In 4.5 pont Alwyn Hamilton Faber & Faber fantasy Rebel of the Sands romantikus YA

Áruló a trónra | Alwyn Hamilton - Traitor to the Throne

Rebel of the Sands #2

Óvakodj a belső ellenségtől!

Csupán pár hónappal ezelőtt szökött meg Amani al'Hiza a világvégi szülővárosából egy misztikus lovon egy rejtélyes idegen - Jin - társaságában, hogy meglelje saját szabadságát. Most pedig azért harcol, hogy felszabadítsa az egész sivatagi nemzetet, Mirajit egy vérszomjas szultántól, aki lemészárolta a saját apját a trónért. 
Mikor Amani fogságba kerül a Szultán palotájában megfosztva az erejétől és a szabad akaratától, elhatározza, hogy leszámol a zsarnokkal. Elkeseredetten próbálja leleplezni a szultán terveit és erről értesíteni a lázadókat, miközben pengeélen táncol a palotai halálos politikai játszmáiban. Ugyanakkor minél többet van a szultán mellett és minél több elképzelését és gondolatát hallja, annál többször kérdőjelezi meg, hogy tényleg a lázadó herceg való-e a trónra az ő idealista elképzeléseivel, miközben minden oldalról ellenség veszi körül az országot, a legapróbb gyengeségre várva, hogy darabjaira szedjék. Meg kell tanulni Amaninak és a lázadó barátainak, hogy mivel jár egy lázadás. 
***************

Huh, szerintem engem ért a legváratlanabbul, hogy ez mennyire beszippantott. Ne értsetek félre, az első rész is tetszett, de ez főleg annak tudható be, hogy nagyon egzotikus volt számomra a témája és a hangulata, igazi ínyencségnek számított. Maga a sztori annyira nem volt kiemelkedő, számos hasonló koncepcióval találkoztam már olvasmányaim során. Na de itt. Csak úgy pörögtek az oldalak és kétség kívül rengeteget fejlődött az író az első része óta. Egyáltalán nem éreztem a 2. részekre jellemző átkötő szerepet, gyönyörűen össze lett fűzve a két rész és már alig várom a következő kötetet.

"Once, in the desert kingdom of Miraji, there was a young prince who wanted his father’s throne."

Nagyon tetszett, hogy az első részben felvázoltakat ebben a részben árnyalta az író. Megmutatta az olvasóinak, hogy nem olyan egyszerű egy lázadás, mint azt elsőre gondolnánk. Nem elég a jó szándék, vagy éppen az idealisztikus gondolkodás, mert nem minden képes megállni a helyét a valóságban is. Megmutatta, milyen áldozatokkal jár és mennyi mindent fel kell adni érte. Rámutatott, hogy semmi sem tisztán fekete és fehér, mindennek több oldala van. Az külön tetszett, hogy bepillantást nyerhettünk a Szultán életébe és személyiségébe, na meg megosztotta velünk azt is, hogy ő hogyan látja a tetteit. A szereplőket szeretem, sokszínűek és élőek, Amani különösen belopta magát a szívembe. Jin kissé keveset szerepelt ebben a részben, de nem is baj, mert így a romantikus szál se volt fojtogató, csak egy kis pikantériát adott a fő szál mellé, nem nyomta el azt. Az a kevés romantikus rész viszont remekül volt megírva, szinte perzseltek a lapok. Remélem majd ezt magyarul is sikerül ilyen jól visszaadni.


Nem ért még mindig semmi váratlanul, de teljes egészében magának követelte a figyelmem a könyv. Még mindig vannak a sztorinak, hogy is mondjam, gyermeteg elemei - a YA műfajból adódóan - de sokat sikerült levetkőznie az előző rész óta, ami nagy bizakodásra ad okot a 3. részhez. Ugyanakkor itt nem éreztem olyan zavarónak, hogy ilyen fiatalok a szereplők, mert tényleg a fiatal felnőttek azok, akik a legkönnyebben fellázadnak az elnyomás ellen. Bár azért az még mindig furcsa, hogy nincsenek idősebbek a mozgalomban, vagy legalábbis nem kapnak nagy szerepet, így megismerni se ismerjük meg őket.

Szóval ez egy nagyon is ígéretes YA fantasy sorozat dzsinekkel, varázslattal és a közel-keleti egzotikus hangulattal. Mindenképp ajánlom, ha valaki valami ínyencségre vágyik a sablon YA-k helyett. 

*************
4,5/5

másik borító
Borító: 4/5 - szép, de nekem nagyon rózsaszín.
Történet: 5/5
Megvalósítás: 4,5/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Amani

Kiadó: Faber & Faber
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 512.o.
Műfaj: YA fantasy
Goodreads-es átlag: 4.41
Molyos átlag: - még nincs elég értékelés
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  

Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!
I received a copy of this book in exchange for a honest review.


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése