In 4.5 pont állati nézőpont életrajz Homonnay Gergely Libri magyar író

A világ macskaszemmel | Homonnay Gergely - Puszi, Erzsi!


Erzsébet ​Fenevadova minden idők legnagyobb celebritása. Egy igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkommentátor asszony… Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos – többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnök asszonyi posztnak.
Hívei tudják, hogy életük Erzsébet útmutatásai nélkül mit sem érne. Nagyságát gyakorta versben is megéneklik, az írástudatlanok pedig Erzsébet kifinomult ízlésének eleget téve tonhalban fejezik ki mélységes tiszteletüket.
Erzsébet jelenleg Budán, a Hotel Wardrobe Wellness Superior***** Elnöki Lakosztályában él. Sajnos szingli. Pillanatnyilag csak egyetlen, hozzá méltatlan udvari szolgálója, Gergely, próbálja megteremteni a kivételes nagyságához illő körülményeket.
"A szépség nem az arcodon van, nem is a mosolyodban, de még csak nem is a szívedben. A szépség a bundádban van, a tappancsod párnácskáiban és a bajszod végében, ahogy pöndörödik, és ami csiklandozza a másikat – akár egy életen át."
 ******************

Erzsébet Fenevadova, leendő bundás elnök asszony engedelmével ezennel szólnék pár szót a könyvrőlErzsébet, a budai úrihölgy macska tökéletesen tisztában van vele, hogy minden és mindenki körülötte forog, ő az isteni tökéletesség, az evolúció csúcsa - nem pedig az ember, ahogy azt mi előszeretettel hisszük. Már az elején felvilágosítja az oktalan emberi olvasóját, hogy ne is képzeljünk mást. Elvégre sok mindent elárul, hogy ő az oroszlánhoz, még mi a majmokhoz vagyunk köthetőek evolúciós szempontból. Ezt a fejtágítást követően pedig végigkövethetjük Erzsi mozgalmas és helyenként fárasztó  - elvégre a háziszolgát be kell ám tanítani - életét, ahol volt eltűnés, vadászat, vendégség és kutyák, na meg mellékesen helyet kap a történetben a majdnem tökéletes háziszolgája is, Gergely, de természetesen a rivaldafényben csakis a leendő elnök asszony sütkérezhet. És mindez alatt megosztja velünk a budai úrinő, hogyan lehet a mi életünk is boldogabb és milyen emberi hülyeségekkel kell neki nap, mint nap szembe néznie. Pár tanácsát pedig illene megfogadnunk. 

"Egy dolgot már az elején tisztázzunk:
én az oroszlánnak vagyok a rokona,
ti pedig a majmoknak.
Így tessék olvasni ezt a könyvet!
Puszi, Erzsi!"


A bemutatást félretéve nagyon tetszett a könyv alapkoncepciója - egyrészt fergetegessé teszi a hangnemet, másrészt tökéletes eszköz a macska nézőpont, hogy görbe tükröt állítson az emberi szokások és társadalmi elvárások elé. Valamint a magyar vonatkozások és a hétköznapi történések megannyi kapcsolódási pontot jelentenek az olvasó számára, könnyű bizonyos helyzetekkel azonosulni - bármennyire is furcsán hangzik ezt egy macskára mondani. Emellett pár elejtett szó esik a magyar rendszerről és ismert embereinkről, bár én ebből a szempontból jóval többet vártam volna Gergely és Erzsi facebook oldalából kiindulva. Bizony, külön van nekik és érdemes bekukkantani néha, mert mai problémákról írnak, ami mellett nem lehet szemellenzővel elmenni. Hatalmas rajongótáborral rendelkezik ez a bundás úrinő.


"A szépségem titka ugyanis két halfaj: az egyik a tonhal, a másik pedig életem mottója, a szarok rája."

Mindenesetre én nagyon vevő vagyok még hasonló írásokra Homonnay Gergelytől, amire szerencsére nem is kell sokat várnom, hisz már előrendelhető Erzsébet életének legújabb dokumentációja Az elnökasszony címen. Alig várom, hogy rátehessem a mancsom. Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki egy jófajta kikapcsolódásra vágyik. Valamint a macskaimádóknak. Nekik kötelező darab.

"A boldogság ott kezdődik, amikor azt csinálsz, amit akarsz, és nem azt, amit mondanak!"


*************
4,5/5

következő könyv
Borító: 4/5
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 3/5
Kedvenc karakter: Erzsi és Gergely

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 186.o. 
Illusztrálta: Zsiga Laura
Műfaj: humoros életrajz
Molyos átlag: 87%
A képek a facebookról származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  


>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Szia! Csak én érzem úgy, hogy hajaz A dalai láma macskájára? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:) Azt a könyvet még nem olvastam, így nem tudok erről nyilatkozni. Tetszett? érdemes belefogni? :D

      Törlés