In 4 pont A Court of Thorns and Roses angol Bloomsbury fantasy romantikus Sarah J. Maas

Sarah J. Maas - A Court of Wings and Ruin (Szárnyak és pusztulás udvara)

Tüskék és rózsák udvara #3


Looming war threatens all Feyre holds dear in the third volume of the #1 New York Times bestselling A Court of Thorns and Roses series.
Feyre has returned to the Spring Court, determined to gather information on Tamlin's maneuverings and the invading king threatening to bring Prythian to its knees. But to do so she must play a deadly game of deceit-and one slip may spell doom not only for Feyre, but for her world as well.
As war bears down upon them all, Feyre must decide who to trust amongst the dazzling and lethal High Lords-and hunt for allies in unexpected places.
In this thrilling third book in the #1 New York Times bestselling series from Sarah J. Maas, the earth will be painted red as mighty armies grapple for power over the one thing that could destroy them all.
✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹

*Figyelem! Meglehetősen hosszúra sikerült ez a bejegyzés, valamint spoilereket tartalmazhat az előző részekre nézve. Ennek tudatában olvasd el!*

Pár napja már morfondírozok rajta, hogyan is álljak neki ennek a könyvértékelésnek. Legalább kétszer megírtam már, majd az egészet kitöröltem, mert nem igazán sikerül elkapnom a megfelelő oldalát a sztorinak, hogy visszaadjam a gondolataim. Hát igen, Sarah megint feladta a leckét, szokás szerint. És persze megint megvett kilóra, de azért most nem vagyok maradéktalanul elégedett.

Velaris
A kapcsolatomat az írónővel és könyveivel tényleg a "jóban-rosszban együtt" kifejezés tükrözi a legjobban. Nem mindig voltam elégedett a sorozatai alakulásával, de mégis mindig azonnal lecsapok az új részre és töretlen lelkesedéssel olvasom a sorait. Imádom a világokat, amit megteremt, a fejlődést, amit végigjár, na meg a férfi főhőseit és a mellékszereplőket. Mondjuk általában pont a főhősnőivel szokott problémám akadni, ami azért néha kicsit idegesítő, mert ugye az ő szemükön keresztül látom az eseményeket. A világ még mindig elvarázsolt és meglepően összetetté vált így a 3. rész végére, Rhyst és az Éjudvar lakóit egytől egyig a szívembe zártam, amire csak rátett egy lapáttal a gyönyörű írásmód. Tényleg rengeteget számít a fordítás, úgy érzem sok elveszik az írónő stílusából a művelet közben, úgyhogy ha tehetitek olvassatok bele angolul is szerintem.

Feyre sok mindent átélt nem csak Amarantha és Hybern miatt, de Tamlin is rengeteg traumát okozott neki, de ennek ellenére még mindig talpon van és küzd. Nem csak magáért, de a szeretteiért is. Ezt pedig maradéktalanul becsülöm benne. Így a végére egészen összecsiszolódtunk. Persze az első részben tapasztalt kissé korlátolt személyisége még mindig jelen van, de sokat fejlődött - hála Rhysnek és az Éjudvarnak. Ugyanakkor elgondolkoztam rajta, így a könyv végén, hogy ha fognám és kivenném Feyret a sztoriból, nem sok mindenben térne el a történet alakulása, mint eredetileg. Ami azt hiszem sok minden elmond arról, hogy mivel  is volt problémám. Ő volt a főhős, de mégse éreztem olyan kulcsfontosságúnak a jelenlétét, csak úgy ott volt a történések peremén. Azt hittem valami nagyobb szerepe lesz, főleg ha már az összes High Lord erejével bírt. De még a testvéreinek is több szerep jutott.


Elgondolkoztam azon is a végén, - igen, most ilyen gondolkodós kedvemben voltam, ami mondjuk lehet nem tett jót a könyvnek - hogy vajon, ha Tamlin kapott volna egy kis segítséget még az elején, akkor máshogy alakultak-e volna a dolgok. Luciennek nem tudom elnézni, hogy mindent végignézett a Tavasz Udvarban és nem lépett közbe. Nem csak, hogy Feyret megvédje, de Tamlinnak is nagyon sok segítség kellett volna ahhoz, hogy ne zuhanjon le azon a spirálon, ami magába rántotta. Nem védeni akarom ezt a tuskót, - főleg annak a tudatában, hogy miket engedett meg Ianthenek - mert valószínűleg ez eleve benne volt, de lehet hogy ha Amarantha után kap segítséget, akkor nem zuhan ennyire mélyre. Rhys is túlélt sokkal rosszabb dolgokat is és eleve nem lehet őket egy lapon említeni, de szerintem nagyon sokat segített neki, hogy ott voltak Cassianék. Még mindig azt mondom, hogy elég olcsó húzás volt, ahogy ezt az egész szerelmi háromszöget lezárta az írónő. Persze ez csak saját vélemény, meg mindezt úgy mondom, hogy már az első részben se voltam különösebben oda Tamlinért.

Végezetül pedig meg kell említenem, hogy nagyon sok töltelékelem volt ebben a 700 oldalban. Például az elején az egész színjáték Feyre részéről nem értem mi célt szolgált, mert semmi jelentősége nem volt a történet szempontjából. Vagy, hogy Lucien "küldetése", hisz a végén nélküle is meglett volna. Zavart még, hogy a mellékszereplők halála jobban megrázott, mint a "fő" halál, mert egyszerűen annyira kiszámítható volt, hogy mi lesz, hogy nem igazán tudott érzelmeket kisajtolni belőlem. És itt jön az a rész, ami a leginkább piszkálta a csőröm és, ami miatt végül nem tudom megadni a max pontot ennek a résznek. Ugye lényegében ez egy trilógia, de lesznek kiegészítő kötetek is az egyes szereplőknek. Ezt pedig elő kell valamilyen formában ugye készíteni. De! Ez nem jelenti azt, hogy attól ez a rész még ne lenne egy trilógia zárókötete! Vagyis azokat a fő szálakat, amik a 3 rész szerves részét képezték, illene elvarrni valamilyen formában, nem hagyni mindent a levegőben lógni, mondván úgyis lesz még rész. Nálam ez így nem működik.

Hú, de bő lére eresztettem, tudnék még mit mondani a High Lordoktól kezdve Hybernig, de inkább olvassátok el. Szóval összességében imádom a tündérek gyönyörűen kegyetlen világát, és bátran ajánlom a sorozat olvasását, mert szépen kibontakozik ez a varázslatos világ és emlékezetes szereplői az olvasó előtt. Örülök, hogy megismerhettem ezt a sorozatot és még biztos visszatérek látogatóba később is. Már csak a kiegészítő kötetek miatt is.

✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹✹
4/5

Borító: 4/5 - annyira nem tetszik, mint az első két részé.
Történet: 5/5
Megvalósítás: 4/5 
Karakterek: 5/5 - élnek, lélegeznek, nagyon halandóak
Kedvenc  karakterek: Rhys és az Éjudvar

Kiadó: Bloomsbury
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 706.o.
Műfaj: fantasy
Goodreads-es átlag: 4.57
Molyos átlag: 91%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 

>

Related Articles

2 megjegyzés: