************
4/5

Következő rész
Borító: 3/5
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4,5/5  
Karakterek: 4,5/5
Kedvenc karakter: Rick

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 318.o.
Fordító: Dobrás  Zsófia
Műfaj: történelmi romantika egy kis krimivel
Eredeti címe: Deadly Love
Goodreads-es átlag: 3.97
Molyos átlag: 84%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése