In film marvel

Marvel-moziverzum | Milyen sorrendben nézd?

Nemrég beszélgettem egyik barátnőmmel, hogy ő milyen Marvel filmeket látott eddig, majd kitértünk rá, hogy ezek, hogyan is kapcsolódnak össze, aminek az lett a vége, hogy szépen elmeséltem neki hogyan jönnek egymás után a filmek és miért. A végén pedig már annyit foglalkoztam vele, hogy gondoltam egy bejegyzést is megér, hátha vagytok még egy páran ezzel bajban. Persze azt érdemes tudni, hogy alapvetően úgy nézd őket, ahogy akarod, mert önállóan is megállják a helyüket - ez a lista abban segít, hogy átláthasd a kapcsolatokat közöttük és feltűnjenek az esetleges utalások is, hogy értékelhesd az egész moziverzumot.

*Azt azért vedd figyelembe, hogy bizonyos mennyiségű spoilerrel összeakadhatsz!*

Szerencsémre, - na meg a ti szerencsétekre - nem kellett elővennem a kezdetleges képszerkesztői képességeim, mert éppen elég ember foglalkozott már ezzel a témával a neten, hogy találhassak megfelelőt, így most kölcsön is vettem egyet a vizuálisabb olvasóim kedvéért. De persze azért magyarul is szépen leírom őket.
FORRÁS
1. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló
2. Carter ügynök 1. évada
3. Vasember
4. A hihetetlen Hulk
5. Vasember 2.
6. Thor
7. Bosszúállók 1.
8. Vasember 3.
9. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 1. évad 1-7. rész
10. Thor: Sötét világ
11. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 1. évad 8-15. rész
12. Amerika kapitány: A tél katonája
13. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 1. évad 16-22. rész
14. A galaxis őrzői
15. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 2. évad 1-19. rész
16. Daredevil 1. évad 
17. Bosszúállók: Ultron kora
18. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 2. évad 20-22. rész
19. A Hangya
20. Jessica Jones 1. évad
21. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 3. évad 1-10. rész
22. Daredevil 2. évad
23. Carter ügynök 2. évad
24. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 3. évad 11-19. rész
25. Amerika kapitány: Polgárháború
26. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 3. évad 20-22. rész
27. Luke Cage 1. évad
28. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 4. évad első fele (Itt annyira nem fontos, szerintem végig lehet nézni az egészet)
29. Doctor Strange

Még nem jelentek meg: 
Na most itt azért vannak problémák, mert ugye a képen összeállított sorrend nem egyezik a premierekkel.

30. Cloak & Dagger (2018)
31. Jessica Jones 2. évad (ezt például majd a The Defenders után kezdik el játszani nagy valószínűséggel)
32. A S.H.I.E.L.D. ügynökei 4. évad második fele
33. A galaxis őrzői 2 (premier: május 5.)
34. Pókember: Hazatérés (permire: július 7.)
35. Iron Fist (Vasököl) 1. évad (ez már fut)
36. The Punisher (Megtorló) 1. évad
37. Thor: Ragnarok (premiere: november 3.)
38. The Defenders 1. évad (Ehhez érdemes megnézni a Jessica Jones-t, a Daredevilt, a Luke Cage-t és az Iron Fist-et, mert ők szerepelnek majd benne)
39. A Fekete Párduc (premiere: 2018. február 16.)
40. Bosszúállók: Infinity War 1 (premiere: 2018. május 4.)
41. Hangya és Darázs (premiere: 2018. július 6.)
42. Captain Marvel (premiere: 2019. március 8.)
43. Név nélküli Bosszúállók film (premiere: 2019. május)
44.-47. Lényegében semmit nem lehet még róluk tudni, de még jó mesze vannak

Megjegyzések és kiegészítések: 
 • Vannak sorozatok a listán pl.: Jessica Jones vagy éppen a Daredevil, aminek annyira nincs behatárolva az idősíkja, hogy mikor játszódik, úgyhogy lényegében mindegy mikor nézed. A Jessica Jonesban is csak megemlítik a Bosszúállók harcát, mint az incidens, de ennél többel nem kapcsolódik. Ezzel szemben például a Carter ügynök vagy éppen a S.H.I.E.L.D. ügynökei szorosan kapcsolódik a filmekhez, így azokat érdemes így nézni.
 • A hihetetlen Hulk hanyagolható, mivel még csak nem is ugyanolyan a Bosszúállókban feltűnő Hulk, mint itt. Ugyanakkor ha nem vagy tisztában az alapvető információkkal róla, akkor lehet érdemes megnézni. Bár én személy szerint ki nem állhatom ezt a filmet, de ez meg szubjektív. 
 • Aki látta már a Doctor Stranget, az tudja, hogy alapvetően más az atmoszférája ennek a filmnek, mint az ezelőtti Marvel filmeknek, kicsit olyan érzés, mintha nem is kapcsolódnának össze. Ugyanakkor feltűnik benne egy újabb Infinity Stone - tudjátok az a nagy erejű kis kavics - aminek aztán fontos szerepe lesz Thor következő filmjében majd pedig a Avengers: Infinity Warban. Bizony, nem véletlen volt a film végén az a kis sneak peek Thorral. Nem mellesleg a Thor: Ragnarokben Hulk is fontos szerepet kap majd.
 • Az X-Men filmek nem tartoznak bele ebbe az univerzumba, bár röppentek fel róla hírek, hogy esetleg beleolvasztanák a bosszúállók univerzumába. Éppen ezért nem találod meg a felsorolásban az X-men filmeket, a Légió sorozatot vagy éppen a Deadpoolt.  
Remélem nyújtott valamennyi segítséget ez a poszt. És meséljetek, ti szeretitek ezt a moziverzumot? Mi az ami tetszik és min változtatnátok? 


>

Related Articles

9 megjegyzés:

 1. Kedves Vicky!
  Ez a leiras sokat segitett volna anno, amikor csak az egesz estes filmeket, de egymas utan elkezdtem nezni. Es utolag kellett a szalakat osszevadaszni. :)
  Mondjuk kihivasnak eppen az is megtette.
  Egy eszrevetelem van.
  Nem ertek egyet a Thor elso reszenek sorrendjevel. Ugyanis amikor a Vasember 1. reszeben megjelenik a Phil Carlson Agent (vagy mi a neve), aki allandoan a Pepperrel akar beszelni, akkor a film vegen fontos sectret projectje lesz Mexikoban, ami a Thor elso reszeben a Mjolnir landolasahoz kapcsolhato. A Thor filmben szinten meg is jelenik. Szoval a helyes sorrend ezaltal nem az Iron man 2 utan helyezi, hanem kozvetlenul az 1 utan a Thort.
  De ez lehet csak az en velemenyem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia. Örülök, hogy segitett. És tényleg! Lehet újra kéne néznem őket:)

   Törlés
  2. Nincs igazad. az első részben még csak interjút akarnak Stark-al meg fedősztori stb.. a második részben mikor Tony megkapja az apja cuccait (amikor megtudja hogy apja Shieldes volt) akkor nekiáll megépíteni a részecskegyorsítót és akkor jön Coulson (mert rá lett bízva hogy ne hagyja el az épületet) hogy áthelyezték új mexikóba stb stb.. egyébként is ott volt a vasember 2 stáblistás jelenetében hogyy megérkezett Coulson és ott a pöröly.

   Törlés
  3. Viszont ennek ellenére a magyarosított lista így is hibás mert a Thor akárhogy is de a Vasember 2 után van. valamint az amerika kapitány 1. része nem a legelején játszódik. csak maga a cselekménye van 1943ban stb. mert a film legeleje és a legvége az közvetlen a bosszúállók előtt játszódik.

   Törlés
  4. tulajdonképpen keretes szerkezet.. emiatt úgy nézne ki a sorrend hogy:
   (0. Amerika kapitány- az első bosszúálló [cselekmény])
   1. Carter ügynök S1
   2. Carter ügynök S2 (ezt nem tudom ki találta ki hogy oda kerül ahol van a listán)
   (3. Marvel Kapitány [majd ha kijött de biztos ide kerül)
   4. Vasember
   5. Hihetetlen Hulk
   6. Vasember 2
   7. Thor
   8. Amerika kapitány- az első bosszúálló
   9. BOSSZÚÁLLÓK

   a többi nagyjából rendben van de azért van még ami nem teljesen úgy van időben mint a leírás szerint. Valamint már be lehetne tenni a Pókember, Galaxis őrzői 2, Iron Fist S1 és Defenders S1-et. akkor úgy nézne ki kb hogy 17. Galaxis őrzői 2 (csak pár hónap telik el az első rész után..., 30. Pókember- hazatérés 31. Dr. Strange (csak az eleje játszódik a polgárháború előtt de az kb 20 perc nem annyira fontos kiemelni)..,32. Shield 4. évad 2. fele, 33. Iron Fist (Vasököl) S1 és végül 34. Defenders S1. előre még meglehet írni hogy 35. Thor-Ragnarök 36. Megtorló 37. Runawas 38. Shield 5. évad (?mennyi része?).. nagyjából

   Törlés
 2. Hali! Az mit jelent, hogy a Shield ügynökei 4. évad első fele? Hányadik epizódig? Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 11. részre gondoltam, de amúgy a Doctor Strange szempontjából ennyire nem fontos a Cloack & Daggert meg ugye még nem láttam, szóval az is képlékeny. Utólag tudjuk majd megállapítani, hogy mennyire fog kapcsolódni a többihez.

   Törlés
 3. En arra lennék kíváncsi,a csodálatos pókember miért marad ki belőle?!

  VálaszTörlés