In 4 pont Delta Vision fantasy magyar író Raoul Renier Sötét Mersant világa

Antihős és okkult középkor | Raoul Renier - A hitehagyott

Sötét Mersant világa #1


Mersant, a rettegett kardforgató, akit ismerői a Le Sinistre – Sötét – névvel illetnek, nagy múltú nemesi család sarja. Bátyja tette földönfutóvá, ő azonban szembeszegült végzetével: kitanulta a háború mesterségét, s hazatért, hogy jussát visszaszerezze. Az ősei fészkében rendezett vérfürdő után a mágusok rendjének utolsó erődjében lel menedékre. Mersant beavattatást nyer a tiltott misztériumokba, és – mikor új otthonát romba döntik – magasztos életcélt talál: bosszút esküszik az inkvizíció, az egyház és a királyok ellen, hogy a hamisság üszkéből új rendet teremtsen…
************

Bizony, ez egy meglepően jó fantasy volt egy meglepően tehetséges magyar szerzőtől. Él bennem az a tudat, hogy nem igazán születnek kiemelkedően jó sci-fi és fantasy regények hazai írók tollából. És ezt nem csak holmi előítélet mondatja velem, hanem sajnos az eddigi tapasztalataim. Éppen ezért félve veszek a kezembe ilyen műfajú könyveket, de szerencsére ezzel nem fogtam mellé.

"Egy rendíthetetlen akaratú ember, ha megvan benne a kellő eltökéltség, képes rákényszeríteni hitét a környezetére, és tetszése szerint formálhatja a valóságot maga körül. Csak keveseknek adatott meg a képesség, és még kevesebben tudták, hogy rendelkeznek vele. A régmúlt idők legendás hősei és vezérei a hitüknek köszönhették diadalaikat. Nem értették honnan fakad a hatalmuk, de éltek vele."

Az író elképesztően jól mutatta be a történelem ezen sötét időszakát. Egy alternatív múltat teremtett, mágiával megbolondítva, de enélkül is éppen elég sötét és kegyetlen időszakot választott a cselekménye színteréül. Szóval tökéletes alapjául egy jó kis dark fantasy történethez. Érződik, hogy az író otthon van a középkor történéseiben, így döccenő-mentesen tudta összeolvasztani a valóságot a képzelettel. Éppen emiatt az időszak miatt alakult ki bennem egyfajta egészséges fenntartás az egyházzal szemben, és sikerült remekül bemutatnia azt a bizonyos sötét oldalát, ugyanakkor nem mentünk át ateizmusba se, mert az igaz hitnek is megvolt az ereje. Érdekes egyensúlyt sikerült kialakítania és fontos kérdések is felmerültek bennem olvasás közben ezzel kapcsolatban. Maga a világ jól felépített, bár egyáltalán nem egyedi, de minden a helyén volt, nem voltak benne logikai bukfencek számomra.

Mersant egy igazi antihős, jéghideg dühe az egész világ ellen szól. Mindentől megfosztották, nem maradt semmije csak a bosszúja, aminek az útjába senki nem állhat. Legfőbb célja, hogy elpusztítsa az egyházat és egy olyan kort teremtsen, amikor az ember szabadon választhatja a kárhozatot. Szóval nem maga a vallás ellen lép fel, hanem az ezen élősködő egyház ellen. Nem tudtam megszeretni a főhőst, ahhoz túlságosan is távoli karakternek éreztem őt magamtól, de roppant érdekes karakter és valami beteges élvezettel követtem nyomon a lapokon a tombolását és cselszövéseit. Az egyik kedvenc jelenetem maga a beavatás volt, mert imádom az ilyen jól átgondolt átveréseket végigkövetni, ahogy azt már jó párszor emlegettem.

"– Egy más világot akarok teremteni, amelyben nem születhetnek többé olyan fenevadak, mint te meg én – mondta halkan. – Ahol az emberek, ha szükségét érzik, szabad akaratukból választhatják maguknak a kárhozatot…"

Steinhardt teljesen más irányból ért el végül ahhoz a célhoz, mint Mersant. Egy teljesen más életpályát járt be és nem is különbözhetne jobban a személyiségük. De éppen ezért volt az ő kettősük olyan érdekes, tökéletes ellenpólusai egymásnak egy közös céllal. Ő közelebb került hozzám, de igazán a kettejük duója tetszett. Maga a sztori olvasmányos, epizodikus jelleggel, ami néhol lelassul, máskor meg felpörög, de végig olvastatta magát.

Egyszóval ez egy jó választás volt és mindenképpen tovább olvasom majd a sorozatot, mert érdekel mi lesz a végkifejlet. Ajánlom a dark fantasy, az okkult középkor és az antihősök rajongóinak.


*************
4/5

Az író (Kornya Zsolt)
Borító: 1/5 - nagyon nem
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4/5  
Karakterek: 4/5

Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2010 (először 1996-ban jelent meg)
Oldalszám: 272.o.
Műfaj: dark fantasy
Molyos átlag: 91%
A képek a Pinterestről származnak
Az író további művei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése