In 4 pont Ad Librum Barczikay Lilla fantasy magyar író romantikus Szófia YA

Magyar bestseller? | Anyám teremtményei sorozat

Anyám teremtményei #1-2


*Egybe írom a két rész értékelését, de nem fogok olyat írni, ami spoileres lehet a 2. részre nézve, így nyugodtan olvassa az is, aki még nem ismeri a sorozatot.*

„Barczikay Lilla 18 éves. Vagyis a mű, amit a kezükben tartanak, egy igen fiatal hölgy írása. De nem kell megijedni, ez egy érett, jól felépített, kerek történet. Műfaját nem könnyű meghatározni, fantasynak mondanám, mert főszereplői nem szokványos emberek. Emberek, és még annál is többek. A történetben szerepelnek még hárpiák, vérszomjas lények, démonok – félelmetesek, mégis szerethetőek. A főszereplő – aki maga mondja el a történetet – paraképességekkel bír. Az árvaházat ügyesen elhagyó fiatalok nem mindennapi társaságot hoznak össze; a mesélő pedig szinte természetes módon „beszélget” bútorokkal, ajtóval, ablakkal, lépcsőkkel. A regényben éppen így fonódik össze a természetes, és ami azon túlmutat. Az olvasó végül részese lesz a történetnek, és ezt egy cseppet sem bánja…
Nemere István"
✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹
"Ha könyvet írnék az életemről, a nővel kezdeném, akit anyámnak neveztek. Mert vele kezdődött minden."

Az ilyen könyvek és sorozatok kapcsán gondolkozok el gyakran azon, hogy mennyivel "egyszerűbb" azoknak a szerzőknek a dolga, akik angol nyelvterületen, angolul adnak ki könyvet, pláne ha Amerikáról beszélünk. Persze azt mondani, hogy egyszerű kissé nevetséges és leegyszerűsített változata a valóságnak, de az tény, hogy sokkal nagyobb tömegekhez el tud jutni egy könyv, ha az angolul lett kiadva. Igaz, ezzel együtt sokkal több könyvvel is kell versenyeznie a figyelemért. Itt, kicsiny hazánkban és magyar nyelven kiadva a könyveket, elég kicsi az esélye a nemzetközi visszhangnak - így pedig rengeteg olvasótól esik el a szerző, arról már nem is szólva, hogy milyen kincsektől lesznek megfosztva a külföldi olvasók. Mert igen is - az általános véleménnyel a betonbiztos előítéletekkel szemben - igenis vannak nagyon jó magyar szerzők tollából született regények. Nem kell csak a külföldi piacról behozott könyvek közül válogatni, mert itthon is lehet kincsekre lelni.

De, miért is beszélek én éppen most erről a témáról? Mert meg vagyok róla győződve, hogy ha ez a széria Amerikában egy neves, nagy kiadó által jelenik meg, akkor a bestsellernek titulált, manapság oly közkedvelt YA fantasyk sorát gyarapítaná ez a sorozat. Méghozzá úgy, hogy ez a sorozat egy pofátlanul fiatal, 18 éves magyar lánynak köszönhető. Ha már most ilyen minőségű munkát adott ki a a keze alól, képzeljük mi lesz, ha több tapasztalat is lesz a háta mögött?

Nem, persze messze nem azt mondom, hogy tökéletes ez a könyv vagy éppen világmegváltó gondolatokat tartalmaz. Azért zengek róla ódákat, mert sokkal jobb, mint némelyik felkapott - khmmm Vörös királynő - YA bestseller, mégse kapja meg a neki járó figyelmet. Miről is van szó? Érdekes alapszituációból indulunk, ráadásul nagyon ért hozzá az írónő, hogy az elején megragadja az olvasót a sztori. A prológus eszméletlenül tetszett, az egész hangvétele és a múlt bemutatása is nagyon jól lett tálalva. Pont megtalálta az egyensúlyt, így nem lett túl ömlengős, vagy éppen túlírt, de kellően informatív volt ahhoz, hogy felkeltse a kíváncsiságom a történet iránt. Nekem rögtön az X-men ugrott be, ami nem is baj, mert szeretem, így jó helyről startoltunk. Nem akarok sokat beszélni magáról a történetről, mert szerintem ezt olvasni kell - mindenféle előzetes infó nélkül. De azt elmondhatom, hogy a történetben keveredik a fantasy, a romantika és az akció is. Ráadásul az írónő megpróbált mélyebb tartalmat is belevinni helyenként, bemutatni az emberi lélek mélyebb rezdüléseit. Ezzel kapcsolatban mondjuk még szerintem leginkább a tapasztalat hiányzik és a finomabb árnyalás, de nagyon értékeltem a próbálkozásokat.

Hordozza a YA műfajára jellemző általános fordulatokat és kliséket. Az én szájízemhez képest túlságosan is eltolódott a sztori a romantika felé, ráadásul nem szeretem ezt az instalove dolgot, de ez az egyéni problémám, nem csak ezzel a regénnyel, hanem a műfajjal is. A szereplők tipikusak, ha lehet ezt mondanom, de bírtam őket - egy nem-normális, de összetartó, ugyan szuperképességekkel megáldott, de mégis csak bizonyos szinten hétköznapi fiatalokat ismerhettem meg bennük. Akik hibáztak, szerettek, szenvedtek és eszméletlenül sokat küzdöttek az életben maradásért és a happy end-jükért, mindez alatt pedig felnőttek a szemünk előtt. Kicsit ugyan abszurdnak éreztem ezt a mindenkit párosítsunk össze felfogást, de üsse kavics, még így is jó volt.

Van még hova fejlődnie az írónőnek, de nagyon jó alapokkal rendelkezik, ezért is próbáltam összeszedni a negatívumokat is az értékelésben, hogy még jobb könyvei lehessenek és fejlődhessen. Mert vétek lenne, ha nem lennének még kiadott művei.  Na nézzünk is pár apróságot: például a könyv dramaturgiáján lehetne csiszolni, nem tudta megtalálni az egyensúlyt vagy megfelelően felépíteni a könyv ívét, így sokszor leült a sztori, aztán meg túl hirtelen pörgött fel, hogy ismét leülhessen. Továbbá voltak benne logikátlanságok és többször is a szerencsének köszönhetően oldódott meg egy-egy drámai szituáció, ami a könnyebbik út. Az egész könyv érzelmi világa egy  majdnem végig egy tinédzser szintjén ragadt, úgy éreztem ennél nem fejlődött sokkal tovább, nem voltak árnyaltabb és összetettebb érzelmek vagy éppen karakterek. Túlságosan éles volt a határ a jó és a rossz között, habár éreztem, hogy voltak próbálkozások ennek az árnyalására. Bár szerencsére azért a végére ez már nem volt igaz, ott azért láttam, hogy felnőttek a szereplők.

De jó ötletei vannak az írónőnek és szerintem érdemes rá odafigyelni, mert tehetsége van az íráshoz. A könyv eszméletlenül olvastatja magát, a stílus bejön - bár volt néhány érdekes mondat benne, amin felszaladt a szemöldököm - és a humora szórakoztató. Ráadásul tehetsége van az akciójelenetek megírásához, olyankor tényleg érzem az izgalmat, szinte filmkocka szerűen peregnek előttem a mozzanatok, csak sajnos ez elveszik a jelenet után, nem tudja megtartani ezt az izgalmat. És olvasói tanácsként azt mondanám, hogy ne féljen jobban a saját ötleteire támaszkodni és elhagyni a bevált, de klisés YA elemeket, mert a saját ötletei nagyon jók voltak - például Nita képessége. Azt külön kiemelném még, hogy mert meglépni az írónő olyan lépéseket is, amiket nem mindenki mer, de ennek hála erős érzelmi reakciókat váltott ki belőlem, ami miatt maradandóvá válik ez az élmény.

Összességében tehát mindenképpen ajánlom a YA rajongók figyelmébe ezt a könyvet és érdemes odafigyelni az ifjú írónő munkásságára.

✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹
4/5

Borító: 5/5 - az első részé valami eszméletlenül tetszik
Történet: 4/5
Karakterek: 4/5 
Kedvenc karakter: Nita

Kiadó: Az 1. részt a Szófia, a 2.-at az Ad Librum
Kiadás éve: 2015, 2016
Oldalszám: 416, 280 .o.
Műfaj: YA romantika fantasy elemekkel
Molyos átlag: 1. rész 94%, 2. részhez nincs még elég értékelés
A képek a Pinterestről származnak.
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  

Köszönöm az olvasás lehetőségét az írónőnek és az Ad Librum kiadónak!


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése