In 5 pont Egy sötétebb mágia fantasy Kossuth kiadó Ventus Libro Victoria Schwab YA

V. E. Schwab - Egy sötétebb mágia

Egy sötétebb mágia #1


A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.

A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina.
*******************

Az írónő munkássága nem volt ismeretlen a számomra, már az Archívum olvasása során bebizonyította, hogy tud írni. De még nem is akárhogy! Zseniálisan és gyönyörűen építi fel az egyedi világait a könyveknek, mindezt pedig megtetézi egy lehengerlő hangulattal. Mindenképp kötelező megismerkedni vele.

"– Nem fogok meghalni – közölte Lina. – Addig nem, amíg nem láttam.
– Micsodát?
A lány vigyora szélesebbé vált.
– Mindent."


A világfelépítés ezúttal is zseniális. A történet színterét négy London alkotja (Vörös, Szürke, Fehér és Fekete), amik különböző dimenziókban léteznek és mágia útján kapuk kötötték őket össze hajdanán. De manapság ezek a kapuk már le vannak zárva, miután Fekete London mágiatúladagolás következtében feldobta a pacskert, és csak nagyon kevesek - az antarik - képesek utazni a világok között. Ilyen speciális mágiával rendelkezik Kell herceg is, aki Vörös London királyi családjának örökbefogadott fia és amolyan diplomataként járja Szürke, Vörös és Fehér London utcáit elsimítva a diplomáciai problémákat. Fehér London Vörös London gonosz ikertestvére, míg Szürke London a miáltalunk is ismert London, ahol a mágia feledésbe merült. Utóbbiban él Lina, mondja már meg nekem valaki, minek lett az angol Delilah eredeti neve Szelinára lefordítva? történetünk másik főhőse, a nagyszájú, szabadságra vágyó zsebtolvaj, aki összeakad Kellel egy kis világmegmentési akcióra. Külön tetszett a mágiarendszer, a különböző világok különböző hozzáállása a mágiához és főleg az Antarik vérmágiája.

Lassan építkezik a sztori, amit ha jól láttam sokan nehezményeztek és ami előtt én értetlenül állok. Valóban nem egy in medias rex regény, de pont ez a varázsa, van idő és tér bemutatni mind a szereplőket, mind ezt az egyedi világot. Nem mellesleg meg olyan hangulatot teremt az írónő, hogy még kiszakadni is nehéz belőle. Véres, izgalmas, sötét és humoros történet. A szereplők érdekesek, még ha némelyikük kissé sztereotíp is, de van jellemük és annak megfelelően viselkednek. Huh, gáz hogy ez ilyen nagy szó a YA könyvek kapcsán. Holland külön tetszett, remélem lesz még később is idő jobban megismerni. A regény egy sorozat nyitókötete, de önmagában is lehet akár kerek egésznek tekinteni, nincs hatalmas, manapság oly dívó függővége. Persze azért érződik, hogy sok minden lappang még a háttérben, ami megoldásra vár.

Nem is akarom tovább ragozni, mert ezt a könyvet olvasni kell, hogy igazán megértsd a lelkesedésem. A kiadásra sem lehet panaszom, nagyon jó minőségű, köszönet érte a kiadónak. Remélem a folytatások is jönnek majd magyarul, bár én megint nem bírtam magammal és már el is kezdtem angolul olvasni a 2. részt.U.i.: Ja és kell egy olyan kabát, mint ami Kellnek van.*************
5/5

Másik borítóváltozat
Borító: 4/5 - szép, csak sajna nem túl figyelemfelkeltő. Szerintem pont a célcsoport nem figyel fel rá.
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Kell

Kiadó: Ventus Libro
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 446.o.
Fordító: Sámi László
Műfaj: YA fantasy
Eredeti címe: A Darker Shade of Magic
Goodreads-es átlag: 4.06
Molyos átlag: 87%
A képek a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése