In book tag

Nem kellett volna... | Book tag

Pár napja találkoztam az Egy könyvfüggő vallomásai című blogon a Nem kellett volna... book taggel és ez végre megint egy olyan tag, amire azt mondom érdemes egy posztot szánni. Szóval készüljetek, most egy kicsit a megbánásé lesz a főszerep. Bár én azt a mentalitást vallom, hogy inkább megbánom később a dolgokat, minthogy ki se próbáljam, mert mi lesz ha nem úgy sikerül, de azért valljuk be őszintén, mindenki fején átfutott már az a bizonyos nem kellett volna gondolat. És ez nem csak a mindennapi életben és személyes tapasztalatokban jelenik meg, de könyvek terén is találkoztam már vele.
1. Nem kellett volna neki folytatás
Van jó pár könyv, ami szerintem feleslegesen lett egy sorozat része, sokkal ütősebb és maradandóbb élményt nyújtott volna önálló kötetként. De ugye egy sorozatért jóval több pénzt be lehet zsebelni, így néha már előírássá válik, hogy minimum 3 részes legyen. És ilyenkor futsz bele a felesleges szócséplésbe, a semmi sem történik, de eltelt 300 oldal esetbe és az "Ez most miért kellett?" drámákba. Ilyen például a sokat emlegetett Mercy Falls farkasai sorozat.
2. Nem kellett volna több szemszög
Nem egyszer hiányoltam már, hogy nem tudok egy történet során a másik fél fejébe belelátni - majd mikor ez megtörtént, megbántam és legszívesebben visszaszívtam volna minden ilyen irányú gondolatom. Ilyen volt például az Luxen sorozat. Sokáig azért háborogtam, hogy miért nem láthatok bele Daemon fejébe, majd mikor megtörtént minden korábbi varázsa elszállt. Az elején még örültem, de ahogy haladtunk előre...ajaj. Olyan egy nyálgép volt és egyszerűen konkrét képtelenségnek tartom, hogy egy pasi így gondolkodjon. Annyira érződött, hogy nő írta és tényleg bármit megadtam volna, hogy semmissé tehessem ezt az élményt.
3. Nem kellett volna megváltoztatni a borítót a sorozat közepén
Hát szerintem ezt majdnem kivétel nélkül sose kéne megtenni. Mert azért fontos az esztétikum is, és elég csúnyán tud kinézni, mikor a könyvespolcon elütnek egy sorozat kötetei. Elvégre a könyvespolc a szívem egyik csücske, persze, hogy érzékeny vagyok ha valami nem klappol. Ilyen eset például a Füst és csont leánya sorozat, a Holdbéli krónikák vagy éppen a Tündérkrónikák. Bár előbbi kettőnél még annak is örülhetek, hogy legalább folytatták addig a részig a sorozatot, az már mellékes volt, hogy milyen borítóval adják ki.
4. Nem kellett volna bele szerelmi háromszög
Miért, van olyan ahova kellett/kellene? Egyet mondjatok. 


5. Nem kellett volna a sorozat részévé tenni
Na azért ez így trükkös kérdés. Azért általában egy sorozat része annak a sztorinak a szerves részét képezi, ha kiveszem, az úgy nem működik. És jelen pillanatban nem is jut eszembe olyan, ahol nem igaz ez. Persze ott vannak a novellák, de azok meg csak kiegészítő kötetek, nem a sorozat része. Bár ha az olyan sorozatokról van szó, amiben epizodikus jellegűek a részek és külön is olvashatóak... de így se ugrik be.
6. Nem kellett volna függővéggel lezárni
Az Útvesztő. Szerintem ez tipikusan az az eset, mikor nagyon jó volt az első rész, majd gyenge folytatások követték egy még pocsékabb végkifejlettel. Le kellett volna zárni az első részben, mert azt még ott nagyon szerettem. 


7. Nem kellett volna csak egy szemszögből megírni
A legutóbbi ilyen a Sötét elmék volt. Annyit dobott volna a történeten számomra, ha néha kicsit kiléphettem volna Ruby fejéből. Legalább pár percnyi fellélegzésre.
8. Nem kellett volna ekkora hype-ot építeni köré
9. Nem kellett volna más könyv hasonlójaként hivatkozni rá.
A Twilight utáni időszakban volt jellemző, hogy mindent ahhoz hasonlítgattak, ami elég rossz elképzelés volt - legalábbis nálam pont nem jól működött. De például az Első sírhantnak se tett jót, hogy Hamiltonhoz hasonlítgatták.
10. Nem kellett volna időt szánnom rá.
Általában úgy vagyok vele, hogy egy rossz élmény is formálja az ízlésem és a jellemem, így nem kár elolvasni, de azért vannak olyan könyvek, amiknél tényleg gyászoltam a fákat és úgy en block az emberiséget. Pl.: Megigézve vagy ide jön a Szürke is. Ez lett volna az én listám a megbánásról. Meséljetek, nektek mik a válaszaitok? 


>

Related Articles

6 megjegyzés:

 1. De jó kis booktag! Lehet, hogy alkalomadtán én is kitöltöm, tök jó téma. A 4-esre a válaszodon felröhögtem, annyira egyetértek. :D

  VálaszTörlés
 2. Az első kettőre nekem is rögtön ezek ugrottak be. :D

  VálaszTörlés
 3. Szerintem Cassandra Clare Pokoli Szerkezetek trilógiájában remek volt a szerelmi háromszög :)
  Orsi

  VálaszTörlés
 4. @Orsi:
  Hát ott talán nem voltam a plafonon már az elején miatta:D

  VálaszTörlés