In várható megjelenések

Megjelenésre várva | GABO SFF tervei az új évre

Nem csak az Agave kiadó kezdte elcsábítani az olvasóit a újévi tervekről szóló infók csepegtetésével, hanem a GABO kiadó is hozza a jobbnál jobb várható regényeit a már megszokott adventi naptár koncepcióban.

Mary E. Pearson - The Beauty of Darkness (Fennmaradottak krónikája #3)

Mary E. Pearson ifjúsági fantasy trilógiája az öntörvényű, de hatalmas felelősségérzettel bíró Lia hercegnőről a GABO SFF sorozat egyik közönségkedvence. Az árulás szépségét az első könyveink között hozzuk el, és egy különleges meglepetést is tartogatunk mellé: a kötet tartalmazni fogja a Morrighan című kisregényt, amely a Fennmaradottak ősi történetét meséli el.

Fülszöveg:
Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg.
A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e Kadenben, aki követte őt.
A Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell meghozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét.

Jack Campbell - Vakmerő (Az elveszett flotta #2)

Hamarosan vége az évnek, mi pedig elkezdjük leleplezni jövő évi SFF-es címeinket, amelyek közül az első a Rendíthetetlen rég várt folytatása, a Vakmerő.
A Szövetség már egy évszázada vívja háborúját a Szindikátus Világokkal szemben. Flottája csapdába esett az ellenséges terület szívében, és John „Black Jack” Geary flottakapitányra hárult a feladat, hogy a hajóit visszavezesse a biztonságba. Az út azonban hosszú és veszedelmekkel teli, és a flottát nem csupán a szindikátusiak túlereje, de egy belső lázadás is fenyegeti.
A könyv fordítója Tamás Gábor, a borító festője Stephan Martiniere.

Charlie N. Holmberg - A papírmágus (A papírmágus trilógia #1)

Még mindig nem ért véget jövőre debütáló új szerzőink sora, ezúttal Charlie L. Holmberget mutatjuk be: az író Papírmágus-trilógiája az Amazonon tartósan a legnépszerűbb YA fantasy könyvek között volt 2015-ben és 2016-ban, a filmjogait a Disney vette meg.
Az alternatív viktoriánus-kori Angliában játszódó történetben Ceony Twill a mágusképzőből frissen kikerülve alig várja már, hogy kijelöljék számára az anyagot, amelyből onnantól fogva a mágiáját fogja meríteni – ám hiába sző álmokat a fémmágusi karrierről, Emery Thane, egy papírmágus mellé jelölik ki tanoncnak. De hát mire jó a papír egyáltalán?
Ceony azonban hamarosan rájön, hogy nemcsak új mestere, de a neki szánt mágikus irányzat is nem várt meglepetéseket tartogat, mielőtt azonban teljesen elsajátíthatná a tudást, szembetalálkozik tanára sötét múltjával és egy olyan tiltott mágiával, amellyel szemben szinte reménye sem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert szó szerint Thane szíve a tét.
A GABO SFF új YA sorozata reményeink szerint ugyanúgy elvarázsolja majd az olvasóit, ahogyan Mary E. Pearson könyvei tették.

Seth Dickinson - Kormoran Baru, az áruló

Jövőre újabb névvel bővül a Gabo SFF sorozat szerzőinek köre, ezúttal Seth Dickinsont mutatjuk be nektek. A fiatal amerikai írónak eddig novellái jelentek meg különböző folyóiratokban, mint az Asimov's, a Clarkesworld és a Strange Horizons, illetve a Destiny és a Blue Planet című számítógépes játékokon dolgozott, regényíróként pedig tavaly debütált a Kormorán Baru, az árulóval (The Traitor Baru Cormorant).
Az epikus geopolitikai fantasyként is jellemzett regény egy birodalom megdöntéséről szól. A címszereplő kislányként végignézi, ahogy a Maszkák Birodalma leigázza a szigetét, megszabadul az apjától, átírja a helyi kultúrát és hagyományokat. Baruban nyilván gyűlölet ébred, de elfojtja, mert tudja, hogy türelmesnek kell lennie, csak úgy állhat bosszút, ha alaposan megtervezi. Úgyhogy szép lassan beépül ellenségei közé, és elkezdi megmászni a szamárlétrát, hogy kellően magasra érve lesújthasson, és felszabadíthassa a népét.
Dickinson nyelvileg is feltűnően igényes regényéről még nem lehetett sokat hallani, mert a puhafedeles kiadása csak idén november végén került boltokba, de szerzőtársai körében már több rajongót is szerzett magának, Chuck Wendig szerint a könyv „Gyönyörű és brutális”, Max Gladstone pedig úgy fogalmazott, hogy „Dickinson költői Dűnét írt”.
A Kormorán Baru, az árulóról emellett eszünkbe jutott a House of Cards is, ami a sorozatot ismerve igencsak jó ajánlólevél: aki belekezd majd a vaskos első kötetbe (hogy hány folytatás lesz, egyelőre kérdés, mi is csak annyit tudunk, hogy a szerző a második részen dolgozik), sok cselszövésre és hazugságra, helyezkedésre és manipulációra számíthat, és persze egy olyan főhősnőre, akit egész biztosan nem felejtünk el.
A regény Kemenes Iván fordításában jelenik meg a 2017-es Könyvfesztiválra.

Ian McDonald - Luna: Újhold (Luna#1)

A Hold meg akar ölni.
Talán akkor öl meg, amikor kifogysz a számodra kijelölt élelem-, víz- és levegőkészletből, épp, mielőtt összekaparnál némi pénzt. Talán akkor öl meg, amikor csapdába esel az öt uralkodó család – az öt Sárkány – közti játszmában. A Holdon meg kell küzdened minden talpalatnyi helyért.
És Adriana Corta pontosan ezt tette.
A Hold legfiatalabb uralkodócsaládjának fejeként Adriana kicsavarta a Hold hélium-3 iparát a Mackenzie vállalat kezéből, és kivívta családjának az új státuszt. Élete alkonyán azonban Adriana vállalatát számos ellenség támadja, akiket üstökösszerű felemelkedése során szerzett. A Corta család csak úgy maradhat fent, ha Adriana öt gyermeke megvédi az anyjuk birodalmát a támadóktól… és egymástól is..
A Luna: Újhold nagyívű és fordulatos maffiaregény a Holdon, ahol a levegőnek,víznek, szénnek és információnak egyaránt ára van. 2017 első félévében megjelenik.

Brian Staveley - Az utolsó halandó kötelék (A Csiszolatlan Trón krónikája #3)


Hamarosan vége az évnek, mi pedig szokás szerint lerántjuk a leplet várható megjelenéseinkről. A héten már bejelentettük Jack Campbell Vakmerőjét, katonai sci-fi sorozatunk második kötetét, most pedig az epikus fantasy rajongóinak hozunk jó híreket: még az első félévben lezárul Brian Staveley nagyszabású trilógiája, A Csiszolatlan Trón krónikája.
Az utolsó halandó köteléket a Kirkus 2016 legjobb fantasztikus könyvei közé sorolta, nem véletlenül. A történet főszereplői, a halott császár három gyermeke tovább hajszolják céljaikat, amelyek sokszor ellentétben állnak egymással, és immár nemcsak a csestriimek mitologikus faja, de maguk az istenek is beszállnak a küzdelembe. A pörgő jelenetek és a kiszámíthatatlan fordulatok mellett kiemelendő, hogy itt az eposzi cselekmény végeredményben egy filozófiai alapkérdés óriásira nagyítása, a karakterek és események pedig az egymással szembeállított tételek. Mennyiben határozzák meg az emberi mivoltunkat az érzelmeink, mennyire maradhatunk emberek nélkülük? Szükségünk van-e fájdalomra, örömre, szeretetre? Más fajnak tekinthető-e az, aki ezekre képtelen, és vajon tökéletesebb vagy tökéletlen?
Az utolsó halandó kötelék méltó lezárása az ambiciózus trilógiának, de aki megszerette a szereplőket, annak később sem kell nélkülöznie őket: a szerző következő könyve, a Skullsworn a halál-papnő Pyrre történetét meséli majd el.
A kötet fordítója Sziklai István, a magyar borítót pedig Tikos Péter készíti el.

Jonathan Strahan (szerk.) - Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017

A neves sci-fi, fantasy szerkesztő nemrég felfedte a blogján a teljes tartalomjegyzéket, amelyből kiderül, hogy ezúttal 28 novellát olvashatunk majd, és a szélesebb körben emlegetett szerzők (például Abercrombie, Bacigalupi, Valente) mellett olyanokat is találunk, akik a 2016-os válogatásból is ismerősek lehetnek (Sam J. Miller, Alyssa Wong), és olyanokat is, akiktől már kiadtunk vagy nemsokára kiadunk regényt (Daryl Gregory, Naomi Novik, Seth Dickinson). Íme, a teljes lista:
 • “Two’s Company”, Joe Abercrombie (Sharp Ends)
 • “The Art of Space Travel”, Nina Allan (Tor.com)
 • “Seasons of Glass and Iron”, Amal El-Mohtar (The Starlit Wood)
 • “Mika Model”, Paolo Bacigalupi (Slate)
 • “A Salvaging of Ghosts”, Aliette de Bodard (Beneath Ceaseless Skies, 01/03/16)
 • “Laws of Night and Silk”, Seth Dickinson (Beneath Ceaseless Skies, 26 May 2016)
 • “Touring with the Alien”, Carolyn Ives Gilman (Clarkesworld 115, 4/16)
 • “Red as Blood and White as Bone”, Theodora Goss (Tor.com)
 • “Even the Crumbs Were Delicious”, Daryl Gregory (The Starlit Wood)
 • “Number Nine Moon”, Alex Irvine (F&SF, 1/16)
 • “Red Dirt Witch”, N.K. Jemisin (Fantasy/PoC Destroy Fantasy)
 • “Whisper Road (Murder Ballad No. 9)”, Caitlín R. Kiernan (Sirenia Digest 125, 7/16)
 • “Successor, Usurper, Replacement”, Alice Sola Kim (Buzzfeed, 10/26/16)
 • “You Make Pattaya”, Rich Larson (Interzone 247)
 • “Foxfire Foxfire”, Yoon Ha Lee (Beneath Ceaseless Skies, March 2016)
 • “Seven Birthdays”, Ken Liu (Bridging Infinity)
 • “The Visitor from Taured”, Ian R. MacLeod (Asimov’s, 9/16)
 • “Elves of Antarctica”, Paul McAuley (Drowned Worlds)
 • “Things with Beards”, Sam J Miller (Clarkesworld 117, 6/16)
 • “Spinning Silver”, Naomi Novik (The Starlit Wood)
 • “Those Shadows Laugh”, Geoff Ryman (F&SF, 9-10/16)
 • “The Great Detective”, Delia Sherman (Tor.com)
 • “Terminal”, Lavie Tidhar (Tor.com, 04/16)
 • “The Future is Blue”, Catherynne M Valente (Drowned Worlds)
 • “Everyone from Themis Sends Letters Home”, Genevieve Valentine (Clarkesworld)
 • “You’ll Surely Drown Here If You Stay “, Alyssa Wong (Uncanny 10, 5-6/16)
 • “Fable”, Charles Yu (The New Yorker, 5/30/16)
 • “The Witch of Orion Waste and the Boy Knight”, E Lily Yu (Uncanny 12)
Strahan az idén kiadott antológiával nagyon sokszínű gyűjteményt mutatott be az olvasóknak, bízunk benne, hogy a jövőre megjelenő kiadvány hasonlóan változatos lesz, bár erre szerintünk a szerkesztő ízlése garancia. A hazai megjelenés pontos dátumát még nem látjuk, de amint körvonalazódik, azonnal szólunk.

Ursula K. LeGuin - The Unreal and the Real

Ursula K. Le Guin az egyik legnagyobb élő fantasztikus és szépirodalmi író, akinek olyan formabontó és maradandó klasszikusokat köszönhetünk, mint A sötétség balkeze, A Szigetvilág varázslója, A kisemmizettek vagy az Égi eszterga.

A Kongresszusi Könyvtár által 2000-ben „élő legendának" nevezett és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak. Két leghíresebb regényciklusa a fantasy Szigetvilág-történetek és a Haini-ciklus, amelybe A sötétség balkeze, A kisemmizettek, A rege és a The Word for World is Forest tartoznak. 

Rendkívül jelentősek a novellái is, a legismertebbek (például Akik elhagyták Omelast) már egyetemi tananyaggá váltak. 2012-ben jelent meg először a saját maga által összeállított, két kötetre bontott novellagyűjtemény (The Real and the Unreal), amelybe ismert és díjakkal kitüntetett írásai mellé személyes kedvenceit is beválogatta.

A novelláskötet 2016 év végén a Saga Press gondozásában, egy kötetben jelent meg a kisregényeit tartalmazó The Found and the Lost kötettel együtt. Idén a Valós és valótlan magyarul is megjelenik majd, 2018-ban pedig a kisregényes kötettel készülünk. A két könyv egy elképesztően nagy hatású és legendás író életművének legjobb kisprózáit gyűjti össze, amelyekkel ilyen formában először találkozhatnak az olvasók.

A The Unreal and the Real kötet az alábbi novellákat tartalmazza (melyek közül csupán nyolc novella jelent meg valaha is magyarul):
 • Brothers and sisters
 • A week in the country
 • Unlocking the air
 • Imaginary countries
 • The diary of the rose
 • Direction of the road
 • The white donkey 
 • Gwilan's harp
 • May's lion
 • Buffalo gals, won't you come out tonight
 • Horse camp
 • The water is wide
 • The lost children
 • Texts
 • Sleepwalkers
 • Hand, cup, shell
 • Ether, or
 • Half past four
 • The ones who walk away from Omelas 
 • Semley's necklace
 • Lives
 • Mazes
 • The first contact with the Gorgonids
 • The Shobies' story
 • Betrayals
 • The matter of Seggri 
 • Solitude
 • The wild girls
 • The fliers of Gy
 • The silence of the Asonu
 • The ascent of the North Face
 • The author of the acacia seeds
 • The wife's story
 • The rule of names
 • Small change
 • The poacher
 • Sur
 • She unnames them
Pluszba a GABO kiadótól:
Danielle Paige - The End of Oz (Dorothynak meg kell halnia #4)
Steve Berry - The 14th Colony (Cotton Malone #11)
Lisa Kleypas - The Scandal in Spring (Wallflowers #5)
Julie Buxbaum - Tell Me Three Things

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése