In 4.5 pont Ben Aaronovitch fantasy GABO krimi Peter Grant

Mágikus fogócska a metróban | Ben Aaronovitch - Föld alatti suttogás

Peter Grant #3


A londoni rendőrök holttestre bukkannak a Baker Street-i metróállomás távoli végénél: az áldozat egy amerikai cserediák, James Gallagher, akinek politikailag befolyásos családja érthető módon mielőbb a végére akar járni a hátborzongató gyilkosságnak. A probléma csak az, hogy senki sem tudja, ehhez milyen mélyre kell ásniuk – senki, kivéve a közrendőr és mágustanonc Peter Grantet. Nightingale főfelügyelő, Anglia utolsó bejegyzett varázslójának támogatásával Peter neki is áll feltérképezni a legnagyobb, legrégibb, és újabban legveszedelmesebb metróhálózat bugyrait. Ráadásul segítséget is kapnak az FBI-tól Kimberley Reynolds különleges ügynök személyében, aki azonban nem repesne az örömtől, ha tudná, mi minden zajlik a felszín alatt.
❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋

"Érthetetlen, de a városi rendőrségnél nincs nyomtatvány kísértetekre, úgyhogy kénytelen voltam én összeesztergálni egyet Excelben."

De jó volt már ismerősként visszatérni ebbe a varázslatos alternatív Londonba. Igazi kikapcsolódást jelentő utazás ez számomra minden egyes alkalommal és egyre nehezebben engedem el a könyvek végén ezt a különc és kellően szórakoztató - persze csak úgy angolosan bagázst.

Így a sorozat 3. részénél tartva se tudom a választ arra az egyszerű - vagy éppen megválaszolhatatlan - kérdésre, hogy miért is vagyok oda annyira ezért a sorozatért.
Talán az angol életérzés, ami minden egyes oldalon nosztalgiára késztet?
Vagy a szarkasztikus és nem kevés öniróniával bemutatott alternatív londoni világ?
Vagy csupán az egész könyv különcsége fogott meg?
Nehéz lenne megfogalmaznom, talán mindegyik összhatása, mindenesetre engem megvett magának kilóra ez a sorozat. 

"– Milyen incidensek? – kérdezte Zach, mielőtt én tehettem volna. Sóhajtottam, és egy asztalra mutattam a helyiség túlsó felében. – Üljön át oda.
– Muszáj?
– Ez felnőttdolog.
– Ne legyen lekezelő.
– Meghívom egy sütire.
Kihúzta magát, akár egy kiskutya. – Tényleg?"


A történet pár hónappal a 2. rész eseményei után veszi fel a fonalat és legnagyobb örömömre már Lesley is állandó karaktere volt a a cselekménynek. Peter szokás szerint beletenyerel egy mágikus bűncselekménybe, ami szintén szokás szerint nagyobbnak tűnik, mint amivel elbír, de szerencsére Nightingale, Lesley meg a londoni mágikus világ a segítségére siet - már ha kedvük tartja. Mint ahogy a cím is mutatja, ezúttal meglehetősen sokat töltünk a föld alatt és megismerhetjük London metróhálózatát, valamint megannyi érdekesség is ránk ragad olvasás közben. Külön szeretem, hogy ennyi plusz infót megtudhatok minden egyes alkalommal Londonról, mindezt pedig úgy beleszőve a sztoriba, hogy ne érezzem fölösleges és rám erőszakolt fejtágításnak. Szokásos köröket is futunk a történet során, ami a krimi műfajnál szinte már kötelező elemnek számít, de még ezeket is szívesen olvastam, mert kiszakított a mindennapokból és egészen magával ragadó az a mód, ahogy a szerző a legegyszerűbb dolgokat is bemutatja Peter narrálásában. Egyszerűen csak szórakoztató.

És ez is a könyv elsődleges célja - a szórakoztatás. Amit jól is csinál, legalábbis az én esetemben mindenképp. Ezen felül angolosan könnyed, még véletlenül se akarna megterhelni, de csak úgy falod a lapokat. Azt kell mondanom ez tipikusan az a stílus és hangulat, ami vagy bejön vagy halálra unod magad közben, mert hidegen hagy. Pont, mint az angol humor. Nekem viszont bejövős, így már nagyon várom a következő kalandom a kissé ütődött Peterrel, na meg a mágikus világával.

"A mágia azért sem lett széles körben elterjedt hobbi, mert a mágnesesrezonancia-vizsgálat előtt a túlzásba vitt használat első figyelmeztető jele az volt, hogy az ember holtan esett össze."

Egyszóval szeretem ezt az urban fantasybe oltott krimi koncepciót, a különc szereplőket, a magával ragadó hangulatot, mindezt angolosan tálalva.

❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋❋
4,5/5

Borító: 5/5 
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5  
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Lesley, Peter

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 392.o.
Fordító: Pék Zoltán
Műfaj: urban fantasy, krimi
Eredeti címe: Whispers Under Ground
Goodreads-es átlag: 4.15
Molyos átlag: 89%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése