In Top Ten Tuesday

Top5 | Sportos szereplők

A Top 5 Wednesday egy Goodreads-es kezdeményezés, ahol különböző témákat gyűjtenek össze a könyv szerelmesei, amik alapján listákat készítenek minden szerdán. Már egy ideje nézegettem az ötleteket, de annyira egyik sem ragadott magával, hogy leküzdhetetlen vágyat érezzek az írásra. Ráadásul a blogon már van egy Top 10 nevű rovat, ami lényegében ugyan ezen az elven alapszik. De a legutóbbinál megtört a jég és végül csak beadtam a derekam, billentyűzetet ragadtam és lepötyögtem az én Top 5-ös listám. Mégpedig sportos karakterekkel a középpontban.  


A nyugalom tengere és a futás

A futás az egyik leggyakoribb sport a könyvekben, rengeteg szereplő űzi a lapokon, mely gyakran gondolatok rendezésére is szolgál. És nem ok nélkül: szinte bárhol tudod űzni, nem kellenek hozzá speciális eszközök, kikapcsol, formában tart és nem utolsó sorban még ingyen is van. Na meg trendinek is számít, ha valaki azt vallja, rendszeresen fut, ami szintén nem egy utolsó szempont, hogy belekerüljön a könyvekbe. Gyakran csak említés szintjén kerül bele a téma, máskor viszont szerves részét is képezi a sztorinak. Utóbbira példa Nastya A nyugalom tengeréből, de megemlíthetem Colleen Hoover Hopeless című könyvének főszereplőjét is, aki rendszeresen eljárt futni. 


A túlélés és az íjászat

Az íjászat is egy gyakran felbukkanó eleme a könyveknek, de ez tapasztalataim szerint inkább a túléléshez szükséges eszköz a karakter kezében - élelemszerzés, önvédelem - mint hobbi. Az íjászat keverte bajba - vagy mondhatnám hozott neki szerencsét - Feyret a Tüskék és rózsák udvarában, de ez a sport segítette Katnisst is az Éhezők viadala alatt. Az Esti ködök kertjében Aritomo viszont egyfajta szertartásként gondol rá, a japánok minden tiszteletével és elhivatottságával. Az a néhány alkalom mikor bepillantást nyerhettünk az íjászatába egészen lélegzetelállító volt. 


Természetközelség és a hegymászás

Ez után a sok populáris sport után ideje már hoznom valami kevésbé közkedveltet is. Ehhez pedig bemutatom nektek Kiarát, aki nem egy hétköznapi leányzó a A vonzás szabályaiból. És én külön kedveltem benne, hogy a hobbija a hegymászás. Ti találkoztatok már ilyen hobbival hasonló könyvben? Mert én nem, de nagyon tetszett. Főleg, hogy én is szeretem.


Tesztoszteron és a box

Duzzadó izmok, izzadságtól csillogó bőr, tesztoszterontól túlfűtött levegő és elfojtott szexuális vágy - avagy sikeres recept egy erotikus könyvhöz. Bizony, nem titok, hogy miért közkedveltek a romantikus és erotikus irodalomban a kigyúrt sportolók - nem csak a box, ide jöhetne még a(z amerikai) foci, a hoki és még sorolhatnám -  megjelenése, akik egyetlen pillantásától leolvadhat a főszereplő bugyija és elszállhat minden gátlása. Ebbe a kategóriába tartozik a Real című könyv is, amit még a hajdani Ulpius adott ki. De nincs ok az aggodalomra, a Könyvmolyképző megvette a sorozat folytatásának a jogait, szóval a műfaj kedvelői bátran belecsaphatnak.

Kitalált sportok és a kviddics

Nagyon értékelem egy író kreativitását és egyediségét, így külön élvezettel fogadom, ha kitalálnak valami teljesen újdonságot - legyen az nyelv, kultúra vagy éppen egy sport. Nem titok, hogy mekkora HP fan vagyok, de azt nem ecsetelem már olyan sokszor, hogy egyben hatalmas Quidditch rajongó is vagyok. Tudom, hogy csak egy kitalált sport, de a 7 rész alatt sikerült olyan erős rajongót csinálnia belőlem Rowlingnak, hogy ha megtehetném azonnal seprűnyélre pattannék és suhannék a válogatóra. És nem, a nagy átlaggal ellentétben én nem fogó lennék a legszívesebben, hanem terelő. Kiélném rejtett agresszióim. Muhaha

Remélem ti is annyira élveztétek ezt a listát, mint én. És természetesen minden véleményt szívesen fogadok:)

Nézzetek be a többi magyar bloggerhez is, aki a Top5Wednesdayben részt vesz:
 

>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. Baromi jók lettek a képek! Úgy látom a futás, meg az íjászat elég sokunkat megihletett :)

  Én se találkoztam még hegymászással hobbiként, max ilyen osztálykirándulásos túrázásról olvastam, pedig a hegymászásban tök sok fantázia meg lehetőség van!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, azért ez a kettő szerintem a leggyakoribb - legalábbis én ezzel a kettővel találkoztam a legtöbbet eddig.:)

   Ugye? Tök jó alapsztori is lehetne akár:)

   Törlés