In 4.5 pont Ad Astra fantasy könyvekkel a világ körül krimi Lauren Beukes önálló

Lauren Beukes - Zoo City

Ki mondta, hogy a rossz dolgok nem lehetnek gyönyörűek?

Senki nem tudja pontosan, mikor kezdett a természetfeletti valósággá válni.
Azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A menő újságíróból a társadalom peremére került és egy családi tragédia következtében elállatosodott Zinzi December Johannesburgban él egy Lajhárral együtt, és különleges képessége segítségével eltűnt tárgyakat kutat fel.
Amikor Zinzit a neves zenei producer, Odysseus Huron azzal bízza meg, hogy találja meg a lemezbemutató előtt álló popsztár ikerpár nemrég eltűnt lánytagját, Songwezát, olyan ügybe keveredik, ahol újságírói ösztöneire, régi és új barátokra, valamint misztikus képességére egyaránt szüksége lesz. Zoo City mélyén sötét titkok lapulnak.
**************** 

Egészen elvarázsolt ez a mi világunkkal párhuzamos univerzum, ami egy kíméletlenül őszinte, néhol kegyetlen, igényesen megírt, nem mellesleg egészen addiktív hangulatú krimi, fantasztikus elemekkel felpezsdítve. A fantasy elemek ellenére viszont nem is lehetne reálisabb és úgy érzem meglehetősen aktuális elemei is vannak. Nagyon jól bemutatja ezen a kitalált megbélyegzésen keresztül az emberi természetet görbe tükröt állítva az emberek elé. Persze az más kérdés, hogy te ezt meglátod-e benne vagy sem, mert alapvetően ne nyomja a képedbe.

"Állatvárosban nem illik kérdezni."

Az állat itt nem egy vágyott kiegészítő, amit a kistáskádban hurcolhatsz, hanem egy rád sütött billog, ami bizonyítja, hogy bűnös vagy, egy állatkerti. Márpedig nem fogadja jól a társadalom a bűnösöket - már ha ennyire nyilvánvaló bűnösökről van szó - így Zoo Citybe kényszerülnek, a Johannesburgi gettóba. Nagyon sokat dobott a sztorin számomra, hogy dél-afrikai helyszíneken játszódik és beleszőtte az írónő a kultúrájukat, hiedelmeiket és az egész kettősséget, ami jellemző a kontinensre.  Főhősnőnk, Zinzi December is bűnös, vér tapad a kezéhez, amit a lajhárja jelez az egész világnak. Az Előző Életének "idillije" véget ért, mikor a bátyja holtan esett össze és azóta az egyetlen célja a túlélés Zoo Cityben. Nagyon összetett karakter lett belőle, tele hibákkal és bűnökkel, nagyon esendő volt, éppen ezért emberi. Ezzel ő is tisztában van, nem hazudik önmagának és egy sajátos iróniával szemléli a gödröt ahova jutott - ezért az öniróniáért volt szórakoztató az ő nézőpontjából megismerni a történetet - és ahonnan fel kell állnia, ha ezt az egész kalamajkát túl akarja élni.  Ugyanis az állatuk megjelenésével az állatkertieknek egy speciális képességük is lesz - Zinzinek az elveszett dolgok megtalálása. És éppen ez a képessége fogja egy sor bajba keverni a sztori folyamán. És ez a baj meglehetősen brutálisan és szemléletesen történik meg, így nem érzékeny lelkűeknek való ez a könyv.

"Láthatóan teljesen felvillanyozta az érkezésünk, úgy mosolyog, mintha ledugtak volna a torkán egy napsugarat." 

A történet többnyire lassan folydogál - néhány hirtelen és kiszámíthatatlan kanyart kivéve - ugyanakkor teljesen magával sodor a sztori. Olyan volt, mintha Zinzi karon ragadott volna, hogy végighúzzon Johannesburg bűnnel teli utcáin. Finom részletekből áll össze az egész a végén, nem nyomja durván az arcomba a megoldást a regény, így odafigyelést igényel a könyv. Nem elég csupán átfutni rajta, ha a teljes egészét ki akarod élvezni. Tetszettek a közbeszúrt cikkek, filmek és beszámolók, amikből szép lassan összeáll a fejünkben, hogyan jelentek meg az állatok a bűnösök mellett a 90-es évektől kezdve és erre hogyan reagált a társadalom. Sok minden nyitott marad a könyvben, vagyis jobban mondva sok mindent csak sejtet az író, a vége se teljesen lezárt, hagyja, hogy a képzeletünk egészítse ki a réseket.

Erre a típusú könyvre mondanám azt, hogy hangulatkönyv - egyrészt megfelelő hangulat kell a te részedről is az olvasáshoz, mert ezt nem szabad erőltetni, ha nem tudsz ráhangolódni, akkor elveszíti a könyv a varázsát, te meg unod magad. Másrészről szerintem az írónő által megteremtett hangulata a könyvnek az igazi bája, - a megteremtett világ mellett - amivel visszaadja ezt a kegyetlenül gyönyörű kontinens képét egy kis fantasyvel megbolondítva. Kifejezetten ütős és komplett műfajmix lett ez a könyv, így volt jó, ahogy volt. Ajánlom, de előre garantálom, hogy ez nem való mindenkinek!
Könyvekkel a világ körül: Dél-afrikai Köztársaság
*************
4,5/5


Borító: 5/5 - gyönyörű ez a kiadás, nem csak a borító, de a lapok és az egész könyv egy szépség. Szimplán jó kézbe fogni.
Történet: 4,5/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 4/5

Kiadó: Ad Astra
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 356.o.
Fordító: Körmendi Ágnes
Műfaj: urban fantasy
Eredeti címe: Zoo City
Goodreads-es átlag: 3.64
Molyos átlag: 77%
A képek a Pinterestről származnak
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése